avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii angajare pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

angajare pensionar

Cum se procedeaza in cazul angajarii unui pensionar iesit la pensie in conditii normale ? Vreau sa stiu daca am voie sa-l angajez daca pe decizia de pensionare scrie ca a iesit la pensie in conditii normale,daca da ,ce salariu ii atribui,avand in vedere ca vreau sa-l angajez 4 ore pe zi?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: gheorghe.stanoiu , utilizator 11:45, 12 Martie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;

b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;

c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.

2. Asadar pensionarii care cumuleaza pensia cu venituri din salarii nu mai platesc contributia pentru somaj deoarece la incetarea raporturilor de munca ei nu mai pot beneficia de indemnizatie de somaj.

3. In rest pensionarilor care cumuleaza pensia cu salariu li se retine si li se vireaza contributiile pentru pensie si sanatate (asa cum prevede Codul fiscal).
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca la incadrarea unui pensionar de limita de varsta contractul de munca poate fi pe durata nedeterminata.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un beneficiar de pensie pentru limita de varsta care este angajat trebuie sa plateasca contributia la somaj? maman_popescu maman_popescu Un pensionar limita de varsta este angajat cu contract indiv de munca trebuie sa plateasca contrib indiv de somaj ? (vezi toată discuția)
Contributii somaj pensionar alina69 alina69 Buna ziua, va rog sa-mi indicati art de lege (daca mai este) care prevede pt ca un pensionar care are si contract individual de munca nu se platesc ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj analici analici Buna ziua la o firma este un angajat care este pensionar cu drept de munca 4 ore/zi, firma face restructurari, intrebarea mea este daca angajatul are si drept ... (vezi toată discuția)