avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurarea obligatorie a locuintei!
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurarea obligatorie a locuintei!

Bine v-am regasit ! Astazi 13.o7.2011, vine o stire interesanta .Primariile nu pot amenda persoanele care nu au incheiat asigurarea obligatorie a locuintei decat incepand cu august 2012. conf.legii 260/2008. nelamurirea mea este; Amenda din august 2012 mi se aplica daca nu am respectat data limita de incheiere a politei adica 15.iulie 2012 indiferent la ce data ulterioara pana in august 2012 am incheiat polita? Cu alte cuvinte inchei polita de asigurare in iulie 2012 pentru perioada iulie 2012-iulie 2013 pot primi amenda ca nu m-am incadrat in data de 15.iulie 2011? sau sant obligat sa dau banii retroactiv ?











Cel mai recent răspuns: sorinpanait , utilizator 22:57, 18 Iulie 2011
Legea a intrat in vigoare anul trecut, asa ca puteti sa va faceti asigurarea obligatorie a locuintei.
@un roman
Uite cum sta treaba, concluzia o tragi singur :

Primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2010.
Legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.
In forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca “incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”, iar la Art. 40 “Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea CSA, in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
CSA a emis in 2009 si 2010 o serie de norme de aplicare, dar nici una nu a fost aprobata prin hotarare de Guvern, astfel ca normele nu au fost adoptate, iar termenul nu a inceput sa curga.
In forma modificata, legea prevede la art.3 alineatul 1 ca “Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”.
Avand in vedere ca normele comune MAI – CSA au fost publicate in Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011, rezulta ca obligativitatea devine efectiva dupa 6 august 2011.
Mai mult, la articolul 33 alineatul 1 se precizeaza: “Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)”, reiterand astfel perioada de un an in care populatia si firmele trebuie sa respecte obligativitatea.
De altfel, articolul 30 stabileste contraventiile si termenele de aplicare precizand la alineatul (1), litera a): “nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazuta la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33″.
Sanctiunile sunt aplicate de primarii, amenda putand ajunge la 500 de lei.
Desi autoritatile considera ca termenul de “primul an” din articolul 33 se refera la anul 2009, avocatii si chiar juristii din primarii sustin ca aceasta interpretare este fortata, intrucat legea stabileste fara echivoc ca obligativitatea intervine numai la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare de catre MAI si CSA.
Societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
Pana la 4 iulie PAID a emis peste 600.000 de polite PAD. Prima de asigurare anuala este de 10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro.
Potrivit societatii, numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD, ceea ce inseamna ca aproximativ 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate.

Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
s_word, utilizator
Stimate utilizator s_word,

Foarte bine documentat raspunsul dumneavoastra.
Problema e ca mai tare "m-a bagat in ceata". Asadar, pt ce perioada se pot aplica aceste amenzi de catre primarii? Am inteles ca din 2012, dar pt ce perioada (din 2012 incolo sau retroactiv, si pt iulie 2011-2012)?
Nu de alta, dar inainte de a lua o decizie sa stim si ce riscuri ne asumam.
Eu una nu sunt absolut deloc de acord sa-mi fac o astfel de asigurare (locuiesc in mediul urban, la bloc, si asa o sa fie probabil si de aici inainte). Nu este o zona cu risc seismic sau cu pericol de inundatii/alunecari de teren, asa ca nu nteleg de ce sa fiu obligat sa fac o astfel de asigurare. E problema fiecaruia cum se descurca daca i se intampla, eventual, o nenorocire de acest gen.
Si nu-mi spuneti ca e vorba, la baza, de solidaritatea ce ar trebui sa existe intre noi toti, ca asa ceva nu cred: ce solidaritate cand fiecare face ce vrea, cum vrea, cand vrea fara sa-i pese de cel de langa el. Plus ca nu am absolut nici o incredere in asiguratori (indiferent ce nume ar avea). Am intalnit tot felul de pretexte si motive aberante invocate de societatile de asigurare, doar-doar scapa fara a despagubi (desi banii incasati pe polite ma gandesc ca le convin).

Ceva de genul: poti sa mori linistit cu dreptatea in brate, ca tot ai mari sanse sa dai peste un inspector care sa adopte o atitudine de genul :whistle:. (cu tot respectul pt cei care nu se abat de la etica si profesionalismul pe care orice meserie le necesita, in cele din urma).

Acestea fara a ma mai gandi ca sunt familii in Romania care nu au ce pune pe masa in fiecare zi. Si nu stiu, sincer, cum ar putea sa plateasca o astfel de asigurare, fie ea cat de mica ca valoare. Dar nu-i nimic, nu-i asa? O amenda de la Primarie e tot ce le lipseste!:confused:
O zi buna tuturor.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
Cristina I., utilizator
Cel mai indicat este sa va incheiati aceasta polita ...si spun asta pentru a evita neplacerile viitoare .
@Cristina I
Amenzile vor putea fi date incepand cu 7 august 2012. Daca va mai ramane in vigoare (farade)legea asta a asigurarii obligatorii a locuintelor iti faci polita in data de 6 august 2012. Bine, daca vrei sa-ti bagi banii in buzunarele ,,baietilor destepti'' din asigurari, puteai s-o faci din 2010 !
Parerea mea despre furtul asta numit ,,asigurare'' obligatorie a locuintei o banuiesti !
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
s_word, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurarea obligatorie a locuintelor kytynusi kytynusi Am o casa La care am sistat constructia in urma cu ceva vreme casa se afla in stadiu de ...ziduri din caramida si acoperis, fara usi ferestre sau alte ... (vezi toată discuția)
Cand intra in vigoare asigurarea obligatorie a locuintelor? janapress janapress as dori sa imi spuneti si mie de la ce data intra in vigoare legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta lucialuca lucialuca Buna seara! Intrebarea mea este : daca am asigurare facultativa (de vreo 3 ani ) la apartamentul pe care il detin trebuie sa fac si asigurarea obligatorie (de ... (vezi toată discuția)