avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce am de facut ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce am de facut ?

Buna ziua ! In conditiile in care am facut recurs in procesul de partaj pe care il am pe rol ,a fost respins ca fiind nefondat,(nu vreau sa mai continui cu procesul) vreau sa stiu ce pot face sa se finalizeze odata acest partaj,si care este procedura legala pentru a-mi recupera ce mi se cuvine dupa acest partaj. Exista din punct de vedere legal vreo procedura prin care cel care trebuie sa despagubeasca pe fostul sot (aici ma refer la timp),este obligat sa o faca ? Sincer am obosit,si sper sa nu dureze cat a durat si partajul...( 3 ani,in conditiile in care nu au fost copii,si nici bunuri prea multe nu au fost de partajat). Va multumesc anticipat ...
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:55, 3 Iulie 2011
incercati solutionarea pe cale amiabila prin procedura medierii, dar pt. parcurgerea acestei proceduri trebuie sa fie de acord, cu medierea, toate partile implicate.

Medierea în cazul unui litigiu civil pe rolul instanţelor de judecată

Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului. (2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.

Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă. (2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. (3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
Catalin Burcea - Birou de Mediator, Mediator
Din pacate medierea din partea mea ar fi OK ,eu as fi mers pe asa ceva de la bun inceput...!!! Dar partea adversa nu va fi,avand in vedere ca a ramas cu tot...O mai poate lungi ... sa zicem inca (2-3 ani) ???
Daca debitorul nu executa de buna-voie obligatiile stabilite in hotarea de partaj, este necesar sa solicitati legalizarea si investirea cu formula executorie a hotararii si sa va adresati unui executor judecatoresc pentru demararea executarii silite a acestuia.
Dupa redactarea hotararii din recurs, dosarul se va inapoia instantei de fond unde veti putea solicita legalizarea si investirea mai sus aratata.
Puteti pune in executare hotararea de partaj in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a acesteia, urmand sa va recuperati cheltuielile de executare de la debitor impreuna cu suma ce o datoreaza.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj ericapop ericapop buna ziua! dupa 9 ani de casnicie, cu 2 copii minori, sotul a parasit domiciliul conjugal pentru o alta femeie. avem divortul pe rol si urmeaza partajul. in ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)