avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz primire acasa P.V. contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz primire acasa P.V. contraventie

Am fost oprit si mi s-a intocmit P.V. pentru depasirea vitezei legale.
Am facut mentiuni in P.V. privind refuzul agentului de a-mi prezenta certificatul metrologic al aparatului radar (era obligat?) si privitor la faptul ca am fost pozat in paralel cu o alta masina (desi nu sunt foarte sigur).
Am refuzat sa semnez P.V. privind recunoasterea contraventiei.
Mi-l vor trimite acasa, dar eu nu voi fi de gasit pentru a-l primi.
1. M-ar ajuta mentiunile facute in P.V. in cazul unei contestatii?
2. Ce se intampla daca nu primesc acasa P.V. Cat se poate lungi o astfel de situatie?
3. Aparatul radar este certificat pentru a poza din miscare (era un radar mobil)?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 20:44, 6 August 2008
Spy007 a scris:

Am fost oprit si mi s-a intocmit P.V. pentru depasirea vitezei legale.
Am facut mentiuni in P.V. privind refuzul agentului de a-mi prezenta certificatul metrologic al aparatului radar (era obligat?) si privitor la faptul ca am fost pozat in paralel cu o alta masina (desi nu sunt foarte sigur).
Am refuzat sa semnez P.V. privind recunoasterea contraventiei.
Mi-l vor trimite acasa, dar eu nu voi fi de gasit pentru a-l primi.
2. Ce se intampla daca nu primesc acasa P.V. Cat se poate lungi o astfel de situatie?
3. Aparatul radar este certificat pentru a poza din miscare (era un radar mobil)?
Va multumesc

Nu cred ca este cea mai recomandata metoda de a proceda.
Nu am inteles si rog pe cei care cunosc procedura sa-mi spuna:
- daca Procesul Verbal de contraventie nu este primit de catre destinatar din varii motive (nu e de gasit acasa), el pleaca automat la Finantele locale? Fara a fi semnat de catre mine si fara a exista vreo alta decizie, eventual judecatoreasca?
- daca pe poza facuta de radar se vede si o a doua masina, in paralel cu a mea, nu este acesta un dubiu privind obiectul aprecierii de viteza? Ar putea sa fie celalalt.
Aveti 15 zile sa-l contestati din data in care l-ati primit (dovada o faceti cu plicul ca se vede data postei... altfel se prezuma ca l-ati primit in momentul incheierii lui - data care este scrisa pe el -)... daca nu sunteti acasa e problema dumneavoasta... procesul va deveni definitiv si executoriu dupa 15 zile ... succes.

1. Da... mai ales ca nu l-ati semnat...
2. La prima parte a intrebarii v-am raspuns... cu privire la cat se poate prelungi o astfel de situatie: au obligatia sa va trimita procesul verbal in 30 zile (plus 24 ore - o sapt. cat face posta), si, daca-l contestati, in functie de cate vicii de procedura, cereri de amanari, expertize etc. poate dura intre 1 termen (deci o zi depunere contestatie, termen peste cam o sapt. in general, dar acuma ca e vacanta va fi in septembrie, pronuntare max. 5 zile si gata) si maxim nici nu indraznesc sa spun ca se poate lungi ani de zile :)

Cu privire la punctul 3 numai cioan va poate raspunde ca el e expert auto... :)

- daca pe poza facuta de radar se vede si o a doua masina, in paralel cu a mea, nu este acesta un dubiu privind obiectul aprecierii de viteza? Ar putea sa fie celalalt.

Sa nu uitam ca inca sunt putine instante care aseamana contraventionalul cu penalul... pana la cauza CEDO Anghel vs. Romania procesul verbal avea valoare de adevar suprem (era mai tare ca si Constitutia :) ... sper ca se intelege gluma... nu vreau sa ma trezesc iar cu fraze gen "baaaa unde ai invatat dreptul? Cum sa fie mai tare ca si Constitutia?"... trebuie sa mentionez de acum ca e gluma :) ) si prezumtia de vinovatie nu se aplica si nu se aplicau nici celelalte principii izvorate din dreptul penal precum cel propus de tine (in dubio pro reo)... din pacate inca mai sunt instante care judeca cum judecau si pana la acea cauza CEDO...
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare proces verbal nesemnat. mojorisin mojorisin Buna, Am trecut pe culoarea galbena a semaforului iar politistul aflat la aprox 30m in SPATELE semaforului m-a oprit pe motiv de trecere pe rosu. El era ... (vezi toată discuția)
Radar neinscriptionat aselajusto aselajusto am fost detectat de o masina cu radar inscriptionata, dupa care m-au oprit un echipaj de politie explicandumi ca am fost detectat de un aparat ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie - obiectiuni Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Daca in procesul verbal , la obiectiuni este prevazut ca acesta nu corespunde realitatii, instanta va tine cont de acest aspect? (vezi toată discuția)