avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sechestru penal de radiat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sechestru penal de radiat

Parchetul de pe langa Judecatoria sector 3 a instituit masura asiguratorie a sechestrului ipotecar asupra unui imobil si intrucat s-a dispus scoaterea de sub urmarire epnala a inculpatului , proprietar al imobilului , nemaisubzistand motivele care au impus luarea masurii asiguratorii , in temeiul art 245 C proc pen , s-a dispus revocarea acestuia. Ordonanta respectiva a fost inmanata la Cadastru si s-a refuzat radierea , cerand o adresa data de o instanta civila. Unde trebuie sa se prezinte proprietarul imobilului , la care Judecatorie si ce trebuie sa faca , cui sa se adreseze , ce trebuie sa depuna? Se da un termen? Se judeca?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 19:43, 6 Iulie 2011
Una este scoaterea de sub urmarire penala a inculpatului si alta este incetarea sechestrului asiguratoriu.Ordonanta cu pricina ce anume prevede cu privire la incetarea sau ridicarea sechestrului asiguratoriu asupra acestui imobil?

Va rog sa aveti in vedere urmatoarele prevederi legale:

Fiind măsuri procesuale, măsurile asigurătorii nu constituie prin ele însele o reparare a pagubei, ci mai garantează acoperirea acesteia.

Potrivit art. 163 alin. (5) C. pr. pen. dispunerea măsurilor asigurătorii în vederea reparării pagubei este, în principiu, facultativă, putând fi luată din oficiu sau la cererea părţii civile.

Reglementările Codului de procedură penală prevedeau două situaţii în care luarea măsurii asigurătorie era obligatorie:

a) în cazul în care prin infracţiune s-a adus o pagubă avutului uneia din unităţile la care se referă art. 145 C pen. fără deosebire dacă este sau nu parte civilă constituită;

b) în cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

Prin decizia 191 din 2 octombrie 2000 a Curţii Constituţionale s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 163 alin. (6) lit. a) C. pr. pen. astfel încât, potrivit dispoziţiilor comune măsurile asigurătorii sunt obligatorii numai pentru protejarea intereselor persoanelor lipsite de capacitate sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

Faţă de aceste dispoziţii cu caracter general, art. 20 din Legea nr. 78/2000 reglementează o situaţie specială potrivit căreia luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie în cazul în care s-a săvârşit o infracţiune din cele prevăzute de lege.

Cu toate că în cazul infracţiunilor de corupţie se impune luarea măsurilor asigurătorii în cursul urmăririi penale, sunt în continuare aplicabile dispoziţiile procedurale care permit luarea acestor măsuri de către instanţa de judecată (prin încheiere). De asemenea, potrivit art. 353 C. pr. pen., când instanţa admite acţiunea civilă examinează necesitatea luării măsurilor asigurătorii dacă asemenea măsuri nu au fost luate anterior.

Din cuprinsul reglementărilor care privesc procedura luării măsurii asigurătorii se constată existenţa unor norme distincte referitoare la sechestrul propriu-zis, poprire şi inscripţia ipotecară, acestea din urmă fiind considerate forme speciale ale sechestrului.
In ordonanta de la Parchet s-a dispus scoatrerea de sub urmarire penala si de asemenea , revocarea masurii asiguratorii.
In aceasta situatie,este sufcienta aceasta ordonanta.Reveniti la parchet cu o plangere in acest sens.Puteti chiar formula plangere penala impotriva functionarilor respectivi ,pentru''abuz in serviciu contra intereselor persoanei'',fapta prevazuta si pedepsita de art 246 c.p.


Infractiune care face parte din grupul infractiunilor care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege, prevazute in cap. I, t. VI, art. 246, C. pen., partea speciala si consta in fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac sa mi recuperez banii pe 21 august 2009 s a facut o perchezitie la mine acasa deoarece fiul meu minor era acuzat de furt si talharie,la aceea perchezitie mi au fost cofiscate mai ... (vezi toată discuția)
Sechestru asiguratoriu amintrebari amintrebari Imi poate spune cimeva ce inseamna sechestruu asigurator?sotul este in condamnat,daune morale trebuie sa plateasca,si toate lucrurile,casa,masina,aur,toate ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator ;urmarire penala pentru evaziune fiscala . gabriellapreda gabriellapreda Buna ziua. Sotul meu,administratorul unei firme , este urmarit penal pentru evaziune fiscala ,motiv pentru care s-a instituit sechestru asigurator pe ... (vezi toată discuția)