avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept.

Buna ziua,

Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o precizare la actiune prin care sa adaug si articolul respectiv pe care nu l-am invocat initial?

Daca da/sau nu, va rog sa imi indicati si sursa, eu unul am tot cautat prin tratate dar nu am gasit, inca, nimic.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:05, 18 Septembrie 2008
Valentin Geapana a scris:

Reclamantul nu este obligat sa motiveze cererea in drept, incadrarea juridica fiind rolul instantei.

Si daca reclamantul nu se prezinta la judecata iar din motivarea in fapt a cererii nu rezulta temeiul de drept, ce facem?
Judecatorul este in drept sa ceara partii explicatii, nu poate califica cererea asa, cum vrea el, fara sa consulte pe cel care a formulat-o. Risca sa dea mai mult sau mai putin decat s-a cerut.(extrapetita si minus petita).
avocat_eva_carbunaru a scris:

Daca din motivarea in fapt a cererii reconventionale rezulta temeiul de drept pe care va sprijiniti apararea, eu nu consider ca este o modificare ci mai degraba o eroare materiala si atunci va puteti prevala de alin.2 pct.1 din art.132 C.pr.civ. Asa cred!

Art. 132 face referire la prima zi de infatisare, ori in speta de fata nu se mai poate face vorbire de prima zi de infatisare - procesul depasind deja acest stadiu.
Daca reclamantul prezinta corect situatia de fapt in cererea de chemare in judecata ori o precizeaza ulterior, nu i poate cere acestuia sa arate temeiul de drept, rolul gasirii normei juridice incidente reveind instantei. A se vedea si literatura de specialitate unanima in acest punct de vedere.
incadrarea in drept revine instantei dar incadrarea se face pana la prima infatisare si deja a fost o infatisare deci se judeca dupa incadrarea deja existenta dar poti face o alta actiune separata
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Motivarea in drept peraspera peraspera Nu am gasit rubrica potrivita, asa ca, va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu- cand te reprezinti singur, neavand studii juridice, sa faci motivarea in ... (vezi toată discuția)
Cererea nu a fost motivata in drept lili5 lili5 cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ? "actiunea nu a fost motivata in drept"? (vezi toată discuția)
Ajutor........va rog .......judecata in prima instanta socrate111 socrate111 Buna seara .Am rugamintea sa ma lamureasca cineva avizat ,in privinta ridicarii unor serii de exceptii de procedura dar si de fond ,la termenul fixat la ... (vezi toată discuția)