Am scos un apartament la vanzare cu anunt in ziar. M-au contactat o agentie , telefonic,si mi-au spus ca mi-au gasit un cumparator. Nu mi-au precizat in ce conditii vin ei la vizionare, nu mi-au comunicat nici comisioane, nici nimic. Nu am stiut ca si in cazul in care vinzi singur si te contacteaza o agentie trebuie sa ii mai platesti comision. Comision trebuie sa ii platesca cei cu care au incheiat contracte in acest sens, nu credeti? Sau macar sa fii pus in tema atunci cand esti contactat de agent. Deci, intrebarea mea este legal in aceste conditii sa mi se stabileasca in antecontractul cu cumparatorul comision catre agentie si mie, vanzator, si cumparatorului? Cumparatorul are contract incheiat cu agentia.
Si ce alte taxe si impozite mai intra in sarcina vanzatorului?
aici este o mare problema! agentia ne-a dus la Notarul cu care lucreaza(,nu eram din judet si nu aveam cunostinte, am avut incredere in agentie, asa cum ar fi normal sa fie, sa fie seriosi!!). a verificat documentele,am facut antecontractul si la semnarea actului de vanzare-cumparare dupa 3 luni, ne-a anuntat cu o saptamana inainte ca nu se pot semna actele. am fost pusi intr-o situatie in care am ramas fara casa (era vanduta, avans dat pentru ca vanzatoarea trebuia sa caute locuinta) si cand am intrebat agentul si notarul ce act pot incheia mi s-a raspuns - un contract de comodat!!!????
Demos
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate @NICULIN, am facut 4 postari pt a incerca de a va face sa intelegeti diferenta intre sentimente si justitie, interventii TOTAL inutile pt ca dvs, de la inceput ati masluit cartile nedand corect informatiile necesare analizei spetei.
Dvs ati fost victima unei excrocherii organizate la nivel local, nu victima unui agent imo cum pretindeti.
Ceea ce ar trebui sa va faca sa ganditi este faptul ca in medie, pe site, nu avem nevoie decat de 3 interventii pt a ajuta dpdv legal un utilizator.
Deci, ati privat o alta persoana de sfaturi necesare.
Sper ca macar acum ati inteles ce vreau sa spun!
Treaba ar trebui sa mearga cam asa (in linii mari).
Se contacteaza agentul si se merge la vizionare unde se semneaza si contractul de vizionare. Personal nu semnez asa ceva la prima vizionare pentru ca mi se pare lipsa de respect fata de client dar tot citesc despre acesti oameni care vor sa "sara" agentia si ...ce sa mai zic. Am intalnit agenti care tineau sa le fie semnat contractul inainte sa urcam la proprietate, altfel nu duceau clientul. Cam aiurea, mai ales ca o faceam pe capota unei masini. De retinut un aspect aici: daca se suna un agent, atunci nu se pune problema comisionului pentru ca s-a apelat la serviciile agentului si automat clientul (cumparatorul) va plati comision. Nu conteaza daca intelegerea agentului cu proprietarul este pe 0, 2 sau 15% comision.
Daca se hotaraste sa se mearga mai departe, atunci agentul de preferat impreuna cu vanzatorul se prezinta in cel mai scurt timp cu toate actele proprietatii la notar, notar ales de client (o regula nescrisa daca vreti). Daca nu exista obiectii, atunci se poate merge la un notar neutru, un notar al vanzatorului sau in ultima instanta, un notar pe care agentia il pune la dispozitie, insa iata, acest lucru poate genera conflicte. Daca exista o banca implicata, banca poate pune la dispozitie notari agreati de ea, dar nu poate impune un notar anume.
La precontract (antecontract) se semneaza pe suma stabilita de comun acord si se stabilesc detaliile vanzarii (evident discutate inainte). Aici este momentul in care agentul trebuie sa vina cu un contract de comision facut in baza unui contract de vizionare.
Intre ante c. si semnarea finala, trebuie mentinuta o comunicare intensa cu agentul, el fiind persoana de legatura dintre parti.
La semnarea finala, agentul incaseaza comisionul stabilit si prezinta si factura pentru serviciile prestate.
Mare atentie ce semnati, cu alte cuvinte cititi si intrebati unde nu va este clar. Sunt oameni care isi fac meseria bine si oameni de o calitate indoielnica ca na, asa e lumea.
Este important sa intelegi ce inseamna o tranzactie imobiliara in adevaratul sens. Daca se cauta tertipuri si cai ocolitoare de a "sari" agentul, iata unde se poate ajunge. Mai bine amintiti-va ca totul este negociabil.
SAU, mai bine ne lipsim de agenti imobiliari si cautam activ un bun imo.
Un adevarat agent imo isi cunoaste teritoriul pt ca l-a batut si strabatut, se plimba din poarta in poarta, pune intrebari, discuta cu locuitorii zonei lui comerciale, isi apropie/fidelizeaza o clientela potentiala, semneaza exclusivitati de vanzare cu clientela, etc... !
Cand agentii imo se servesc de micile anunturi ca sa-si umple carnetul de adrese nu vorbim de agenti imo ci de samsari.
Majoritatea agentilor imo din Ro actuala nu sunt decat samsari.
Foarte putine agentii imo sunt serioase.