avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presiuni exercitate de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presiuni exercitate de angajator

Buna ziua!

Va solicit ajutorul in urmatoarea problema: in urma unor discutii in contradictoriu, directorul mi-a cerut demisia. Nu am acceptat, ca urmare, pe langa ca m-a amenintat ca va face tot posibilul sa imi doresc sa imi dau demisia, a inceput cu sicanarile din punct de vedere administrativ. Mai precis, am fost convocat pentru aplicarea unor sanctiuni pentru intarziere repetata la birou. Intarzierile au fost anuntate si acceptate de el (din pacate doar verbal) la momentul respectiv, iar acum doreste sa imi retina din salariu pentru intarzierile respective. Mentionez ca aceste intarzieri sunt notate pe fise de pontaj (avem acces cu cartela la birou). Intrebarile mele sunt:

1. Are voie sa imi retina din salariu in urma acestei sedinte administrative, pe baza unor intarzieri mai vechi? Nu este necesar ca mai intai sa mi se dea avertizari scrise?

2. Avand in vedere ca nu am primit si semnat nicio fisa a postului, poate sa ma sanctioneze pentru neindeplinirea obligatiilor?

La modul general, as dori sa va mai intreb si cum credeti ca ar trebui sa abordez problema.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:16, 18 August 2008
Dumneavoastra sunteti angajat in baza unui contract de munca, acel contract trbuie respectat de ambele parrti, angajat respectiv angajator, cine nu il respecta se afla in culpa. In ce-a ce va priveste, desfacerea contractului de munca se face in urma unei anchete administrative in care se stabileste ce fapte de indisciplina ati comis si cit de grave sun acestea,urmind sa vi le aduca la cunostinta in scris. Un sfat personal e sa o lasati mai moale cu sefu pentru ca ati gresit si nu odata, asa cum spuneti dumneavoastra ati intirziat de mai multe ori de la servici, lucru care nu e in regula, atentie mare la seriozitate . Mariiky
1. Daca nu aveti o fisa a postului, cum de stiti ce sarcini si atributii aveti? E un aspect negativ si pentru angajator care nu va poate reprosa neindeplinirea unor sarcini sau atributii.
2. Firma dvs. nu are Regulament intern? In cesta sunt enumerate abaterile disciplinare si sanctionarea lor.
Conform Codului muncii si CCMUNN, ce exceptia avertismentului scris, nici o alta sanctiune nu se poate da fara o cercetare disciplinra prealabila. Prin aceasta cercetare veti lua si dvs. la cunostinta de abaterile savarsite.
3. Daca retinerea din salariu este o sanctiune disciplinara, atunci se aplica ce am scris la pct.2.
Daca nu se respecta procedura cercetarii disciplinare prealabile si sunteti, totusi, sanctionat atunci puteti face o sesizare la ITM (la Corpul de control) sau chiar sa introduceti actiune in instanta.
4. Sindicat aveti? El ce spune? Contract colectiv de munca aveti?
@mariiky: din pacate, nu am cu ce s-o "las moale", in momentul in care directorul este fixat pe ideea de a imi gasi noduri in papura. Desfacerea contractului de munca nu cred ca poate fi pusa (inca) in discutie.

@tudorvaleriu: multumesc pentru raspuns. Voi face rost de o copie dupa ROI (stiu, trebuia sa am deja o copie, dar nu ni s-a furnizat) si voi citi cu atentie.

Am fost convocat oficial la o sedinta (probabil chiar cercetarea disciplinara) in data de 5. In conditiile in care intarzierile la serviciu sunt mai vechi, iar acordul directorului a fost obtinut doar verbal, sa inteleg ca nu am nicio modalitate de aparare? In situatia in care se decide sanctionarea mea dpdv salarial, am vreo sansa in instanta?

Sindicatul este alcatuit doar "de fatada", iar membrii acestuia nu se implica, cu atat mai mult sa amendeze, in deciziile firmei. Am contract colectiv de munca, da. Trebuie sa il citesc (tardiv, stiu) cu atentie.
Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
coyote, utilizator
In cazul cercetarii disciplinare prealabile, despre care v-am facut vorbire (art.263-268 din Codul muncii), dvs. puteti sa formulati si sa sustineti toate apararile in favoarea dvs., sa aduceti probele si motivatiile pe care le considerati necesare si puteti sa fiti asistat de un reprezentant al sindicatului din care faceti parte. Sa pastrati aceste probe si motivatii pentru cazul in care doriti rezolvarea in instanta. Aveti sanse, cum sa nu, daca angajatorul a incalcat CIM, CCM, RI. Succes!
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Concluzionand, pot fi sanctionat cu retinere din salariu pentru intarzierile respective, chiar daca au fost aprobate verbal de catre director, dar nu pot fi penalizat pentru neindeplinirea obligatiilor.

Alte discuții în legătură

Referat=avertisment scris? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Mi s-a comunicat (verbal)ca daca refuz noul program comunicat de la sediu,mi se va face REFERAT,si la trei asemenea referate,voi fi concediat!Luminati-ma si pe ... (vezi toată discuția)
Contestare avertisment scris imosoft imosoft Buna ziua, Se poate contesta un avertisment scris pentru intarzieri repetate la programul de lucru pe baza faptului ca regulamentul intern nu a fost ... (vezi toată discuția)