avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hartuire - dupa cumparare bun imobiliar in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hartuire - dupa cumparare bun imobiliar in coproprietate

Buna ziua,

va rog frumos sa ma ajutati cu niste raspunsuri concrete la cateva nelamuriri. Am studiat si alte subiecte pe forum si am o vaga idee despre posibile solutii, dar bineinteles ca am nevoie de confirmari.

Despre ce e vorba: in toamna anului 2003 am cumparat (cash, fara credit) 2 loturi de teren in coproprietate indiviza (50% - 50%)impreuna cu un prieten, ambii coproprietari fiind atunci necasatoriti. Cele 2 loturi sunt alaturate dar au fost cumparate in baza a doua contracte separate si la intervale de timp de cateva luni. Scopul initial a fost sa contruim ceva. In timp, celalalt coproprietar s-a casatorit.

Ulterior, relatia de prietenie a evoluat in rau, nu am mai tinut legatira cu prietenul meu, iar in toti acesti ani eu m-am ocupat de plai de impozite si taxe la zi, celuilalt nepasandu-i deloc.
In urma unei discutii de acum mai bine de 1 an a ramas ca vom vinde cele 2 loturi la un moment de timp.
Astazi eu am nevoie de bani si as vrea sa vand, dar celalalt nu se lasa contactat: nu raspunde, nu vorbeste.

Intrebari:
- ce posibilitati legale am? se poate face doar partaj? si daca da, ce implica aceasta actiune? cat dureaza?
- un eventual partaj poate presupune si cheltuieli cadastrale de alipire parcele si ulterior de parcelare astfel incat cele 2 loturi viitoare sa capete suprafete egale? asa cum sunt loturile azi delimitate, suprafetele nu sunt egale.
- nu pot obtine o hotarare judecatoareasca ca eu sa vand totul si sa pastrez in contul ceiluilalt proprietar suma rezultata?
- exista si alte posibilitati?

va multumesc foarte mult si anticipat pentru orice solutie.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:11, 5 August 2008
Avand in vedere calitatea dvs de coproprietar, puteti cere partajarea bunului indiviz.Actiunea in partaj este una imprescriptibila , in sensul ca poate fi introdusa oricand ,atat de dvs cat si de celalalt coproprietar.
Partajul poate fi unul conventional ,cand cei doi copartasi isi dau acordul in privintza sistarii starii de coproprietate sau judiciar , cand sunt neintelegeri.
in cadrul partajului judiciar se poate dispune instrainarea bunului ,urmand ca apoi sa-i platiti suma de bani proportionala cu cota parte din dreptul sau de proprietate.
Exista si posibilitatea ca bunul sa fie atribuit unuia din copartasi,celalalt platindu-i acestuia suma de bani proportionala cotei sale .
Instantza competenta este judecatoria .

Asa cum s-a aratat mai sus de Bloody_Jo trebuie sa iesiti din indiviziune.
Daca obtineti terenul in natura obtineti mai mult decat abtine fostul prieten.
Daca deschideti proces eu cred ca va veni si el.;) si veti vinde.
Va sugerez sa platiti un avocat care sa deschida procesul si daca ex-prietenul nu se prezinta castigati mai mult decat el.
Reprezentarea avocatului o puteti plati si mai tarziu, dupa ce vedeti daca vine sau nu vine;)
Vedeti totusi ce avocat va face redactarea sa nu va treziti ca va castiga el procesul daca va intelege sa se judece cu dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu veţi câștiga mai mult dintr-o acţiune de ieşire din indiviziune, pentru că nu este vorba despre comunitate de bunuri, părţile nu au fost căsătorite, astfel că aveţi calitatea de coproprietari, bunurile nefiind în devălmăşie deţinute ci în coproprietate pe cote-părţi.
Având în vedere lipsa de înţelegere a ex-ului, nu vă rămâne decât să introduceţi o acţiune de ieşire din indiviziune în cadrul căreia se va efectua o expertiză prin care fiecare din cele două loturi se va împărţi conform cotelor de 50% fiecare, cu atribuirea fiecărei jumătăţi de lot a unui nr. top separat.
Dacă pârâtul nu se va prezenta la proces, este problema lui, împărţirea terenurilor se poate face pe lungime, pe lăţime, pe diagonală etc., cum îi veţi spune (în particular) expertului şi cum vă convine.
Oricum, având calitatea de reclamant, va trebui să avansaţi cheltuielile necesare acoperirii onorariului de expert, a taxelor judiciare, a onorariului avocatului etc. pe care ulterior ar urma să le recuperaţi dacă acesta nu are avocat, iar cheltuielile cu expertiza se vor împărţi între părţi.
Eu i-aş face o notificare în prealabil, aducându-i acestuia în scris, la cunoştinţă că, în caz de refuz a soluţionării speţei pe cale amiabilă : vânzarea terenurilor împreună sau să vă vândă dv. partea lui de coproprietate, veţi introduce acţiunea de ieşire din indiviziune cu suportarea tuturor consecinţelor ce decurg din aceasta.
Succes! ;)
Mai exista si ipoteza in care bunul imobil este sau nu partajabil in natura.
Daca nu este partajabil in natura se ajunge acolo unde spuneam eu.;)

Cat priveste lotizarea, situatia poate fi in mod clar in favoarea dvs.
Dupa lotizare e posibil ca el sa nu mai poata vinde pt ca nu mai vrea nimeni sa cumpere.E un punct de vedere care trebuie avut in vedere.;)
De aceea ziceam ca e indicat sa va angajati avocat, deoarece in cadrul unui proces situatiile se pot modifica diametral opus de felul in care crede justitiabilul ( omul care se judeca pt un drept al sau)

avocat Claudiu Lascoschi
multumesc tuturor pentru toate mesajele.
intr-adevar, ceea ce mai avantajeaza este in mod clar vanzarea 100% si apoi inmanarea unei sume reprezentand 50% din pretul vanzarii (minus eventuale taxe). Sau vanzarea 100% cu acordul ex-ului, fara actiune judiciara.

Problema apare la lotizare. Daca va trebui sa impartim in natura loturile (se poate), problema e ca unul dintre cei doi coproprietari va intra in posesia unui lot cu un stalp imens de electricitate... B-) si nu stiu cine vrea sa cumpere atat de usor 5000 mp cu stalp de inalta tensiune....

ce anume as putea face astfel incat sa nu ajungem la o asemenea impartire un-fair? sau prin ce metode se poate evita aceasta impartire? Existenta acestui stalp pe unul din loturi poate determina caracterul bunului drept "nepartajabil in natura?"

multumesc inca o data, m-ati ajutat sa vad solutii si sa nu mai consider totul atat de complicat.

Alte discuții în legătură

Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune PP PP Buna, Am cateva intrebari referitoare la o actiune de iesire din indiviziune rezultata in urma unei succesiuni dupa bunica mea in urma careia mama mea a ... (vezi toată discuția)
Intrebare soorin63 soorin63 Sunt coproprietar al unui imobil impreuna cu mama si fratele,ei locuiesc acolo eu nu.Intre timp s a demarat procesul pt iesirea din indiviziune si in acelasi ... (vezi toată discuția)