avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare materiala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare materiala?

Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am castigat eu. Dar pe sentinta comunicata nu se spune nimic despre cheltuielile de judecata.

Ce fac acum? Cum se cheama actiunea pe care trebuie sa o intreprind ca sa apara si cheltuielile de judecata in sentinta? Recurs? Indreptare de eroare materiala? Altfel?
Actiunea asta trebuie inaintata pana la expirarea termenului de recurs?

Cel mai recent răspuns: atlantiana , utilizator 11:29, 7 August 2008
atlantiana a scris:

Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am castigat eu. Dar pe sentinta comunicata nu se spune nimic despre cheltuielile de judecata.

Ce fac acum? Cum se cheama actiunea pe care trebuie sa o intreprind ca sa apara si cheltuielile de judecata in sentinta? Recurs? Indreptare de eroare materiala? Altfel?
Actiunea asta trebuie inaintata pana la expirarea termenului de recurs?

Trebuie sa declarati cale de atac apel sau recurs dupa caz.
Nu este eroare materiala.Este omisiune din partea instantei.Greseala de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
Sunt de-a dreptul derutata! De ce nu sunt unitare parerile d-vs?
Avocatul care s-a ocupat pana acum de proces mi-a spus ca asteptatm sa vedem daca reclamanta - care a pierdut - face recurs si apoi cerem cheltuieli de judecata. Cand i-am aratat cererea pe care am formulat-o (dupa sugestiile d-nei Diana Persa) si pe care am postat-o mai sus, abia daca s-a uitat pe ea. Mi-a spus ca e bine. Asa ca am depus-o azi.

Acum am citit si celelalte pareri si incep sa cred ca cererea pe care am depus-o nu a fost prea buna. Adica
- trebuia sa scrie pe acea cerere „“RECURS in loc de „solicita COMPLETAREA HOTARARII“? Daca am depus cererea in termenul de 15 zile de la comunicare se va considera ca si recurs - daca recus e necesar in loco simpla cerere?
- cu privire la temeiul legal, Elis m-a zapacit complet!

Art. 281 ind. 2 , alin. (1) Cod procedura civila pe care il mentioneaza d/na Diana Persa spune asa: „Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare.“ Mie mi s-a parut ca se potriveste situatiei. De aceea am si formulat cererea si am depus-o la Tribunal.

Pe de alta parte, art.998 C.civ. pe care il mentioneaza Elis spune asa: „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.“ - si nu am putut sa gasesc legatura cu situatia mea.

Art.322 pct.2 C.proc.civ. pe care il mentioneaza Elis spune asa: „Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri...“ . Din cate inteleg eu, se refera la ceea ce a hotarat instanta de recurs sau apel, si iarasi cred ca nu e cazul meu, fiindca recursul nu s-a judecat inca.

Eli, te rog mult sa ma lamuresti intr-o privinta: La sfarsitul mesajului faci doua afirmatii care mie mi se pare ca se bat cap in cap. „Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.2812 C.proc.civ.“

Deci pot sau nu sa imi intemeiez actiunea pe art.281 indice 2? Sper sa nu te superi ca iti cer lamuriri suplimentare. Nu am studii juridice si inteleg si eu cat poate intelege un profan.

Va multumesc mult tuturor pentru bunavointa de a-mi raspunde!
1. Nici o afirmatie nu se bate capa in cap. Este vorba de indreptarea hotararii si de completarea hotararii ... notiuni distincte in procedura civila. Dupa pronuntarea unei hotararii , partea interesata poate cere :
- indreptarea erorilor materiale
- indreptarea hotararii
- completarea hotararii

2. Daca soliciti cheltuieli de judecata, printr-o cerere separata, temeiul de drept este art.998 C.civ. (actiunea in pretentii).

3. Eu am dat toate posibilitatile pe care le are partea pentru a solicita cheltuielile de judecata.

4. Una din posibilitatile de a recupera cheltuielile de judecata in cazul in care instanta a omis sa se pronunte asupra lor este formularea unei cereri de completare a hotararii. Fapt mentionat de mine (si de Diana Persa) , in ultima fraza amesajului scris anterior.
Acum m-am lamurit. Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste cheltuielile de judecata? giovana giovana sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de ... (vezi toată discuția)
Lamurire si completare dispozitiv adriana.chiritescu adriana.chiritescu Am un caz: Am castigat in instanta un proces la tribunal si mi se comunica hotararea. In hotarare constat ca instanta de judecata imi acorda cheltuieli de ... (vezi toată discuția)