Buna ziua
Persoana in cauza este angajata cu contract pe per. determinata. A fost anuntata ca nu i se va mai prelungi contractul de munca.
A semnat nota de lichidare anticipat cu art.56 lit. j - si pentru zilele ramase a luat concediu de odihna legal care il mai avea. Imbolnavindu-se in timpul acestor zile de concediu a primit concediu medical peste durata incetarii contractului. Angajatorul spune ca nu va plati zilele de concediu medical care trec peste data incetarii contractului invocand legea.
Ce spune legea in acesta situatie ? Este posibil ca angajatorul sa nu plateasca pe motiv ca angajatul a semnat nota de lichidare anticipat sau pentru ca - concediul medical se prelungeste cu cateva zile dupa data expirarii contractului in luna calendaristica urmatoare?
Va multumesc.
Persoana nu este concediata. Ii inceteaza un contract individual de munca incheiat pe perioada determinata.
Concedierea = incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
Intrebarile puse pe forum pot capata un raspuns care poate sa coincida cu dorinta noastra sau nu.
Daca vreti ca salariatul in cauza sa nu piarda indemnizatia de incapacitate de munca pentru cateva zile, procedati cum v-am sugerat mai inaint: un act aditional de prelungire a duratei CIM.
Contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data exprirarii perioadei pentru care a fost incheiat - art.56 lit.j C.mun -, daca partile nu hotarasc prelungirea duratei c.i.m.
Da, are dreptul la concediu medical. Nu exista nicio prevedere legala care sa conditioneze acordarea concediului medical in functie de durata contractului individual de munca.
Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de concediul medical si de indemnizatia aferenta este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Nu conteaza ca s-a semnat fisa de lichidare anticipat . Contractul de munca inceteaza ca urmare a vointei unilaterale a uneia din parti in cazurile limitativ prevazute de parti ., iar fisa de lichidare nu este una din aceste conditii limitative . Avea calitatea de salariat pana la data expirarii contractului de munca pe perioada determinata .Presupun ca ultima zi de concediu de odihna a coincis cu ultima zi din contract .
Daca incapacitatea temporara de munca intervine in timpul efectuarii concediului de odihna , acesta se suspenda pe perioada cat salariatul are concediu medical .Daca astfel se prelungeste peste perioada contractului de munca , bafata lui .Angajatorul nu poate refuza plata concediului medical , pentru ca s-a intamplat cat mai era in vigoare cim. Putea sa munceasca pana in ultima zi a contractului , iar concediul de odihna era compensat in bani .
Art. 86.CM prevede ca dispozitile legale si cele cuprinse in contractele colective de munca aplicate salariatilor cu contract individual pe durata nedeterminata se aplica si salariatilor cu contract pe durata determinata .