avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare imobil

Locuiesc intr-un imobil in care 3 scari (~120 apartamente ) sunt constituiti in Asociatie de proprietari de tip condominiu. O scara ( ~40 ap. ) este integral debransat de la sistemul centralizat (CET / TETKRON Brasov ), avand bransament individual, iar 2 scari ( 81 ap. ) cu un bransament comun pe cele 2 scari, din care in prezent ~8 apartamente inca mai folosesc agent termic din sistemul centralizat, restul de ~73 apartamente au asigurat agent termic pentru incalzire si preparare apa calda din surse independente. Mentionez ca debransarile s-au facut ca urmare a serviciilor de foarte proasta calitate prestate atat ca parametrii, cat si ca perioade optime ( cand e frig afara , frig si-n casa , cand e cald afara dai caldura sa iei banii, apa calda cum vrea furnizorul, etc. ). In adunarea generala al proprietarilor, convocata de catre administratia asociatiei de proprietari - la cererea proprietarilor, precum si prin acordul scris al tuturor proprietarilor s-a hotarat de comun acord debransarea totala de la sistemul centralizat. Administratia asociatiei de locatari a inceput demersuri pentru debransare, facand cereri ba la primarie ?, ba la distribuitorul de agent - SC TETKRON srl, ba la SC ISTA srl pentru aprobari!, fiind trimis si pasat de la unul la altul, mai vehiculand si sume uriase zis "taxe"pentru debransare si costuri pentru lucrari ce pot fi executate bineinteles numai de catre "specialistii" lor.
Rog / solicit pe acesta cale un raspuns / punct de vedere pentru modul corect si legal de solutionare al debransarii.
Punctul de vedere al meu personal este ca in aceasta situatie renuntarea la sistemul centralizat ar trebui sa se faca prin renuntarea la contractul de furnizare al serviciilor de la S.C. TETKRON srl si implicit la al firmei S.C ISTA srl - "firma" care imparte si repartizeaza dupa bunul plac consumurile de energie termica, fara a implica primaria si alti factori, fara taxe si cereri, aprobari si onorarii , etc., multumindu-le de "serviciile" efectuate pana in prezent ! ( ca dovada la sfarsitul sezonului rece SC ISTA srl a refacut repartizarile consumurilor la insistenta repetata a unor proprietari!).
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: tibiolah , utilizator 10:14, 5 Iulie 2011
Eu nu inteleg daca dvs. aveti vreo functie in asociatia de tip condominiu si cum doriti dvs. sa clarificati problemele in locul asociatiei. Nu stiu ce ma face sa cred ca cei din staful asociatiei nu sunt chiar niste nestiutori din moment ce ei au semnat in fiecare an contractele de furnizare a utilitatilor cu fiecare furnizor in numele proprietarilor ramasi la sistemul centralizat.Cand ai contractele in fata se poate citi de acolo in clar si clauzele de reziliere.
Stimate domn, nu am nicio functie in conducerea/comitetul asocatiei de locatari. Din pacate la aceasta asociatie in ultima vreme s-au perindat mai multi presedinti, se pare ca nu prea sunt in tema cu legislatia specifica, merg dupa ureche - respectiv ca asa a spus cutare, etc. Asa am fost nevoit ca eu sa fac mai multe sesizari privind neregulile in repartizarea consumurilor intre proprietari (locatari si agenti economici): la pimarie, furnizor agent termic, ISTA, protectia consumatorilor, ca int-un final sa ajungem la o repartizare cat decat corecta si la refacerea repartizaricosturilor, dat fiin faptul ca reprezentantii legali ai asociatiei nu au binevoit sa-si asume o minima obligatie in acest sens, invocand motivul "ca doar aia stiu mai bine fiind specialisti".
Sper ca am fost destul de explicit de ce ma implic eu ca simplu proprietar (locatar) pentru debransarea imobilului de la sistemul (super)centralizat , tinand cont ca cei debransati trebuie sa suportam cota parte la partile comune ( subsol ) chiar si pentru conductele si coloanele izolate ca si cum acestea nu ar fi izolate, SC ISTA srl montand un repartitor in imediata apropiere a contorului de energie termica in zona neizolata al conuctei, fara a tine cont ca toate conductele din subsol sunt izolate, astfel ca cota parte pentru partile de uz comun sa fie cat mai mare - ca doar platesc toti!, iar consumul individual normal ca va fi mai mic, altfel spus cei debransati sunt "pedepsiti" suportand o buna parte din consumul total, motivul principal pentru care dorim renuntarea la livrarea in sistemul centralizat al energiei termice, " impartit " de o firma care face asa cum vor uni, etc. sa numai vorbim de calitatatea serviciilor oferite de ambele firme ( nemultumire exprimata de catre marea majoritate a proprietarilor asociatiei de locatari ), iar implicarea mea personala este pur colegiala, eu purtand discutii pe acesta tema cu administratia asociatiei de proprietari, incercand doar sa ajut, va multumesc, sper ca am fost destul de explicit.
Sigur ca functionarea cu doua sisteme este paguboasa, dar in conditiile in care numai 8 ap. din 81 au mai ramas bransate la sistemul centralizat este de-a dreptul catrastrofala din punct de vedere a costurilor energiei termice pentru incalzire.
In asociatia noastra avem asa situatii la 3 blocuri P+10 (3 x 44 ap.) la care la fiecare bloc mai ramasesera bransati la sistemul CET, cate 3-5 apartamente, desigur pe coloane diferite ceea ce facea ca agentul termic sa circule prin tot blocul...
In aceste conditii, s-a discutat cu toti proprietarii care mai ramasese bransati, acestia au ”prins ideea”, astfel ca am intocmit tabele cu toti proprietarii din fiecare bloc in care trebuia sa rasounda cu DA sau NU la intrebarea daca mai doresc sa primeasca agent termic de la CET .
Cum 100% dintre proprietari au fost de acord sa se lipseasca de beneficiile sistemului, tinand cont ca fiecare bloc fusese bransat / contorizat separat, s-au inchis vanele de la subsolul fiecarui bloc, ba chiar s-a actionat in acelasi sens si in cutia in care se gaseseste gigacalorimetrul, astfel incat fara o debransare efectiva, luna de luna factura este zero lei, zero parale.
Ca sa nu se zica ca suntem neamuri proaste, an anuntat in scris si furnizorul ca proprietarii de la blocurile... in sezonul ... NU mai consuma energie termica pentu incalzire si apa calda. Nu a trecut multa vreme ca furnizorul a scos din functiune aparatura electronica din acele cutii de masura.
In asa fel, fara cereri si interventii sau taxe am reusit aceasta asa-zisa debransare, astfel ca si dvs. puteti face la fel. Daca nu le convine gestul nu au cum sa riposteze. Faptul ca i-ati notificat ca in sezonul... proprietarii nu vor mai consuma energie termica este suficient. Oricum studiati si clauzele de debransare ale contractului de furnizare, impreuna cu cei din conducerea as. prop.
Da, ideea este buna, sper sa functioneze si la noi - avem vre-o 2;3 "caposi"!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli incalzire CristiACB CristiACB Sunt un presedinte de Asociatie de Proprietari dintr-un bloc cu 10 etaje. S-a dorit debransarea totala a Asociatiei de la furnizarea centralizata de energie ... (vezi toată discuția)
Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de stat de termoficare mirrrela mirrrela Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva o baza legala in care se poate rezilia contractul cu firma de stat de termoficare din oras. Mentionez ca este vorba ... (vezi toată discuția)