avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa de la servici mai este sanctionata?!!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa de la servici mai este sanctionata?!!!!

buna ziua,
Avem probleme cu un angajat recalcitrant si foarte agresiv pe care conform art.61 lit A) il putem concedia pentru agresivitate verbala si fizica repetata. Va intreb lipsa de la servici mai poate fii sanctionata de vreun articol? a lipsit nemotivat cel putin 7 zile lucratoare.
nu mai gasesc articolul care face referire la absentele nemotivate.
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 08:48, 29 Iunie 2011
Lipsa nemotivata poate fi considerata abatere disciplinara, ii puteti face convocare disciplinara si va trebui sa raspunda atat pentru atitudinea nepotrivita la serviciu cat si pentru absentele nemotivate. Prin urmare ii puteti desface contractul disciplinar cf. art.61 lit. a pentru ambele motive.
De asemenea se recomanda ca in regulamentul intern/ contractul colectiv la nivelul societatii sa reglementati situatia absentelor nemotivate.( la cate absente se considera abatere disciplinara)
Absenta nemotivata constituie o abatere disciplinara grava. Aceasta apreciere se datoreaza mai ales faptuluui ca un contract de munca este un contract sinalagmatic, in care, obligatiei unei parti ii revine o obbligatie corelativa a celeilalte parti. In contractul de munca, principala obligatie a angajatului o constituie prestarea muncii , iar acestei obligatii ii corespunde, din partea angajatorului, obligatia de plata a salariului corespunzartor. Pe temeiul neindeplinirii de catre angajatul "recalcitrant" a principalei sale obligatii (care ar trebui trecuta atat in CIM cat si in fisa postului), se poate declansa procedura cercetarii disciplinare, cu numirea unei comisii, convocarea angajatului etc. si se va finaliza cu luarea masurii disciplinare corespunzatoare, care poate fi, ca masura cea mai grea, desfacerea contractului de munca.
Iar temeiul legal il constituie art. 61 lit.a) din Codul muncii: "Art. 61 Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a)în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;"
Oricum, va sfatuiesc sa respectati procedura cercetarii disciplinare si era foarte bine sa aveti un ROI (Regulament de ordine interioara) care sa prevada ca abatere grava absenta nemotivata de la serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cm individual Barby1996 Barby1996 Angajat care nu-si a dat demisia,dar numai vrea sa lucreze si nici nu s-a prezentat la munca. Cu ce articol se poate desface CM? (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am un angajat caruia i-am acordat concediu fara plata din data de 31.05.2011-31.08.2011,problema este ca a trecut o luna(intreaga luna septembrie) si ... (vezi toată discuția)