Nu stiu care din noi a citit mai multe carti! Dar stiu sigur ca sunt unii care, cand nu mai au replici profesionale ... ataca in mod calomnios adversarul. Succes ! Nu am timp de etalari cu "care cate carti a citit",..., nu asta era tema... nu suntem adversari, ..., sau gresesc cumva...?
Colegul Jeflea are dreptate. Am o astfel de solutie in penal, la Cluj, in care dupa ce s-a aplicat procedura pe 320ind.1 s-a aplicat art. 18 ind. 1.
Nu cred ca trebuie sa fim atat de restrictivi in interpretarea textului de la 320 ind. 1 alin. 7. Sustinerea ca daca aplicam procedura de la 320 nu putem aplica 18ind.1 mi se pare prea restrictiva, iar iterpretarea cu "instanta va pronunta condamnarea" la fel.
Sa luam situatia in care inculpatul alege procedura accelerata si instanta accepta cererea, dar ulterior constata ca fapta recunoscuta e prescrisa. Nu cred ca ar putea sustine cineva cu temei ca si in acest caz, fiindca s-a aplicat procedura de la 320 judecatorul de musai o sa il condamne.
Mai mult, procedura de la 320 vizeaza in principal accelerarea procedurii de judecata, scaderea limitelor de pedeapsa fiind un beneficiu subsidiar.
E ca si cum am sustine ca daca infractiunea a ramas in faza de tentativa, deci avem o cauza de reducere a limitelor de pedeapsa la jumatate, nu mai putem aplica 18 ind. 1.
Mi se pare corecta sustinerea ca pe de o parte 320 prevede o procedura de judecare accelerata, pentru a nu mai readministra inutil probe cu care inculpatul este de acord in totalitate, iar pe de alta parte, art. 18 ind. 1 are menirea de a aprecia pericolul social al faptei. Pentru acest motiv consider ca cele doua texte nu se exclud de la aplicare.