avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare avertisment scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare avertisment scris

Buna ziua,

Se poate contesta un avertisment scris pentru intarzieri repetate la programul de lucru pe baza faptului ca regulamentul intern nu a fost recunoscut in scris de catre angajati, dar, totusi, regulile prevazute in el erau totusi cunoscute?

Regulamentul este disponibil in reteaua interna a firmei, dar mentioneaza, pe ultima pagina: "Prezentul Regulament intern va fi adus la cunostinta tuturor angajatilor sub semnatura si se afiseaza la sediul angajatorului.
Salariatii vor semna o declaratie, conform modelului prevazut in Anexa nr.1, din care sa rezulte ca au luat cunostinta de continutul Regulamentului si ca recunosc faptul ca acesta le este pe deplin aplicabil." - dar anexele nu au fost niciodata semnate de catre nimeni...

Sanctiunea in cauza e mentionata intr-unul din capitole: "Constituie abateri disciplinare urmatoarele fapte:
a. intarzierea repetata de la programul de lucru; ..."

Desi este relativ logic faptul ca programul de lucru trebuie respectat ca atare, iar intarzierile "repetate" sunt de maxim 3-4 minute, dimineata, conducerea companiei a ales sa dea avertisment scris pentru acest lucru.

Totusi, luand ad-literam litera regulamentului de mai sus, poate un angajat contesta un avertisment scris daca nu a semnat de luare la cunostinta a regulamentului respectiv, asa cum el insusi prevede? Daca da, care ar fi sansele de reusita in tribunal al unei astfel de contestatii?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 2 Noiembrie 2012
Se poate contesta, dar ce sanse aveti nu va poate spune nimeni.

Cum sustineti afirmatia ca "regulile prevazute in el erau totusi cunoscute" daca nu s-a semnat de luare la cunostinta?
Chiar daca nu a luat la cunostinta sau a luat la cunostinta de prevederile R.I., salariatul poate contesta in instanta decizia de sanctionare .. termenul este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei respective.
vindictive a scris:

Se poate contesta, dar ce sanse aveti nu va poate spune nimeni.

Cum sustineti afirmatia ca "regulile prevazute in el erau totusi cunoscute" daca nu s-a semnat de luare la cunostinta?


Buna ziua,

Multumesc de raspuns. Pai, intr-un mod foarte simplu - regulamentul intern se gaseste undeva in reteaua interna, la dispozitia angajatilor. Toti pot sa il citeasca. Totusi, nimeni nu a semnat de luare la cunostinta.

Singurul regulament semnat a fost la angajare, acum multi ani. Mai sunt valabile acele prevederi semnate atunci, sau regulamentul trebuie de drept reinnoit si re-semnat de luare la cunostinta de toti angajatii, in fiecare an?

De asemenea, inca o intrebare importanta: avertismentul scris mentioneaza un anumit referat intocmit la adresa persoanei care a primit sanctiunea. Totusi, acel referat, sau datele din el nu au fost prezentate angajatului avertizat. Este legal sa se dea avertisment scris fara sa se prezinte si referatul in cauza, care sa arate si persoana care l-a intocmit sau l-a semnat?

Multumesc!

@freelis: stiu ca pot contesta in 30 de zile, intrebarea mea era daca motivul expus de mine este un motiv care sa-mi aduca castig de cauza in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2012
imosoft, utilizator
Codul muncii specifica:

Art. 244. - Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.
Art. 243. - (1) Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
(3) Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.


Referatul este modul concret de aducere la cunostinta angajatorului a savarsirii unei abateri disciplinare.
In mod normal, in convocarea scrisa in vederea efectuarii cercetarii disciplinare se comunica abaterile disciplinare presupuse a fi savarsite de catre salariat (indirect, continutul referatului).

Sanctionarea salariatului cu avertisment scris poate fi dispusa fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Art. 251. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

art. 248 alin. (1) lit. a) este exact avertismentul scris... restul raspunsurilor sunt evazive - stiu si eu ce specifica Codul Muncii, as aprecia niste raspunsuri clare daca sunteti avizat. Voi relua intrebarile:

1. Am sanse sa castig in instanta anularea avertismentului scris pe motiv ca regulamentul intern nu a fost semnat de luare la cunostinta, asa cum el insusi prevede?
2. Am dreptul sa vad referatul care a dus la sanctionarea prin avertisment scris?

Alte discuții în legătură

Temei de drept sanctiune disciplinara costel58 costel58 Pot fi folosite ca temei de drept pentru sanctiuni disciplinare(inclusiv suspendare pe perioada cercetarii disciplinare) doar articole din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Avertisment scris- corect sau intimidare cristifp cristifp Buna ziua celor din forum! Am si eu o mica problema legata de avertismentul scris. Am sa va relatez pe scurt cauza: in urma cu 3 luni, aflandu-ma in concediu ... (vezi toată discuția)