avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept.

Buna ziua,

Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o precizare la actiune prin care sa adaug si articolul respectiv pe care nu l-am invocat initial?

Daca da/sau nu, va rog sa imi indicati si sursa, eu unul am tot cautat prin tratate dar nu am gasit, inca, nimic.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:05, 18 Septembrie 2008
adicafe a scris:

Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o precizare la actiune prin care sa adaug si articolul respectiv pe care nu l-am invocat initial?

Da se mai poate face ceva... i le dai judecatorului in notele scrise. Nu de alta, ci doar ca sa-l ajuti sa-si motiveze in drept hotararea de admitere a cererii. ;)

In legea noastra procesuala, desi printre elementele cererii de chemare in judecata figureaza si aratarea "motivelor ...de drept pe care se intemeiaza cererea" neindicarea acestora nu este sanctionata cu nulitatea, art 133 alin 1 c. pr. civ "rezervand" acesta sanctiune cererii care nu cuprinde numele reclamantului, obiectul ei sau semnatura".

Si apoi motivele de drept nu inseamna articolele de lege (desi ca sunt multi in capul carora se face acesta confuzie), ci fundamentul raportului juridic dedus judecatii, CAUZA cererii de chemare in judecata (cea care intereseaza in problema litispendentei si autoritatii de lucru judecat).

Cauza nu se confunda cu articolele de lege, cauza e ... un complex de fapte juridiceste calificate (ma rog, dupa una din teorii, ca nu inventez eu aici apa calda). Traducerea conceptelor de fapt in concepte de drept pentru a desprinde norma de drept aplicabila este apanajul judecatorului potrivit adagiului "da mihi factum, tibi dabo ius" (prezinta-mi faptul, eu iti voi da dreptul). Sau... mai pe "romaneste" )iertati exprimare) n-ai decat sa cauti matale judecator cate articole de lege vrei ... e treaba ta, nu a mea, eu am fost baiat de gasca si ti-am insirat vreo cateva ca sa nu te obosesti cautand.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Conosc foarte bine o speta civila in care s-a cerut nulitatea absoluta a unui act, cu un temei legal care sustinea actiunea!
La solutionarea cazului pe fond, instanta se pronunta in temeiul art.948 Cod civil, omitand temeiul legal al actiunii. Acel art.948 Cod civil a fost pus in discutie de catre avocatul reclamantei! Apelul s-a teminat tot prost, fiind respins ca nefondat
din cauza acelui art.948! Si totusi, temeiul legal al unei actiuni sa nu fie atat de important intr-un proces civil cand instanta urmeaza sa dea o solutie? Sunt cam siderat de aceasta idee!
romascanu a scris:

...
Si apoi motivele de drept nu inseamna articolele de lege (desi ca sunt multi in capul carora se face acesta confuzie), ci fundamentul raportului juridic dedus judecatii, CAUZA cererii de chemare in judecata (cea care intereseaza in problema litispendentei si autoritatii de lucru judecat).
Cauza nu se confunda cu articolele de lege, cauza e ... un complex de fapte juridiceste calificate (ma rog, dupa una din teorii, ca nu inventez eu aici apa calda).

Buna !
Asa discutie incepe sa imi placa !
In privinta cauzei cererii de chemare in judecata, daca toti autorii inteleg prin aceasta fundamentul pretentiei deduse judecatii, atunci cand se precizeaza in ce consta acest fundament parerile nu mai sunt unitare.
Astfel, unii situeaza fundamentul pretentiei exclusiv pe taramul dreptului, cauza fiind regula de drept invocata in sustinerea cererii.
Opusul acestei conceptii este cea potrivit careia cauza se situeaza exclusiv pe taramul faptelor, fiind ansamblul tuturor imprejurarilor de fapt pe care se intemeiaza cererea.
Intr-o a treia opinie, prin cauza cererii de chemare in judecata trebuie sa se inteleaga situatia de fapt calificata juridic.
Prin motive de fapt si de drept, art. 112 pct. 4 din C. pr. civ. desemneaza toate acele imprejurari, circumstante dar si principii, institutii, categorii, reguli juridice, a caror cunoastere este necesara pentru explicarea si lamurirea obiectului procesului. Nu este obligatoriu ca reclamantul sa indice chiar textele de lege pe care se intemeiaza pretentia sa deoarece judecatorul va face el incadrarea juridica, avand la dispozitie obiectul si motivele de fapt.
In multe cazuri, pentru calificarea juridica a cererii ajunge o simpla expunere clara si ordonata a faptelor. Sunt insa probleme de drept care nu se pot prezenta decat juridic, in notiuni si expresii consacrate, invocand principii, institutii sau categorii juridice (uzucapiune, retract litigios, etc.). Este suficient careclamantul sa arate temeiul pretentiei sale (cum ar fi uzucapiunea, contractul de locatiune, s.a.)fara a indica si textul de drept substantial corespuzator.
- V.M.Ciobanu, G. Boroi, Drept procesual civil, Ed. All Beck, Bucuresti, 2003, pag. 190.
@ d-na Romascanu: exact asa am si facut, am depus saptamana trecuta note scrise in care am precizat in mod expres si articolul cu pricina.

Va multumesc tuturor !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2008
ContSters46797, utilizator
romascanu a scris:

adicafe a scris:

Da se mai poate face ceva... i le dai judecatorului in notele scrise. Nu de alta, ci doar ca sa-l ajuti sa-si motiveze in drept hotararea de admitere a cererii. ;)

In legea noastra procesuala, desi printre elementele cererii de chemare in judecata figureaza si aratarea "motivelor ...de drept pe care se intemeiaza cererea" neindicarea acestora nu este sanctionata cu nulitatea, art 133 alin 1 c. pr. civ "rezervand" acesta sanctiune cererii care nu cuprinde numele reclamantului, obiectul ei sau semnatura".

Cauza nu se confunda cu articolele de lege, cauza e ... un complex de fapte juridiceste calificate (ma rog, dupa una din teorii, ca nu inventez eu aici apa calda). Traducerea conceptelor de fapt in concepte de drept pentru a desprinde norma de drept aplicabila este apanajul judecatorului potrivit adagiului "da mihi factum, tibi dabo ius" (prezinta-mi faptul, eu iti voi da dreptul). Sau... mai pe "romaneste" )iertati exprimare) n-ai decat sa cauti matale judecator cate articole de lege vrei ... e treaba ta, nu a mea, eu am fost baiat de gasca si ti-am insirat vreo cateva ca sa nu te obosesti cautand.

Eu sunt de acord cu Nico.
Daca judecatorul avea neclaritati va putea cere indicarea concreta a temeiului de drept.
Presupun ca ati indicat ceva temeiuri dar nu pe toate.
Veniti in completare, asa cum a zis si Nico, cu concluzii scrise in care faceti legatura intre toate textele de lege invocate.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motivarea in drept peraspera peraspera Nu am gasit rubrica potrivita, asa ca, va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu- cand te reprezinti singur, neavand studii juridice, sa faci motivarea in ... (vezi toată discuția)
Cererea nu a fost motivata in drept lili5 lili5 cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ? "actiunea nu a fost motivata in drept"? (vezi toată discuția)
Ajutor........va rog .......judecata in prima instanta socrate111 socrate111 Buna seara .Am rugamintea sa ma lamureasca cineva avizat ,in privinta ridicarii unor serii de exceptii de procedura dar si de fond ,la termenul fixat la ... (vezi toată discuția)