avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA/ raspunderea civilã obligatorie; cine si in ce ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA/ raspunderea civilã obligatorie; cine si in ce ordine raspunde ?

Dragi colegi cu experienta in aceasta situatie,

Am fost lovit (automobilistic vorbind) de o persoana asigurata RCA la Carpatica Asig. Am facut constat amiabil, si-a recunoscut vina, apoi am mai dat fiecare cate o declaratie la Carpatica unde, de asemenea, si-a recunoscut vina. Mi s-au dat documente de reparatie; reparatia s-a facut pe cheltuiala mea, iar acum Carpatica instrumenteaza cazul, etc, etc. trage de timp in toate felurile, ma inscrie in Comisia Antifrauda si nu imi plateste. Am inteles ca e o situatie foarte comuna ptr. Carpatica.

Pe cine actionez in instanta pentru repararea prejudiciului? Tratatul de dr. civil imi spune ca pot actiona fie persoana vinovata (actiune in dr. comun, raspundere civila delictuala), fie pe asigurator ca un mijloc direct facilitat de lege.

Din experienta voastra, pe cine e mai bine sa chem in instanta pentru repararea prejudiciului?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calin_andrei , utilizator 13:03, 7 Iulie 2011
dle albastrel ,sa consideri pentru dumneata X-(X-(X-( daca ai fii pagubit nu ai mai considera ce ai afirmat #-o#-o#-o#-o
~ Conținut șters la cerere ~
In cazul refuzului sau tergiversarii nejustificate a platii despagubirii, aveti mai mai multe variante in a recupera contravaloarea reparatiei la propriul vehicul:
1. sa indepliniti procedura de conciliere, si apoi sa formulati o actiune: Impotriva asiguratorului si a celui vinovat, deopotriva, in calitate de parati; ( art.998 si urmatoarele, cod civil, art.49-58 L.136/1995 si Ordinul care era valabil la data accidentului ( 21/2009 sau 5/2010);
2. sa actionati in judecata asiguratorul, ca parat si sa introduceti pers. vinovata, in calitate de intervenient fortat ( e o obligatie prevazuta de lege al carui sens eu nu il prea vad, dar e prevazut de legea speciala);
3.sa actionati in judecata doar pers. fizica, pe dreptul comun, raminand sa se spele ea pe cap cu asiguratorul ales.

toate variantele presupun posibilitatea partilor de a se apara astfel incat, indiferent pe ce cale veti actiona, pers. fizica are dreptul sa solicite introducerea in cauza a asiguratorului, mentionand ca aceasta trebuie sa plateasca in virtutea asigurarii RCA, asiguratorul va trage si el de timp, invocand motive, etc. asa incat trebuie sa va pregatiti pentru procesul ce va urma, intrucat acesta va fi de lunga durata.
Eu as merge pe varianta 1, as solicita dobanzi si penalitati alaturi de celelalte cheltuieli si in cadrul procesului, as cere si proba cu o expertiza tehnica auto care sa stabileasca cuantumul despagubirii ( daca e cazul) si dinamica accidentului ( pt. a combate sustinerile asiguratorului precum ca evenimentul s-a produs in alte conditii decat cele declarate de partile implicate in accident).
Din pacate pentru toti cei in situatia ta, ei au dreptul legal de tergiversa cel putin 105 zile plata dosarului, 15 zile de la finalizarea dosarului + 90 zile raspunsul departamentului antifrauda.
Ar trebui schimbate legile si normele de aplicare pentru a putea fi evitate astfel de situatii.
Pana atunci ramane la latitudinea societatii de asigurare si cat de bine isi pastreaza imaginea.
In ceea ce priveste solutia la intrebare, raspunsurile colegilor sunt elocvente.
In conformitate cu prevederile art. 54 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, modificata prin Legea nr. 304/2007, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, cu citarea obligatorie a persoanei raspunzatoare de producerea pagubei, in calitate de intervenient fortat. In concluzie, dvs. veti actiona in judecata Carpatica asig si veti solicita introducerea in proces, in calitate de intervenient fortat, a persoanei raspunzatoare de producerea pagubei, in baza temeiului de drept indicat. Deoarece litigiul este comercial, inainte de actionarea in judecata, trebuie parcursa procedura prealabila prevazuta de art. 720 indice 1 C.proc.civ. In astfel de litigii este de preferat sa beneficiati de asistenta juridica din partea unui avocat. Succes!

Alte discuții în legătură

Intervenient dosar civil! andreicrm andreicrm Buna ziua , Am fost chemat in judecata ca intervenient intr-un dosar civil intre doua societati de asigurari ..am facut un rca,iar intre timp am lovit pe ... (vezi toată discuția)
Ordinul csa nr.5/2010 dragos_1999 dragos_1999 necesitatea investigatiilor privind cauzele si imprejurarile producerii unui eveniment rutier (vezi toată discuția)
Citatie pentru asigurator neserios. arzu001 arzu001 In parcare am facut un mic accident fara victime, doar tabla indoita, \"victima\" a refuzat polita mea de asigurare pe motiv ca firma Carpatica nu e serioasa; ... (vezi toată discuția)