avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa sora ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa sora ?

Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor.
Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii).
Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are mostenitori directi (nu are copii).
Deci,in viata mai este unul din cei 3 frati (care are copii).
Cum se face succesiunea in aceste conditii ?
Cui ramane averea sorei decedate recent,daca aceasta nu are copii ?
Ce procedura trebuie urmata,cine si cum incepe procedura succesiunii ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 22:50, 6 Iulie 2011
vocatie succesorala au parintii decedatei, copiii fratelui decedat si fratele in viata. asta in conditiile in care decedata nu era casatorita si sotul traieste.
Succesiunea se dezbate la notariat. Sora care nu avea niciun descendent era si casatorita la data decesului? Daca da mostenirea se cuvine sotului spravietuitor si fratelui in viata si copiilor de frate predecedat care vin la mostenire prin reprezentare.

Daca si parintii traiesc mostenirea se cuvine si lor, astfel 1/4 sot supravietuitor daca exista, 1/4 pt fiecare parinte restul restul impartidu-se intre frate si nepotii de frate predecedat.

In caz ca sora a avut sot care traieste impartirea se face astfel 1/2 Sotul supravietuitor, iar fratele in viata si nepotii de frate predecedat 1/2.

Daca nu a avut sot in viata mostenirea este culeasa de frate si nepoti.

Tb sa se prezinte la notarul din circumscriptia judicatoriei unde decedata a avut ultimul domiciliu cu certificatul de deces, actele de identitate , actele de stare civila din care sa rezulte legaturile de rudenie intre decedata si succesibili. Actele de proprietate ale bunurilor ce formeaza masa succesorala.

Atentie ca sora sa nu fi lasat testament daca a cesta este autentic si facut in ultimii ani se verifica existenta lui de catre notarul public dar poate fi olograf.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
ContSters141818, utilizator
Parintii sunt decedati de mult,sotul acesteia la fel. Era singura.
Actele de proprietate,pentru terenuri si casa.
Dar,pentru bunurile mobile si imobile ramase,cum se procedeaza ? Cum se pot trece la masa succesorala ?
Deocamdata,nu se stie de vreun testament. Dar,daca ar exista,ce putere ar avea ? Ar fi putut face testament pentru intreaga avere cuiva ? Astfel ar fi indreptatit acel cineva sa intre in posesia intregii averi,fara ca restul sa aiba vreo cota parte ?
Va multumesc.
Bunurile mobile gen conturi bancare, actiuni se aduc extrase de cont ca urmare a unei adrese facute de notarul public instrumentator. Certificatele de actiuni se ridica extras de la depozitarul central sau de la alte institutii daca sunt actiuni la societati private. Pt alte bunuri mobile , obiecte, mobilier, opere de Arta se poate intocmi un inventar , iar bunurile se vor trece in masa succesorala, masini - cartea de identitate a vehiculului, etc. Pt bunuri imobile acte de proprietate - vanzarea cumparare, donatie, certificat mostenitor, etc.

Testamentul daca exista poate indeparta succesibilii despre care discutam, ei nefiind rezervatari nu vor beneficia nici de rezerva succesorala. Doamna putea testa in timpul vietii toata averea sa, instituind un legatar universal, sau 2 sau mai multi cu titlu universal sau mai multi cu titlu particular care ar fi epuizat intreg patrimoniul dansei.

Testamentul putea fi facut in favoarea unuia dintre cei pusi in discutie sau in favoarea tuturor sau in favoarea unui tert.
Multumesc pentru sfaturi. Imi sunt utile.
O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unchi decedat ContSters51645 ContSters51645 Am un unchi care a decedat acum cateva zile. Suntem 5 nepoti si sora lui. Cine mosteneste averea? Sora decedatului primeste tot sau se imparte si nepotilor? ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! fratele meu , casatorit de mai mult de 20 de ani, ... anishoara 7 anishoara 7 Buna ziua! Fratele meu , casatorit de mai mult de 20 de ani, nu are copii, mi a lasat prin testament partea lui de mostenire. Precizez ca locuinta in cauza ... (vezi toată discuția)