avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Rolul asistentei in mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Rolul asistentei in mediere

Pe diferite forumuri apare afirmatia necesitati asistari partilor in mediere de catre rude, avocat etc. Va intreb, este necesara asistarea partilor in mediere? Ce rol ar putea juca asistenti in mediere?
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 14:56, 27 August 2008
Repet... NU este obligatorie asistarea partilor la mediere... dar este recomandabila asistarea de catre avocat... rudele nu au la ce asista... rolul e acelasi ca la asistarea persoanelor la politie/parchet/instanta... adica apararea clientului prin mijloace specifice profesiei...
Perfect de acord cu dvs. ca in procesul de mediere nu-si au locul de asistenti nici rudele, prieteni nici avocati, intrucat nu este vorba de solutionarea conflictului pe baza de drepturi, ca in instanta. Acest fapt rezulta chiar din definirea medieri art. 1 care spune
medierea este o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile oacorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
.
In consecinta:
Medierea este o negociere asistata
Medierea este un proces structurat
Mediatorul ajuta partile in conflict sa-si coordoneze activitatea pentru a fi mai eficient in procesul de negociere
Partile in disputa au totala putere in adecide solutia care rezolva disputa
Solutia este de tip castig-castig
Mediatorul nu este partizan, nu judeca ce parte are dreptate sau nu si nu are putere in luarea deciziei

Iata cateva considerente pentru care avocatul nu poate juca rolul de asistent dar in schimb el poate juca un rol deosebit de important in calitate de mediator, fiind inzestrat cu calitati si abilitati de fi un bun mediator.
Apropo de acest subiect! De ce nu exista o adevarata mediere intre masa de votanti si toti politicienii, fara culoare politica! Cand am afirmat "mediere", m-am gandit la I.L.Caragiale! Acestdramaturg este de actualitate!! Sa discutam in acest context, sa nu mai copiem pe altii!
Slaurentiu a scris:

Perfect de acord cu dvs. ca in procesul de mediere nu-si au locul de asistenti nici rudele, prieteni nici avocati, (???) intrucat nu este vorba de solutionarea conflictului pe baza de drepturi, ca in instanta.... etc..]


Tocmai ca e recomandabil sa fie asistati de avocati ca sa nu fie inselati inutil... unele cauze sunt mai profitabile ptr. client chiar daca ar pierde ani de zile in instanta... eu m-am referit doar la rude ca n-au ce cauta acolo (decat daca au cunostinte juridice), avocatii trebuie sa asiste sa fie sigur ca nu impune mediatorul o solutie total injusta ptr. acel client...
Fara a va supara, v-as ruga sa recititi legea medieri inca odata si sa vedeti si medierea in alte tari. Mediatorul nu impune, nu sfatuieste pe nimni. Mediatorul are rolul de a incerca si a conduce partile sa gaseasca o solutie comuna de solutionarea conflictului. Solutie durabila neimpusa de nimeni. In momentul in care este mpusa de o terta persoana nu e mediere, solutia nu este durabila si eficienta.

Alte discuții în legătură

Avocatii si medierea AVmed AVmed Am citit un blog: http://[editat de admin].unblog.fr/ (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari ralus12 ralus12 ce este acela un mediator autorizat? cum se poate obtine hotararea judecatoreasca prin care se dispune predare de catre fostul presedinte a stampilei ... (vezi toată discuția)
Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)