avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Logodna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Logodna

O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei.
Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum era o chestiune mai mult teoretica, in sensul ca daca 2 tineri hotarau la un moment dat( dupa un timp in care au convietuit, ,, mutandu-se,, impreuna, dupa moda zilelor noastre , ori doar fiind ,,prieteni,, , asa cum se mai obisnuieste sa se spuna, sau dupa ce ,,au vorbit ,, un timp, asa cum se mai spune pe la sate ) sa se casatoreasca, isi anuntau rudele si prietenii, dar nu avea loc neaparat si o petrecere cu daruri , cu muzica si veselie.Si chiar daca se intampla, neexistand si o reglementare, in caz de ,,rupere,, a logodnei, cei care facusera daruri nu aveau la indemana vreo actiune in vederea inapoierii darurilor.

Logodna este reglementata la articolele 283-287 din proiectul noului Cod civil, si constituie promisiunea reciproca de a incheia casatoria.Capacitatea de a incheia logodna este aceeasi cu capacitatea ceruta pentru incheierea casatoriei. Nu sunt impuse, insa, cerinta avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ.

Incheierea logodnei nu va fi supusa niciunei formalitati si va putea fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Trebuie spus ca incheierea casatoriei nu va fi conditionata de incheierea logodnei, astfel ca, logodnicul care va rupe logodna nu va putea fi constrans sa incheie casatoria.

In cazul ruperii logodnei, vor fi supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii.

Obligatia de restituire nu se va aplica daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Logodnicul care va rupe logodna in mod abuziv va putea fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. In aceleasi conditii, va putea fi obligat la despagubiri si logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna.

Dreptul la actiune pentru restituirea darurilor facute in considerarea logodnei, precum si pentru sanctionarea ruperii abuzive a acesteia se va prescrie intr-un an de la ruperea logodnei

Sursa : avocatnet.

Interesanta , pote nu lipsita de utilitate, menita sa readuca in constiinta oamenilor importanta casatoriei, implicatiile ei, fiind, de ce nu, inca un mod de a se reuni familiile si prietenii si de a ,,petrece,, , asa cum le place romanilor.
Mai ramane sa fie reglementata si,, petrecerea burlacilor,, , iar in cazul in care mirele fuge din fata altarului , fara a se mai incheia casatoria , sa inapoieze toate darurile primite de la amici , ca altfel , ar fi o ,,imbogatire fara justa cauza,, . :)
@s_word defineste logodna :" un arest preventiv inaintea condamnarii pe viata"...eu nu as fi chiar atat de absolutista...si as vedea si partea pozitiva a lucrurilor, respectiv faptul ca, "instanta" poate dispune eliberarea conditionata a "invinuitului"...pana la solutionarea definitiva a cauzei iar intr-un final, s-ar putea dispune chiar achitarea inculpatului-lipsa probe sa zicem, sau...caz fortuit...

Daca imi amintesc eu, bine, anterior anului 1989, in unele provincii din Romania, se practica obiceiul "logodnei"...care dura cam...un an, minim, pentru ca dupa acea perioada, cuplurile urmau sa "se ia"..folosesc termenii "cutumiari".:)

Nu exista nimic scris (noul cod civil, de exemplu, nici nu impune forma scrisa a logodnei art.266 (3) n. C.civ.), insa...era considerata o mare rusine si tot "satul" blama "logodnicul/logodnica" ce rupea logodna sau nu respecta "intelegerea" si...trebuiau sa returneze si "darurile" primite la "logodna"...pe langa alte "sanctiuni"... Nu am inteles eu, cum puteau fi returnate oalele, tigaile, si toate cele, dupa ce fusesera folosite, timp de cel putin un an (clar ca in vitrina nu fusesera tinute...) insa...pe vremea aceea eram prea mica, pentru a intelege prea multe lucruri (bunica mi le explica)...si mai erau implicati si socrii-obligati la despagubiri-in numele si pe seama copiilor lor!
Deci, obiceiul "logodnei"..., concretizat si intr-un act normativ, mai nou, nu pare a fi picat chiar din senin...

Este adevarat, noul cod civil, incurajeaza "concubinajul" insa...nu descurajeaza nici "casatoria". Stabileste regimuri matrimoniale pe care viitorii soti si le pot alege, in functie de ceea ce-si doresc.

Mie mi se pare draguta aceasta dispozitie:
Noul cod civil, art.269: "Raspunderea pentru ruperea logodnei-...(2) "Partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligat la despagubiri in conditiile alin.1."

O sa ma intrebati ei, si ce...vorbim de partea implicata in contract-logodnicul/a- "promisiune reciproca de a incheia casatoria" da, dar daca interpretam aceasta "parte"- (in noul cod civil- "partea care rupe logodna in mod abuziv")- si in fapt, socrul/soacra-terti, care in mod culpabil/abuziv, l-au determinat pe celalalt "promitent" sa rupa logodna...sau/ori...cel care rupe logodna, sa zicem-"logodnica", in urma unei altercatii cu "soacra"..."rupe logodna" si o "cheama in garantie"-pe soacra #-o, sau sustine ca este vorba despre un "caz fortuit/forta majora"....in fapt, deocamdata, in gluma, incepem deja sa ne imaginam "distractia"...pentru ca, nu mai vorbim nici despre notiunea de "abuziv" si nici despre notiunea de "culpabil"...ci mai degraba de "caz fortuit"...forta majora.

Citez aici, disp. art.1634 noul cod civil (1) Debitorul este liberat atunci cand obligatia sa nu mai poate fi executata din cauza unei forte majore, a unui caz fortuit ori a unor alte evenimente asimilate acestora, produse inainte ca debitorul sa fie pus in intarziere."

Si daca mai extindem putin, aplicabilitatea-ipotetica, deocamdata, a dispozitiilor acestui articol si la "sotul infidel"..."foarte tare"..ipotetic-sa-ti prinzi sotul in "flagrant/delict"-deci ai probe...si acesta sa spuna/dovedeasca, chiar, ca in bancul acela "ochii vad, inima cere, constiinta nu si nu"-"forta majora"/"caz fortuit!#-o

Avem de studiat in amanunt, tot codul, deja mi se reveleaza o sumedenie de optiuni:) De obicei, "viata bate filmul/teoria".

Ca sa inteleg si eu ?!?!? Dece naiba au mai bagat si prostia asta cu logodna ?!?! Sa aiureasca si mai mult o legislatie aiuristica ?!

Care e utilitatea logodnei ... la modul practic vorbind ?!?! Cine vrea doar sa " concubineze" si nu vrea sa se casatoreasca legal oricum nu vor face nici aceasta logodna , cine are de gand sa se casatoreasca se duce si se casatoreste, nu are nevoie de logodna sau mai stiu eu ce tampenie.

Parerea mea ... pe persoana fizica .......
Si dragostea are legile ei, domnule Kurtyan :)
Fiindca, nu-i asa, mai intai au fost legile nescrise.Faptul ca unele dintre ele nu au fost cuprinse in vreun inscris, nu poate presupune ca ele nu sunt valabile.As spune ca dimpotriva, unele dintre ele sunt dintre cele mai trainice.Mai mult de atat, ele au si avantajul ca nu au cum sa fie abrogate ori cazute in desuetudine , iar incalcarea lor nu are sanctiuni scrise.
@Iuliana, cand am citit opinia lui @s_word, am gandit acelasi lucru: Nu-i nimic, din acel arest , , inculpatul,, poate fi ,,liberat conditionat ,,la un moment dat sau primi alt beneficiu.
Obiceiul logodnei a existat din vremuri stravechi,imi aduc aminte ca cineva povestea cum fusese logodita inca de mica ( prin vointa parintilor) , si ii fusese pus pe deget un inel de logodna inca de atunci.Acel inel, cu timpul, a atrebuit sa fie taiat fiindca degetelul fetei crescuse , iar inelul il ,,sugruma,,.Desigur ca pe atunci era vorba despre acele aranjamente facute de parinti, din considerente ce priveau averea in principal.
Mai tarziu insa copiii au iesit usor-usor de sub ,dominatia,, parintilor si si-au ales de unii singuri logodnicul/logodnica, fie ca aceasta logodna a fost una declarata, fie implicita, fiindca acea perioada in care cei doi , anterior casatoriei ,, pun la cale,, fac aranjamente in vederea infaptuirii casatoriei, se poate numi logodna.
Nu as gasi atatea defecte acestei reglementari.Mi se pare corect ca oamenii , atunci cand au investit , nu doar financiar ci si emotional, sa nu ramana pagubiti.
Iuliana spunea mai sus de acele cazuri de ,,forta majora,, , adica daca unul dintre logodnici devine infidel ar putea invoca forta majora -,,ochii va , inima cere,, .Interesant, insa , noi, oamenii, deh...avem si ratiune , sa spunem ca ar trebui sa gandim cu creierul ( sau ma rog, nu intru in detalii ce tin de medicina).
Logodna este pana la urma un angajament.Desi nu la fel de important poate cum este casatoria, cei doi, zic eu, isi pot testa in perioada logodnei puterea de a respecta angajamentul care urmeaza si in privinta caruia ar trebui sa fie constienti ca este unul cat se poate de serios si cu mult mai mari implicatii.
E clar vom avea 1 caz de logodna la 100 000 de casatorii, nu are aplicabilitate practica, nu este obligatorie prin urmare tinerii nu o vor face, iar acum tionand cont de partea materiala , pei ori iubesti si te casatoresti ori ai un interes ascuns daca stai si calculezi pagube in urma unuei logodne

=D>=D>
Wladelu a scris:

E clar vom avea 1 caz de logodna la 100 000 de casatorii, nu are aplicabilitate practica, nu este obligatorie prin urmare tinerii nu o vor face, iar acum tionand cont de partea materiala , pei ori iubesti si te casatoresti ori ai un interes ascuns daca stai si calculezi pagube in urma unuei logodne

=D>=D>


Ma gandesc, totusi, ca este prematur sa facem estimari.Cred ca partea cea mai interesanta va fi in legatura cu "alegerea regimului matrimonial", daca ne vom rezuma, de exemplu, la regimul separatiei de bunuri (art.360-365 n.c.civ.), sau la "clauza de perciput" (art.333 n.c.civ.), si va fi..."si mai interesant", daca ne gandim la ceea ce spuneti dvs., va citez "pei ori iubesti si te casatoresti ori ai un interes ascuns daca stai si calculezi pagube in urma unuei logodne"...insa, toate la timpul lor.:)

Alte discuții în legătură

Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun Roland Mindrila Roland Mindrila Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna (1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. (2) Dispoziţiile privind ... (vezi toată discuția)
Logodna civila claudiaivascu claudiaivascu Buna ziua, intrebarea mea se refera la logodna civila, mai exact ce trebui facut pentru a incheia aceasta logodna. Are loc tot la starea civila, ca si cununia? ... (vezi toată discuția)
Nelamurire art. 268, alin. 2 ContSters240593 ContSters240593 In ceea ce priveste restituirea darurilor in cazul ruperii logodnei, nu am inteles exact la ce se refera sau ce vrea sa insemne sintamga \"in masura ... (vezi toată discuția)