avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce drept are administratorul de bloc sa treaca la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce drept are administratorul de bloc sa treaca la intretinere mai multe persoane dacat trebuie?

Administratora parintilor mei au trecut la intretinere 4 persoane, desi stateau doar 2. Cand au intrebat parintii mei de unde au scos asa ceva au zis ca m-a vazut acasa ceva timp... Eu stau in BUCURESTI, Iar sora mea este la casa ei.
Si inca ceva le-a zis parintilor ca de fiecare data care ii vizitez sa faca cerere cand ma duc acasa si cand plec. Are un administrator de bloc acest drept? Perioada maxima care am stat acasa a fost de o saptamana
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 14:19, 6 Martie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Legii nr. 230/2007 orice persoana care sta minim 15 zile in apartament, va fi trecuta la plata intretinerii.
Administratora are dreptul sa treaca acea persoana la intretinere.
Pe de alta parte administratora are dreptate cand solicita in scris perioadele in care locuiti la parintii dumneavoastra, tocmai pentru a trece corect nr. de persoane in lista de plata. Exista si f multi bagatori de seama si daca dv stati 10 zile ei pot spune ca ati stat 15, tocmai de aceea administratora va cere scris.
dana_lavinia a scris:

Potrivit Legii nr. 230/2007 orice persoana care sta minim 15 zile in apartament, va fi trecuta la plata intretinerii.
Administratora are dreptul sa treaca acea persoana la intretinere.
Pe de alta parte administratora are dreptate cand solicita in scris perioadele in care locuiti la parintii dumneavoastra, tocmai pentru a trece corect nr. de persoane in lista de plata. Exista si f multi bagatori de seama si daca dv stati 10 zile ei pot spune ca ati stat 15, tocmai de aceea administratora va cere scris.



Bine legea este lege dar cum ramane cu prezumtia de nevinovatie? Daca administratorul are dreptul sa treaca in intretinere mai multe persoane in ce baza o va face?Sta el in fata usii si numara zilele? De ce trebuie proprietarul sa faca in scris acest lucru daca stie ca nu depaseste cele 15 zile CONSECUTIVE? Conform legii trebuie administratorul sa dovedeasaca ca stai mai mult de 15 zile nu sa te duci tu mereu sa spui :acum stau 5 zile;Acum voi sta 13 si asa mai departe. Obligatia proprietarului care gazduieste pe cineva mai mult de 15 zile este sa faca cere sau daca l pleaca din apartament mai mult de 15 zile CONSECUTIVE iar poate face cerere de scoatere de la intretinere Nimeni si nici legea nu prevede ca trebuei sa faci cereri peste cereri doar ca sa 'linisteti administratorul.Haideti sa ne modernizam gandirea si sa ne aparam drepturile
Legea nu cere ca administratorul sa faca dovada ca acea persoana sta mai mult de 15 zile. Si chiar daca ar fi cerut, atunci administratorul venea cu martori vecinii de "buna-credinta". daca citeati mai atent ceea ce am zis ati fi remarcat ca sfatul meu de a face scris venea chiar din prezumtia existentei acestor vecini.
Daca doua - trei babe sau doi - trei mosi care n-au ce face toata ziua, se duc pe capul admistratorei si ii spun ca la ap x mai sunt z persoane, care stau de o luna (desi in realitate au poate doar o saptamana) administratora ce poate face daca nu are nimic scris? Ii crede pe ei. in situatia in care ar avea scris ar putea sa le dea peste nas vecinilor sus-mentionati.
In cele mai multe situatii (ca sa nu zic toate) vecinii sunt cei care reclama si exact cum ati zis si dumneavoastra administratora nu poate sta la usa ta sa numere zilele in care stau efectiv si alte persoane.

P.S Nu sunt administrator de bloc si nu imi plac hartogariile. Dar, pana la urma, proba nu se poate face decat cu un inscris.
In primul rand ca prezumtia de nevinovatie opereaza numai in instanta.
In viata civila poti sa ai suspiciuni asupra cuiva cate vrei si, ca urmare a acestui lucru, administratorul poate avea suspiciunea ca persoana in cauza il minte. Cunoasteti cuvantul minciuna si verbul a minti? De multe ori se intampla asta!
Si oamenii au un motiv intemeiat sa minta, anume acela de a pacali asociatia, restul vecinilor si a nu plati pentru persoanele venite in vizita prelungita.

E adevarat ca proprietarii au obligatia de a declara, dar cine spune ca se si achita de aceasta obligatie? Si da, mai bine vine si declara acum am musafiri care stau 5 zile....peste o luna musafiri care stau 10 zile, decat sa se faca ca ploua cand le vin in vizita si nu se mai dau dusi musafirii. Or fi administratorii abuzivi (unii dintre ei), dar nici cu proprietarii sau chiriasii lor nu mi-e rusine!

Acolo unde nu exista reglementare, exista si abuz...si dintr-o parte, dar si din cealalta.
De acord cu dumneavoastra si revenim la timpul cand Ceausescu ne obliga sa declaram daca sta cineva la noi mai mult de 5 zile Ce am castigat.? Eu stiu ca oricine in tara asta sta undeva si plateste intretinerea Daca imi vine un prieten sau ruda in vizita ,asa cum spuneti mai multe zile el/ea trebuie sa se fi scos de la intretinerea lui.
Daca nu s-a scos si administratorul imi baga la plata pe musafiri in baza 'marturiei mincinoase' a vecinilor atunci eu stiu sa demonstrez pe baza unei adeverinte de la administratia musafirului meu ca totul este o minciuna Si deci se poate ataca si vecina'mincinuasa' si adminsitartorul care tine cont de ce spune vecina si asa mai departe.Dar de ce sa plec eu capul in fata unor eventuale abuzuri cand as putea sa-i atac numai cand aceste abuzuri se intampla?
Eu zic ca daca ne lasam calcati in picioare doar ca asa este mai simplu atunci sa nu ne intrebam de ce merg prost toate in tara asta.

Alte discuții în legătură

Este adevarat ca daca cineva sta 2 saptamani la mine nu plateste intretinere? lara007 lara007 am tot auzit de la parintii mei... ei nu stau in bucuresti si cand mai vin pe la mine acas stau cate doua saptamani sau 3 .. administratora i-a pus la plata ... (vezi toată discuția)
Stabilirea numarului de persoane la intretinere andrei1302 andrei1302 Sunt un proaspat administrator la un imobil de 44 apartamente. La fel ca in aproape toate blocurile, exista proprietari care comunica \"eronat\" numarul de ... (vezi toată discuția)
Exista reguli diferite pentru adaugarea la intretinere a proprietarilor ... lilakeyboard-1991 lilakeyboard-1991 Exista reguli diferite pentru adaugarea la intretinere a proprietarilor fata de a altor persoane (de ex. musafiri, etc)? Administratorul blocului sustine ... (vezi toată discuția)