Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o precizare la actiune prin care sa adaug si articolul respectiv pe care nu l-am invocat initial?
...
Si apoi motivele de drept nu inseamna articolele de lege (desi ca sunt multi in capul carora se face acesta confuzie), ci fundamentul raportului juridic dedus judecatii, CAUZA cererii de chemare in judecata (cea care intereseaza in problema litispendentei si autoritatii de lucru judecat).
Cauza nu se confunda cu articolele de lege, cauza e ... un complex de fapte juridiceste calificate (ma rog, dupa una din teorii, ca nu inventez eu aici apa calda).
adicafe a scris:
Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o precizare la actiune prin care sa adaug si articolul respectiv pe care nu l-am invocat initial?
Da se mai poate face ceva... i le dai judecatorului in notele scrise. Nu de alta, ci doar ca sa-l ajuti sa-si motiveze in drept hotararea de admitere a cererii. ;)
In legea noastra procesuala, desi printre elementele cererii de chemare in judecata figureaza si aratarea "motivelor ...de drept pe care se intemeiaza cererea" neindicarea acestora nu este sanctionata cu nulitatea, art 133 alin 1 c. pr. civ "rezervand" acesta sanctiune cererii care nu cuprinde numele reclamantului, obiectul ei sau semnatura".
Si apoi motivele de drept nu inseamna articolele de lege (desi ca sunt multi in capul carora se face acesta confuzie), ci fundamentul raportului juridic dedus judecatii, CAUZA cererii de chemare in judecata (cea care intereseaza in problema litispendentei si autoritatii de lucru judecat).
Cauza nu se confunda cu articolele de lege, cauza e ... un complex de fapte juridiceste calificate (ma rog, dupa una din teorii, ca nu inventez eu aici apa calda). Traducerea conceptelor de fapt in concepte de drept pentru a desprinde norma de drept aplicabila este apanajul judecatorului potrivit adagiului "da mihi factum, tibi dabo ius" (prezinta-mi faptul, eu iti voi da dreptul). Sau... mai pe "romaneste" )iertati exprimare) n-ai decat sa cauti matale judecator cate articole de lege vrei ... e treaba ta, nu a mea, eu am fost baiat de gasca si ti-am insirat vreo cateva ca sa nu te obosesti cautand.
~ final discuție ~