avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Caietul grefierului - este public???
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Caietul grefierului - este public???

Va supun atentiei urmatoarea problema :

1. Intr-un dosar de la tribunal am solicitat sa consult si sa fac copie dupa caietul grefierului pentru o anumita sedinta de judecata. Judecatorul fondului mi-a comunicat in sedinta publica la un termen intermediar ca a facut el verificarile de rigoare si ca nu-mi elibereaza nici o copie de pe acest caiet, daca vreau pot sa fac copie dupa procesul verbal intocmit de acesta in urma verificarii.
2. Am facut cerere la presedintele tribunalului sa primesc copie dupa caietul grefierului la cele trei termene unde s-au strecurat niste mentiuni care nu au fost solicitate de partile prezente
Presedintele tribunalului a raspuns astfel:
1. c.pr. civ si reg isntantelor nu contin prevederi care sa confere partilor dreptul de a consulta caietul grefierului sau de a face copii de pe insemnarile grefierului in caietul respectiv
2. ca instanta nu elibereaza listinguri din ECRIS pt inregistrarile efectuate in dosare deoarece nu exista o prevedere legala in acest sens

Pentru punctul 1 insa am gasit postat pe portalul instantelor ca in temeiul disp. legii 544/2001 art. 5 informatiile/documentele este mentionat si -Caietul grefierului, intrucat consemnarile se fac in sedinta publica, iar acest caiet sta la baza redactarii incheierii de sedinta, care este publica

in doua sedinte publice am sustinut ca mentiunea dintr-o incheiere este eronata si ca nu s-a facut vorbire despre ceea ce s-a consemnat - am facut precizarea ca e un fals.

pentru pct. 2 chiar daca presedinta tribunalului mi-a comunicat ca nu se elibereaza lista din ecris, in urma formularii unei cereri la dosar judecatorul fondului a pus rezolutie de aprobare.
deci eu nu mai inteleg nik

Va rog sa-mi spuneti procedural care este solutia?

Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 15:44, 7 Decembrie 2011
Caietul grefierului nu-l puteti consulta dar aveti dreptul legal de a solicita sa vi se comunice copia caietului grefierului la termenul din data de... :

Legea 304/2004 Art. 13.
(2) Grefierul sau specialistul în stenografie consemnează toate afirmaţiile, întrebările şi susţinerile celor prezenţi, inclusiv ale preşedintelui completului de judecată.
(3) La cerere, părţile pot primi o copie a transcrierii înregistrărilor, stenogramelor sau notelor grefierului

Cererea o adresati instantei prin registratura .Trebuie sa vi se comunice copia la adresa pe care o indicati sau sa vi se puna la dispozitie in arhiva sectiei.
@eugen82 =D>:coffee:

Am inteles ca nu pot sa consult caietul dar......atat presedintele de complet cat si presedintele tribunalului mi-au refuzat eliberarea unei copii de pe caiet de la sedintele expres indicate in cereri.

Daca mi-a fost refuzata eliberarea acestei copii dupa spusele jud de fond - pe motiv ca a facut personal verificarea si s-a consemnat in pv faptul ca sunt ok consemnarile din caiet concorda cu incheierile de sedinta si dupa raspunsul presedintelui tribunalului rezulta ca nu sunt prevederi exprese in codul de procedura sau reg instantelor.


Care este calea de urmat, chem tribunalul in judecata pe contencios adm sa fie obligat prin sentinta sa-mi puna la dispozitie copiile solicitate?

Ceea ce vi se tot spune de catre judecator& comp este un abuz incalificabil.
Fara urma de indoiala este dreptul dvs. sa vi se comunice copia caietului grefierului Indiferent ce verificari a facut judecatorul sau ce alte motivatii v-au fost aduse. Legea pe care v-am citat-o in mesaj ese indiscutabila.
Cu privire la refuzul lor solutia pe care o vad nu este aceea de a va adresa instantei de contencios administrativ ci Consiliului Superior al Magistraturii cu o sesizare, eventual sa-i sanctioneze si disciplinar.
Situatia dvs. nu o vad ca pe o incalcare a legii dreptului de acces la informatii publice ci ca pe o incalcare a legii 304/2004 privind regulile de functionare a instantelor de judecata care este o lege speciala.
Mai exista si regulamente ale CSM asa ca adresati-va catre CSM cu incredere.
Sincer si la CSM sunt tot magistrati (judecatori) si scepticismul ma caracterizeaza avand in vedere ceea ce se intampla in instante.

La nivel local s-a dovedit adevarata vorba "corb la corb nu-si scoate ochii", oare pot sa sper ca la nivel cental se va schimba ceva?

Va multumesc pentru disponibilitate si mai ales pentru indemnul de a ma adresa CSM. Probabil ca nu va fi nici primul si nici ultimul abuz al vreunui judecator.
redau mai jos procesul verbal primit de la instanta intocmit cauza.

nr. dos......


PROCES VERBAL

Incheiat azi, 01.06.2011, data la care verificandu-se caietul grefierului de sedinta Cutareasca, s-a constat ca mentiunile referitoare la dos. nr.... corespund celor consemnate in cuprinsul incheierii sedintei publice de la data de 11.05.2011, atasata la dosarul cauzei la fila.....

Presedinte
Numele si semnatura

Alte discuții în legătură

Acces la caietul grefierului victor sorin victor sorin Buna seara Am si eu citeva intrebari legate de caietul grefierului : - care este perioada de arhivare a caietului grefierului la nivel de judecatorie ? - ... (vezi toată discuția)
Inregistrari sedinta de judecata caradis caradis Buna ziua. Am facut azi cerere la o instanta din provincie pentru eliberarea unei copii a sedintei de judecata si aceasta mi-a spus : ce vreti sa faceti cu ea ... (vezi toată discuția)
Declaratie alternativa martori, transcrisa dupa inregistrarea audio a sedintei aidu aidu Din cauza ca judecatoarea a dictat numai bazaconii, care n-au nicio legatura cu ce a declarat martorul, urmeaza sa fac eu transcrierea inregistrarii audio si ... (vezi toată discuția)