avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediatorul
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediatorul

Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si cabinetele de avocatura?
Intelegeti gresit. Prima sedinta, cea de informare a partilor aflate in litigiu despre beneficiile medierii, este gratuita. Nimic nu il va impiedica pe mediator sa va trimita acasa dupa ce va aduce aceste informari, urmand sa va cheme a doua zi pentru incheierea procesului verbal, pentru care sa va solicite un onorariu. Fiecare mediator, in functie de posibilitatile financiare, isi desfasoara activitatea in cadrul unor cabinete, insa am vazut ca exista si in cadrul unor judecatorii, mai ales din provincie, birouri de mediere. Conform legii, pentru a fi mediator, trebuie sa ai studii superioare si sa efectuezi un curs de mediator. Cu stima.
Profesia de mediator face parte dintre profesiile liberale.Aşadar, mediatorii au cabinete particulare unde funcţionează un mediator sau mai multe birouri asociate de mediatori.
@Mariusinho, vă rog să nu faceţi dvs. speculaţii despre lucruri pe care un mediator nu le-ar face , adică să trimită justiţiabilul acasă şi să-l cheme a doua zi pentru a plăti onorariu. Întâi că legea nu-i îngăduie să facă aşa ceva , iar pentru simpla informare efectuată anterior încheieerii unui contract , cel puţin de premediere, nu se pretinde niciun onorariu.
Pentru informarea dvs.va recomand sa lecturati Legea 192/2006,cu toate modificarile si completarile sale.
Veti remarca apoi ca legea defineşte medierea ca fiind o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
Se mai precizeaza in lege ca medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile,contribuind la menţinerea relaţiilor dintre acestea.
Expressis verbis, medierea este soluţia potrivită pentru cei care vor să câştige cât mai mult din disputele în care sunt implicati, indiferent de atuurile pe care cred că le au.
Medierea este o în fapt o negociere asistată de un profesionist in gestionarea eficientă a conflictelor si acesta este Mediatorul .
A media înseamnă a interveni între litiganţi şi a-i conduce către transformarea atitudinii ostile şi a modului de percepţie a fiecaruia dintre ei, precum si mutarea cursorului de pe pozitia de parti ostile in parteneri de discuţii, pentru rezolvarea amiabilă si in interesul amandurora a conflictului in care sunt implicati.
Iar prin informarea obligatorie cu privire la mediere, se înţelege etapa prealabilă încheierii contractului de mediere prin care mediatorul ajută părţile ca, în cunoştinţă de cauză, să accepte rezolvarea neînţelegerilor dintre ele prin mediere. În concret, mediatorul informează părţile despre avantajele medierii, scopul şi limitele medierii, rolul mediatorului, efectele juridice ale medierii si ale acordului de mediere, fără a se intra, în detalii legate disputa în cauză.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
Sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecată,pe cale judiciara,în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare prealabilă privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute în lege,s-a amanat pana pe 01.08.2013.
Totusi,medierea in cauzele civile si informarea partilor despre aceasta alternativa,se aplica de la data de 15.02.2013,odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila.
Sper ca am reusit sa va lamuresc,in linii generale,despre ce inseamna medierea si mediatorul.
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
Va multumesc tuturor pentru precizari. Deci,ar trebui ca mediatorul sa aiba un cabinet ca si cabinetul de avocatura, iar pentru prima sedinta ca sa zic asa nu iti percepe taxe, e doar o informare cu privire la ce solutii ai la dispozitie. Si atunci din ce traiesc mediatorii, ca daca se impaca 50% dintre clienti e cam greu cu piata asta. Nu era mai bine daca mediatorul era un angajat al judecatoriei?
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Justitiarul711, utilizator
Mediatorul isi desfasoara activitatea ca si persoana fizica autorizata, sub "titulatura": Nume Prenume - Birou de Mediator sau in cadrul unei Societati Civile de Mediatori.

Este firesc sa existe intrebari despre institutia medierii, acum de cand a devenit cunoscuta datorita obligativitatii informarii, desi ea functioneaza in Romania din 2006.

In cazul unui conflict, partea care contacteaza Biroul de mediator, la prima intalnire, va fi informata asupra beneficiilor medierii, gratuit.
Daca dupa acest prim contact, partea doreste sa investeasca mediatorul cu deschiderea procedurii de mediere, de abia atunci se poate stabili prima sedinta (au acceptat toate partile participarea) sau se programeaza prima sedinta dupa ce mediatorul a facut toate demersurile pentru a aduce si celelalte parti la "masa medierii"...sau in sedinte separate. Pentru acest demers, cat si pentru fiecare sedinta de mediere, se percepe onorariu.
Ca si regula: Sedinta (sau sedintele in cazul in care partile vin separat) va incepe obligatoriu cu informarea asupra avantajelor medierii.

In ultimul an, se pare ca exista o mai mare deschidere a justitiabilului de a isi solutiona conflictele pe cale amiabila. Un exemplu ar fi si cele 4500 de certificate de divorturi, eliberate de Primarii. Probabil ca din ce in ce mai multi justitiabili, vor prefera sa isi rezolve problema in conditii de stricta confidentialitate, fara ca sa fie expusi cadrului formal al unei instante de judecata, publicului, cat si stresului care se acumuleaza pe parcursul parcurgerii tuturor fazelor procesuale...nu mai vorbim de timpul in care se solutioneaza conflictul.

La fel ca in orice alta profesie liberala, depinde de fiecare mediator, daca va avea sau nu, succes in profesie.








Alte discuții în legătură

Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Câteva aspecte referitoare la procedura informãrii despre avantajele medierii ºi despre procedura medierii. Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Medierea este o procedură alternativă instanţei de judecată , prin care pot fi soluţionate pe cale amiabilă conflictele dintre persoanele fizice ... (vezi toată discuția)
Medierea este gratuita? robert11 robert11 Am citit mai multe postari pe net care atrageau atentia ca MEDIEREA ESTE GRATUITA. Nu mi-a venit sa cred ca cei responsabili de destinele medierii au putut sa ... (vezi toată discuția)