buna ziua ,as vrea sa cer un sfat unui avocat in ce priveste o acuzatie de omor .O persoana pe care o cunosc foarte bine a fost acuzata acum cativa ani de uciderea unui nou-nascut gasit pe strada. Ea a platit mai multi ani un 2 sau 3 avocati si nu prea si-a dat interesul sa vada daca astia isi fac treaba (pt. ca n-a crezut ca poate fi posibil sa pateasca ceva fiind nevinovata) si asa a ajuns acum 4 luni ,in februarie, sa fie trimisa de avocatul ei la inchisoare spunandu-i ca e mai bine asa decat sa astepte sa vina politia acasa. Ea are 3 copii mici si nu voia sa sperie copiii asa ca s-.a dus singura la inchisoare.Problema e ca are hotararea de a merge in inchisoare fara motivare .Dosarul ei e blocat la Bucuresti si avocata fara dosar si hotarare nu poate face nimic. La Bucuresti i-au zis ca in septembrie daca i-or da dosarul si motivarea (dar daca nu i-l dau nici atunci ,fata asta sta inauntru asa degeaba? Ce face cu copiii care plang dupa ea?) .Nu stiu cum e posibil in tara noastra asemenea lucruri .Pt. un dosar blocat si cateva randuri care se numesc motivare .un om sta inchis de luni si poate va mai sta inca .Ce se poate face? Chiar nu se pot grabi sa scrie motivarea? Va multumesc anticipat in speranta ca imi veti sa un sfat bun.
1.e clar ca a fost judecata in stare de libertate.
2.deja banuiesc ca s-a dat o hotarare definitiva.
3. daca deja s-a dat hotararea definitiva atunci dosarul se afla la arhiva si se poate cere o copie a sentintei.
4. cei de la penitenciar pe langa mandatul de executare ar trebui sa aiba si hotararea de condamnare asa ca o poate cere de acolo mult mai repede.
5.depinde ce probe au fost atat in aparare cat si impotriva.
6.daca deja e condamnata definitiv nu mai ramane decat sa atace folosind caile extraordinare de atac insa de regula nu sunt multe sanse.
la ce pedeapsa a fost condamnata ?
va multumesc pentru raspunsuri ,a fost condamnata la 6 ani.Am inteles ca se fac 8 luni pt. un an si ca daca lucreaza inauntru ii mai scade din durata pedepsei .E chiar asa? Ce inseamna cale extraordinara si de ce nu sunt prea multe sanse?
caile extraordinare de atac sunt contestatia la executare ,contestatia in anulare, revizuirea dosarului insa din ce am vazut nu sunt admise si sunt doar bani cheltuiti.
din 6 ani ca sa fie discutata in comisia de propuneri pentru liberare conditionata trebuie sa execute 4 ani din care se scad zilele considerate executate pe baza muncii prestate.
va multumesc pentru raspunsuri ,a fost condamnata la 6 ani.Am inteles ca se fac 8 luni pt. un an si ca daca lucreaza inauntru ii mai scade din durata pedepsei .E chiar asa? Ce inseamna cale extraordinara si de ce nu sunt prea multe sanse?
Nu se fac 8 luni ci 12. Daca are o conduita buna si munceste (ceea ce presupun ca nu ar fi o problema), poate iesi si dupa minim 3 ani, adica dupa executarea efectiva a 1/2 din pedeapsa, iar cu zilele considerate ca executate prin munca sa ajunga la un total de 1/3 din pedeapsa.
Art. 386
Cazurile de contestaţie în anulare
Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
a) când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii;
b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare;
c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f)–i1), cu privire la care existau probe în dosar;
d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.
e) când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385 14 alin. 11 ori art. 385 16 alin. 1.
Art. 394
Cazurile de revizuire
Revizuirea poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei;
b) un martor, un expert sau un interpret a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere;
c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere;
e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia.
Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de achitare, de încetare a procesului penal ori de condamnare.
Cazurile de la lit. b), c) şi d) constituie motive de revizuire, dacă au dus la darea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.
În cazul prevăzut de lit. e), toate hotărârile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.
Dupa cum puteti observa cazurile sunt limitate pt caile extraordinare de atac, sansele sunt de 1 la 1000.
buna ziua ,va multumesc pentru raspuns. Avocata ii zisese ca in Romania se fac 8 luni pe an. Sotul prietenei mele ar fi vrut sa stie daca ea poate fi adusa in Italia sa execute pedeapsa avand in vedere ca sunt rezidenti in Italia si poate ,cu timpul ,ar fi iesit mai repede decat in Romania. In Italia este si arestul la domiciliu ,ar fi fost bine si asa daca se putea dar avocata i-a zis ca mai bine ramane in Romania pt. ca se fac 8 luni pe an iar in Italia se face an pe an. I-a cerut 2500 de euro si nu a facut nimic pana acum si acum ar vrea alti bani pe care prietenii mei nu au de unde sa ii scoata asa ca renunta la orice alta incercare de a o scoate din inchisoare. Eu nu stiu care sunt ,de obicei,onorariile avocatilor dar mi se pare exagerat. L-a pus in legatura cu o alta avocata din tara ca sa scoata dosarul si sa il traga la xerox si i-a cerut 1800 de euro doar pentru treaba asta. Oare atata costa sa tragi la xerox un dosar ? Asadar nu avem altceva de facut decat sa asteptam sa treaca 1/3 din pedeapsa ,sperand sa nu fie mai mult . Va multumesc.