1. Intr-un dosar de la tribunal am solicitat sa consult si sa fac copie dupa caietul grefierului pentru o anumita sedinta de judecata. Judecatorul fondului mi-a comunicat in sedinta publica la un termen intermediar ca a facut el verificarile de rigoare si ca nu-mi elibereaza nici o copie de pe acest caiet, daca vreau pot sa fac copie dupa procesul verbal intocmit de acesta in urma verificarii.
2. Am facut cerere la presedintele tribunalului sa primesc copie dupa caietul grefierului la cele trei termene unde s-au strecurat niste mentiuni care nu au fost solicitate de partile prezente Presedintele tribunalului a raspuns astfel:
1. c.pr. civ si reg isntantelor nu contin prevederi care sa confere partilor dreptul de a consulta caietul grefierului sau de a face copii de pe insemnarile grefierului in caietul respectiv
2. ca instanta nu elibereaza listinguri din ECRIS pt inregistrarile efectuate in dosare deoarece nu exista o prevedere legala in acest sens
Pentru punctul 1 insa am gasit postat pe portalul instantelor ca in temeiul disp. legii 544/2001 art. 5 informatiile/documentele este mentionat si -Caietul grefierului, intrucat consemnarile se fac in sedinta publica, iar acest caiet sta la baza redactarii incheierii de sedinta, care este publica
in doua sedinte publice am sustinut ca mentiunea dintr-o incheiere este eronata si ca nu s-a facut vorbire despre ceea ce s-a consemnat - am facut precizarea ca e un fals.
pentru pct. 2 chiar daca presedinta tribunalului mi-a comunicat ca nu se elibereaza lista din ecris, in urma formularii unei cereri la dosar judecatorul fondului a pus rezolutie de aprobare.
deci eu nu mai inteleg nik
Va rog sa-mi spuneti procedural care este solutia?
Revin cu amanunte.
1. Actiunea a fost admisa in parte - probabil sa se elibereze doar copie de pe caiet nu si prejudiciul produs :P
2. referitor la plingerea de la CSM dupa exact 30 zile de la primirea memoriului, am primit notificare ca nu-i semnat memoriul #-o si ca e considerata petitia conf og 27 ca fiind anonima :hammer:.
Am raspuns in consecinta, am mai atasat inca un memoriu semnat pe toate paginile, dar cred ca nu se va rezolva nimic avand in vedere "motivul" pentru care nu s-a declansat inca nici o masura de control.
Revin cu amanunte
Mi s-a admis in mod surprinzator actiunea si a fost obligat paratul Tribunalul ... prin reprezentant legal sa imi elibereze copii de pe caietul grefierului.
Am scos dispozitivul sentintei si am solicitat Presedintelui institutiei sa se conformeze dispozitivului.
Am primit raspuns : pe hartie scrie ca au declarat recurs (nemotivat) si ca se suspenda de drept potrivit art. 20 alin 2 din legea 554 executarea sentintei, in fapt refuza sa elibereze copie de pe notele grefierului de sedinta.
Am sa depun inca o actiune pe legea 303 si pe regulamentul de functionare al instantelor.
De la CSM se pare ca o sa primesc la Sfantu'Asteapta solutie, ca se pare ca e bine infipt in sistem magistratul judecator in cauza.
nu mai depuneti nicio actiune
conf. art.20 alin.2 recursul se judeca de urgenta, asteptati solutia irevocabila, va fi cu siguranta aceeasi ca la fond
oricum felicitari pt. ca nu va lasati....
Am primit sentinta, va spun ca a fost un soc sa vad ca s-a motivat in 30 zile (18.10 a fost pronuntarea si in 17.11 a fost redactata).
Pe scurt in motivare se precizeaza faptul ca in temeiul art. 1 alin 1 din legea 554/2004 orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau se poate adresa instantei de judacata in vederea recunoasterii dreptului si pentru recuperarea pagubei cauzate de autoritatea care i-a incalcat drepturile.
Constata ca paratul a refuzat sa comunice reclamantului copiile de pe caietul/notele grefierului, fata de dispozitiile art. 1 alin.1 din legea 554/2004 - instanta trebuie sa verifice daca refuzul este justificat sau nu.
Instnta va constata ca refuzul paratului Tribunalul .... de a comunica reclamantului copiile solicitate - copii de pe caietul grefierului apara ca nejustificat.
Prin urmare instanta va admite in parte actiunea si va obliga paratul sa elibereze reclamantului copiile notelor grefierului de sedinta privind consemnarile efectuate in datele de ....... in dosarul nr.
Cu privire la cererea de acordare a daunelor morale instanta constatat ca nu e fondata, deoarece nu e justificat in nici un mod prejudiciul moral invocat de reclamant - acele consecinte degative de natura patrimoniala ivite ca urmare a refuzului paratului de eliberare a copiilor respecitive.. In consecinta va respinge acest capat de cerere ca nefondat.
Am primit raspuns de la CSM unde mi s-a arspuns ca am dreptul ca la cerere sa primesc copii dupa acest caiet.
Am formulat cerere direct in dosarul cu pricina si am anexat respunsul CSM si am somat instanta care refuza nemotivat sa imi solutioneze de urgenta cererea in camera de consiliu.
Mi-au fost azi inmanate niste copii de pe caietul grefierului - sunt pline de stersaturi, adaugiri si mentiuni care nu apar in incheierile de sedinta.
Pentru ziua "Z" in caiet nu apare ca s-ar fi facut referatul sedintei, sunt facte adaugiri cu acolada cu privire la filele dosarului, NU e numeratat caietul.
Nu mi s-au inaintat copiile prin scrisoare recomandata ci am fost chemata la arhiva sa le ridic - fara ca sa fie insotite de vreo nota de predare primire/remitere de copii, arhivarul mentionand ca trebuie sa fac precizarea pe verso-ul cererii mele prin care am somat instanta sa se conformeze dispozitivului sentintei si sa ia act de faptul ca-mi incalca drepturile prin refuzul nejustificat si abuziv.