avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi partea vatamata obligata sa mearga la IML?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi partea vatamata obligata sa mearga la IML?

Intrebarea este valabila pentru orice vatamare corporala...dar in cazul meu este urmatoarea situatie:
Accident rutier:
4 victime:
1. vinovatul...
2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat
3. taieturi pe fata = cicatrici - posibila slutire - nu a mers inca la IML - 14 zile internare
4. 3 coaste rupte - nu reprezinta un pericol, picior rupt cu 2 interventii chirurgicale - posibil sa depaseasca 60 de zile de ingrijiri medicale - 17 zile internare

Ne-am inteles. O sa dea si declaratie la notar si la politie ca nu depune plangere.
Pericolul vine de la IML. Sa nu se dea slutire sau peste 60 de zile de ingriiri medicale. :(
Legislatia penala o stiu(zile de ingrijiri, pedepse etc)....dar eu doresc niste raspunsuri legate de practica privitoare la IML:

CE SE INTAMPLA DACA PARTEA VATAMATA REFUZA SA MEARGA LA IML SI DECLARA LA POLITIE CA NU DORESTE EXAMINAREA MEDICULUI LEGIST ????

POATE FI OBLIGATA PARTEA VATAMATA SA SE PREZINTE LA IML ????

Va multumesc! =D>
Cel mai recent răspuns: catalin05 , utilizator 20:29, 4 August 2008
la 4 victime... ma intreb: politia ce zice?
in opinia mea nimeni nu poate obliga part. vat. sa mearga la iml
Uite un raspuns foarte pertinent din partea lui "TOP DAN":

Art. 116 din codul de procedura penala arata ca atunci cand pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari ale cauzei, in vederea aflarii adevarului, sunt necesare cunostintele unui expert, organul de urmarire penala ori instanta de judecata dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei expertize.

Expertiza obligatorie, potrivit art.117, in cazul infractiunii de omor deosebit de grav, precum si atunci cand organul de urmarire penala sau instanta de judecata are indoiala asupra starii psihice a invinuitului sau inculpatului.Expertiza in aceste cazuri se efectueaza in institutii sanitare de specialitate. In vederea efectuarii expertizei, organul de cercetare penala cu aprobarea procurorului sau instanta de judecata dispune internarea invinuitului ori inculpatului pe timpul necesar. Aceasta masura este executorie si se aduce la indeplinire, in caz de opunere, de organele de politie.
De asemenea, efectuarea unei expertize este obligatorie pentru a se stabili cauzele mortii, daca nu s-a intocmit un raport medico-legal.

Cum pentru orice alta expertiza medico-legala nu exista un text de lege similar, legea penala fiind de stricta interpretare, rezulta ca organul de urmarire penala poate dispune o asemenea expertiza in cazul arata de dv., dar ca aceasta masura nu este executorie spre a fi adusa la indeplinire de organele de politie.
:offtopic: Exista trei topic-uri cu aceeasi problema. N-ar trebui inchise doua?
Este vorba de obligativitatea persoanei care a suferit vatamarea de a se prezenta la INM. Textul de lege citat vizează alte situaţii.
cioan a scris:

:offtopic: Exista trei topic-uri cu aceeasi problema. N-ar trebui inchise doua?

:ban:Sunt vreo 4 plus ca a mai dat acelasi mesaj pe vreo 2-3 topicuri deja deschise... parerea mea e ca ar trebui inchise toate si banat user-ul :spam:

Ca sa nu fiu total offtopic si sa ma trezesc si eu cu avertismente: A gasit si el un raspuns care ii e favorabil si-l invoca in toate locurile unde a deschis discutia considerandu-l pertinent si contrazicandu-i pe toti de parca ar fi legile lui Moise acel raspuns... parerea mea e ca politia poate sa se sesizeze din oficiu cu privire la infractiunile la care nu e necesara plangere prealabila si sa ceara expertiza (inclusiv privind partea vatamata indiferent daca aceasta vrea sau nu) si in functie de acea expertiza sa continuie urmarirea penala (daca depaseste 60 de zile) sau sa-si ceara scuze si sa renunte lipsind plangerea prealabila (daca la expertiza iese sub 60 de zile)... sa nu uitam ca incadrarea juridica propusa de politie/parchet e doar de forma (numai instanta poate decide daca e corecta sau nu) si nu e exclus ca politia numai ca sa-ti faca rau ca te crezi "smecher" te incadreaza la tentativa de omor unde expertizele se fac in mod obligatoriu...
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca partea vatamata refuza sa mearga la iml? catalin05 catalin05 Accident rutier: 4 victime: 1. vinovatul... 2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat :) 3. taieturi pe ... (vezi toată discuția)
Probe concludente? adrian gorganeanu adrian gorganeanu 2 persoane fac pana si derapeaza in sant. in apropiere se afla un cioban cu oile,caruia i se cere ajutorul ptr. a scoate masina din sant.dupa ce acesta ajuta ... (vezi toată discuția)
Tentative de omor! sxplukasboy sxplukasboy Se considera tentativa de omor,daca persoana vatamata are capul spart in 2 locuri,arcada sparta,2 coaste rupta si splina rupta?Mai mentionez ca victima a fost ... (vezi toată discuția)