avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata pentru reparatia liftului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata pentru reparatia liftului

Buna ziua,

Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea.
Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu un imobil nou. Apartamentul este situat la etajul 1 si in consecinta nu am folosit niciodata ascensorul din bloc. Nu am stiut daca in suma pe care am platit-o pentru intretinere lunar era inclusa si o taxa pentru intretinerea ascensorului si nici nu m-a interesat prea mult. Oricum, ascensorul nu functioneaza la etajul 1 si se pare ca aceasta se intampla de multi ani.
Acum, sotia va naste curand si bineinteles ca vom avea nevoie de ascensor chiar daca locuim la etajul 1, sotia nu se poate descurca cu caruciorul sa urce si sa coboare 16 trepte cand eu voi fi la serviciu si va scoate copilul afara.
Am discutat cu administratorul despre reparatia ascensorului si mi-a spus ca acum multi ani, cu acordul locatarilor de la etajul 1 (noi inca nu locuiam acolo) s-au scos cateva piese pentru ca ascensorul sa nu mai functioneze la etajul1, piese care nu mai sunt de gasit (atunci administratia avea un alt administrator).
Acum eu ar trebiu sa platesc aproximativ 500 lei pentru inlocuirea pieselor lipsa si manopera ca ascensorul sa functioneze la etajul1. Marturisesc ca nu am disponibila aceasta suma, si nici nu voi avea prea curand, avand in vedere ca nasterea unui copil te cam seaca de resurse financiare si nici nu mi se pare corect ca sa platesc eu ceea ce au stricat altii.
Are administratorul dreptul sa ne puna sa platim singuri o asemenea reparatie?
Si noi am fost bagati la plata de multe ori pentru repararea anumitor lucruri din bloc, stricate chiar de anumiti locatari din bloc, dar niciodata nu am protestat.
Inca odata multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: virgilc , utilizator 09:55, 6 Iulie 2011
vvvv a scris:
Blocurile care au la parter magazine, acestea pot fi puse la randul lor sa plateasca cheltuielile pe cota parte indiviza?

Sigur ca aceste spatii trebuie sa contribuie la reparatia partilor comune proportional cu suprafata utila sau cota indiviza. Dar, asa cum s-a precizat mai sus, numai pentru ce este comun cu proprietarii apartamentelor, nu pentru lift sau alte reparatii pe casa scarii.
De fapt in legislatie se precizeaza ca valoarea reparatiilor se repartizeaza pe cota indiviza, daca o instalatie, o parte comuna, nu se poate individualiza. De aici vine si faptul ca in cadrul unei asociatii care are mai multe blocuri sau scari, atunci cand se fac reparatii pe o singura scara, numai acea scara suporta reparatiile si nu toate scarile si blocurile din asociatie. Si-acest rationament se poate extinde de la caz la caz si in cadrul unei scari de bloc care are la parter sau mezanin spatii comerciale ce au anumite instalatii separat, anumite "parti comune" dar comune numai spatiilor comerciale si nu comune cu proprietarii de pe scara, asa cum proprietarii scarii au comun casa scarii, liftul, instalatia de iluminat fara ca acestea sa fie si ale agentilor economici de la parter.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
Adriantot, moderator
Va multumesc mult pentru raspuns.
Spulbar a scris:

Cat despre problema cu nerepartizarea costului reparatiilor ascensorului si la locatarii de la etajul 1 (avand in vedere ca nu functioneaza la acel etaj) stiu ca sunt destule asociatii care practica acest lucru.

Conform legislatiei, asa cum s-a aratat si prin citatul de mai sus, cheltuielile cu intretinerea si reparatia lifturilor se repartizeaza tuturor apartamentelor, in functie de cota indiviza, indiferent ca sunt la parter, etajul unu, doi sau ultimul.
Daca in unele asociatii se face altfel, acestea nu respecta legislatia.
Cei de la parter. mezanin sau etajul unu, pot fi scutiti, cu aprobarea adunarii generale, de cheltuielile pentru consumul de energie electrica necesar functionarii lifturilor. Dar nu este nimeni scutit de plata intretinerii si reparatiile. Poate de aceea sunteti acum in situatia de a plati o reparatie necesara repunerii in functiune a postului de la etajul unu. S-a luat candva hotatrarea sa se desfiinteze aceasta statie, sa nu mai platiti si-acum iata ca suferiti.
Cred ca este bine sa vorbiti cu presedintele si administratorul sa va lamuriti daca pana acum ati platit sau nu intretinerea si reparatia liftului.
In functie si de aceasta, discutati cu vecinii si gasiti o solutie de repunere in functiune poate pe cheltuiala tuturor sau numai a celor de la etajul unu. Veniti cu precizari si mai discutam.
Cota lunara la ascensor este plata pentru service ascensor si care se plateste firmei de intretinere ascensor.
Acest abonament se plateste conform HG 1588/2007 de catre toti proprietarii, fara exceptie, pe cota-parte indiviza (SU).
Ascensorul face parte din proprietatea comuna si service-ul pentru el se plateste in solidar de catre toti proprietarii asa cum se plateste reparatia terasei, desi daca aceasta se deterioreaza numai cei de la ultimul etaj au necazuri, asa cum se platesc reparatiile la o coloana de apa verticala de apa sparta in dreptul unui apartament tot de catre toti proprietarii.
Scutirea de plata se poate face numai referitor la consumul unei utilitati specifice liftului care urca si coboara, adica electricitatea. Acesta cheltuiala vine pe factura de energie electrica.
In Norme scrie ca persoanele de la P si et 1 pot beneficia de scutirea cotei de energie electrica aferenta liftului daca exista un contor separat pentru lift, daca acestia dau o declaratie scrisa ca nu folosesc liftul pentru a ajunge la uscatoria de la ultimul etaj (in cazul in care aceasta exista si este utilizabila ca atare) si daca aceasta scutire este aprobata in adunarea generala.
Sa clarificam putin lucrurile ca sa nu fie nici o confuzie.
Un lift presupune 2 tipuri de cheltuieli:
1. cheltuieli de functionare - adica energie electrica
1.1 . Cheltuielile cu energia electrica se repartizeaza pe numarul de persoane(Art 34 - HG 1588/2007), iar persoanele de la parter, demisol sau et 1 pot fi scutite de plata acestor cheluieli , pe baza de cerere scrisa (Art 35 - HG 1588/2007)
2. Cheltuieli de intretinere intretinere - service
2.1. Cheluielile pentru service-ul liftului se repartizeaza pe cota parte indiviza (Art 44 - HG 1588/2007). Deci se platesc de toata lumea indiferent ca il foloseste sau nu si chiar daca nu locuiesc in bloc. Liftul este o instalatie comuna la fel ca si acoperisul, fatada, casa scarii si alte asemenea. !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari martady martady Buna ziua, vin cu o mare rugaminte de a ma ajuta intr-o situatie: locuiesc la etajul 7 intr-un bloc cu 9 etaje, acum se face reparatii si revizia la lift ... (vezi toată discuția)