avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Verde intermitent vs. verde
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Verde intermitent vs. verde

Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai "slab" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele "plin" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici pentru mine. Cand am verde si virez la stanga si vehiculul de pe parte pusa deci care va ajunge in dreapta mea, acord eu prioritate vehiculului cu verde intermitent sau el imi acorda mie ?

In ordonanta de urgenta articolul de lege care se refera la acest subiect suna asa:
Art. 59
(1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
(3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator ("a.k.a. semafor thumbup.gif ") avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.
(4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

La aliniatul 4 apare pasajul: cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Cel mai recent răspuns: florinnel , utilizator 19:27, 19 Ianuarie 2017
Nu mai are rost sa-ti raspund, pentru ca o iei in nume personal si vad ca nu putem discuta civilizat. In plus vad ca iei mesaje de pe alte forumuri pe care le postezi aici ca si cum ar fi ale mele. Apropo ce era in paranteza a.k.a. semafor era cu sens ironic. In aliniatul 2 scrie clar "In intersectii fara alte adaugiri", dar vad ca preferi sa adaugi de la tine. Daca ai fi citit in intregime codul rutier, ai fi vazut ca legiuitorul se exprima clar cand e vorba de o exceptie de la regula, apare cuvantul "exceptie".
[editat] Astept raspunsul unui jurist, nu vreau sa mai intru in polemici inutile cu argumente lipsite de substanta.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
ContSters20980, utilizator
Buna ziua. Problema "verde intermitent" este foarte clara(cred ca a vrut sa vada cate versiuni de a explica aveti).Problema grava (confuza) privind PRIORITATEA ,o constituie art.59 pc.2 ,care anuleaza toate celelalte articole.Nici pct. 1 nu este clar pentru ca nu face precizarea fata de cine pierde prioritatea tramvaiul.Ce parere aveti?
Doresc un comentariu nu citat.Va multumesc
eu am o problema referitor la verdele intermitent:
cel ce vireaza stinga pe verde cum stie ca cel din fata lui are verde intermitent sau verde, pt a-i acorda sau nu prioritate???????????????????
clientX a scris:

eu am o problema referitor la verdele intermitent:
cel ce vireaza stinga pe verde cum stie ca cel din fata lui are verde intermitent sau verde, pt a-i acorda sau nu prioritate???????????????????



Daca sunteti sofer nu ar trebui sa aveti aceasta problema, un conducator auto stie ca cel din fata ( desi nu mai e fata, ci dreapta) nu poate avea decat verde si ii va da prioritate
Inseamna ca ajungem la aceeasi problema pe care am expus-o mai sus. Cel care vireaza stanga (si are verde implicit la semafor) acorda prioritate celui care vine din dreapta lui. Dar la pozitia cu verde intermitent discutiile raman inca deschise. Daca cel cu verde intermitent trebuie sa acorde prioritate celor care au drept de circulatie (iar un termen destul de interpretabil), atunci la art.59 aliniatul 2, ar fi trebuit completat "exceptie cazul prevazut la art.59 aliniatul 4 (adica cel cu verde intermitent), dreptul de circulatie nefiind egal cu a avea prioritate. In masura in care d.p.d.v. tehnic automobilul propriu e ok, actele sunt in regula plus alte conditii, avem drept de circulatie. Prioritate avem doar in anumite situatii.
In concluzie, nu ai cum sa stii daca cel care vine din dreapta ta are sau nu verde sau verde intermitent. Aici ne pot ajuta cei care au intalnit intersectii in care ambii conducatori aveau doar verde si era obligatoriu sa se acorde prioritate.
Ar fi utila si parerea unui specialist in legislatie rutiera.

Alte discuții în legătură

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Situație teoretică lucian75 lucian75 Buna seara , Șofer profesionist am cazut într-o capcană la o întrebare legată de prioritatea de trecere intr-o intersecție.Nu pot insera poza dar citind ... (vezi toată discuția)