avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce se intampla daca partea vatamata refuza sa mearga ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce se intampla daca partea vatamata refuza sa mearga la IML?


Accident rutier:
4 victime:
1. vinovatul...
2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat :)
3. taieturi pe fata = cicatrici - posibila slutire :(- nu a mers inca la IML - 14 zile internare
4. 3 coaste rupte - nu reprezinta un pericol, picior rupt cu 2 interventii chirurgicale - posibil sa depaseasca 60 de zile de ingrijiri medicale :(- 17 zile internare

Ne-am inteles. O sa dea si declaratie la notar si la politie ca nu depune plangere.
Pericolul vine de la IML. Sa nu se dea slutire sau peste 60 de zile de ingriiri medicale.#-o
Legislatia penala o stiu(zile de ingrijiri, pedepse etc)....dar eu doresc niste raspunsuri legate de practica privitoare la IML:

CE SE INTAMPLA DACA PARTEA VATAMATA REFUZA SA MEARGA LA IML SI DECLARA LA POLITIE CA NU DORESTE EXAMINAREA MEDICULUI LEGIST ????

POATE FI OBLIGATA PARTEA VATAMATA SA SE PREZINTE LA IML ????

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:32, 3 August 2008
depinde de gravitatea infractiunii.
in unele situatii expertiza medico-legala e obligatorie.in schimb la infractiunile cu pericol social redus , plangerea prealabila e o conditie necesara pt punerea in miscare a actiunii penale , astfel ca partea vatamata decide daca va solutiona pe cale judiciara raportul penal de conflict.
In alte situatii de o importanta gravitate se impune exp medico legala , deci poate fi obli. la aceasta.La vatamare coroporala grava , actiunea penala e pusa in miscare din oficiu,nu la plangerea prealabila , si partea vatamata in acest caz partea vatamata este supusa expertizei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu ai inteles prea bine problema....
Cine decide daca este vatamare corporala grava....? politistul...???? :)) #-o
Codul penal spune ca este vatamare corporala grava in cazul in care vartea vatamata necesita ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile.... aceste zile de ingrijiri medicale sunt stabilite dupa o vizita la IML....
Daca nu exista un raport al IML-ului nu exista o astfel de incadrare....
In acest caz fapta se incadreaza la LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE.
Problema mea era ... daca in practica, stie cineva vreun caz asemanator...
In teorie...clar nu poti fi obligat sa mergi la IML...(vezi Cpp 112-115 raportat la 116-117)
Mersi oricum!

incadrarea juridica nu se face nicidecum de politist.... nu am afirmat asa ceva .... ci numai de catre instantza de judecata.
ei bine, in anumite cazuri se impune expertiza medico legala ,deci este obligatorie.
Instanta de judecata poate nici sa nu primeasca dosarul...:P #-o

Eu ma refeream la imposibilitatea politistului de a aprecia, in lipsa unui certificat medico-legal, ca este vatamare corporala grava...#-o

Organul de urmarire/cercetare penala face incadrarea faptei! Iar in cazul in care dosarul ajunge la instanta, si nu esti de acord cu incadrarea, poti cere instantei sa schimbe incadrarea faptei...

Organul de urmarire/cercetare penala(politistul/procurorul) poate incadra o fapta ca fiind infractiune de vatamare corporala grava numai in baza unui certificat medico-legal care sa ateste ca zile de ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile.
Si revenim la intrebarea mea...daca nu are acest certificat medico-legal care sa ateste numarul d ingrijiri medicale acesta lipsind de la dosar, datorita refuzului partii vatamate de a se prezenta la IML, ce se intampla?

In mod normal, fapta ar trebui incadrata la LOVIRI SI ALTE VIOLENTE, dar pe mine m-ar interesa daca stiti din practica o rezolvare a unui astfel de caz !!!!

Multumesc!
fapta ar putea fi incadrata ca vatamare corporala ,daca nr de ingrijiri medicale este de la 20-60....
nicidecum loviri si alte violentze...
incadrarea juridica se face de catre instantza de judecata , este atributul ei , organele judiciare propun o asemenea incadrare juridica.
revin cu precizarea ca in faza de urmarire penala chiar si procurorul , in anumite situatii bineintemeiate, poate obliga partea vatamata sa SE SUPUNA UNEI EXPERTIZE MEDICO-LEGALE.
daca infractiunea e conditionata de plangerea prealabila, ex .vatamare coroporala , fara aceasta plangere nu se poate pune in miscare actiunea penala , procurorul dispunand incetarea urmarii penala , astfel e stinsa raspunderea penala a faptuitorului.
momentan organele politiei judiciare efectueaza acte de cercetare cu privire la acest dosar.urmariti mersul acestuia si reveniti cu precizari.
sper ca m -am facut inteleasa...nu voi mai reveni asupra a ceea ce am explicat deja.
Succes.

Alte discuții în legătură

Poate fi partea vatamata obligata sa mearga la iml? catalin05 catalin05 Intrebarea este valabila pentru orice vatamare corporala...dar in cazul meu este urmatoarea situatie: Accident rutier: 4 victime: 1. vinovatul... 2. 50 de ... (vezi toată discuția)
Lovire, violenta sau vatamare? ContSters40958 ContSters40958 Buna ziua.Va scriu in speranta ca primesc un sfat de la dvs.In urma cu aproape 3sapt intr-o incaierare cu 2 tipi am fost muscat de fata de unul dintre ei ... (vezi toată discuția)
Bataie sultanoiu ionela sultanoiu ionela daca cineva a dat un pumn lu taicasu, acesta cei poate face? poate sa faca plangere penala ptr vatamare corporala? (vezi toată discuția)