avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie pe vas
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie pe vas

Mai exista in Codul Familiei optiunea de a te casatori pe un vas de croaziera, oficiata de capitanul vasului?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cogitoergosum , utilizator 13:27, 15 Iulie 2011
Romantica ipoteza...
Prevederile legale din Codul Familiei sunt:
Art. 3
Numai casatoria incheiata in fata delegatului de stare civila da nastere drepturilor si obligatiilor de soti prevazute in prezentul cod.
Art. 11
Casatoria se incheie in fata delegatului de stare civila al Consiliului popular al comunei, orasului, al municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in cuprinsul caruia se afla domiciliul sau resedinta oricaruia dintre viitorii soti.

Insa - Pentru căsătoria viitorilor soţi, amândoi cetăţeni români, pe o navă aflată în afara graniţelor ţării, competenţa aparţine comandantului acelei nave, care este investit cu atribuţii de delegat de stare civilă (art. 8 din Legea nr. 119/1996).
si mai vedeti si - Metodologie cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila Publicata in Monitorul Oficial nr. 151 din 02 martie 2011

CAPITOLUL I
Exercitarea atributiilor de stare civila

Art. 1. - Atributiile de stare civila se indeplinesc de consiliile judetene/Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de personalul desemnat din cadrul acestora, de serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanelor, in unitatile administrativ-teritoriale unde acestea sunt constituite, cat si de ofiterii de stare civila din cadrul primariilor unitatilor administrativ-teritoriale, in care nu functioneaza servicii publice comunitare de evidenta a persoanelor, de catre primari sau de functionari anume desemnati de acestia cu competente in acest domeniu, de catre sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare de cariera ale Romaniei, respectiv de agentii diplomatici care indeplinesc functii consulare ori de unii dintre functionarii consulari, de catre comandantii de nave si aeronave aflate in afara teritoriului national si de catre ofiterii de stare civila militari, desemnati prin ordin al ministrului apararii nationale sau, dupa caz, al ministrului administratiei si internelor, in caz de mobilizare, razboi, participare la misiuni de aparare colectiva, in sprijinul pacii, de asistenta umanitara sau tip coalitie.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
ContSters197377, utilizator
Multumesc.
Intr-adevar ar fi mult mai romantica o astfel de casatorie!
interesant!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate transforma postul de bibliotecar comunal în funcție ... MEva MEva Se poate transforma postul de Bibliotecar comunal în funcție publică? Ar fi necesar aceasta transformare pentru a putea bibliotecarul sa îndeplinească și ... (vezi toată discuția)
Casatorie la bordul unei aeronave dan_33 dan_33 Sunt comandant de aeronava si am primit o intrebare putin bizara: se poate, legal, oficia o casatorie civila la bordul aeronavei, de catre comandant? Daca da, ... (vezi toată discuția)
Secretar uat si sporul de dispozitiv laurstanga laurstanga secretarul comunei, in afara atributiilor sale conferite de legea 215/2001, are numeroase alte sarcini care ii sunt incredintate prin alte acte normative, ... (vezi toată discuția)