avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Proprietarul unui spatiu comercial ,aflat la parterul unui imobil de locuinte ,care este inchiriat este obligat la plata fond rulment si daca da cum se calculeaza aceasta suma(in functie de suprafata,cote indivize etc)?
Solicit ,cu ingaduinta domniilor voastre acelasi raspuns si in cazul unui spatiu comercial aflat in acelasi imobil dar al carui proprietar este inca statul?Se achita fondul de rulment si de catre cine?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:32, 2 Decembrie 2016
Fondul de reparatii este pentru reparatii, asa cum ii arata si denumirea si se calculeaza, in principiu, in functie de cota-parte indiviza, daca asociatia nu hotaraste altcumva.
Fondul de rulment este pentru plata facturilor pana cand acestea se impart pe liste, se incaseaza si se recupereaza banii achitati la furnizori.
emil6702 a scris:

Domnule, daca omul are contracte cu furnizorii, ce mai trebuie implicata asociatia?

Orice proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie are contracte cu anumiti furnizori, cu unii furnizori fara legatura cu asociatia. Asa sunt, de exemplu, contractele cu furnizorul de electricitate pentru consumul din interiorul apartamentului sau al spatiului cu alta destinatie. Dar consumul de energie electrica comun, pe casa scarii, becul de la intrarea in bloc, iluminatul subsolului tehnic s.a.m.d., este facturat pe asociatie si asociatia-l repartizeaza, conform legii.
Dar sunt furnizori atat de utilitati cat si de servicii. Un furnizor de servicii este de exemplu o firma care realizeaza hidroizolatia teraselor blocului la parterul sau mezaninul caruia sunt spatii comerciale. Ori aceasta terasa este a tuturor si costurile se repartizeaza de catre asociatie atat proprietarilor de apartamente cat si proprietarilor de spatii cu alta destinatie. Contractul pentru o asemenea lucrare se face cu asociatia si nu cu fiecare proprietar in parte. Prin urmare, proprietarul unui spatiu comercial de la parterul blocului nu are contract separat cu acest furnizor.
Si putem continua cu asemenea exemple de lucrari comune, actiuni comune ale proprietarilor indiferent de statutul lor, pentru intretinerea blocului din care fac parte cu toate partile comune si instalatiile comune (deratizarea, dezinfectia, desfundarea canalizarii blocului, curatenia din jurul blocului...)
Iar pentru toate acestea exista o echipa de oameni care muncesc si trebuiesc platiti atat de proprietarii de apartamente cat si de catre proprietarii de spatii cu alta destinatie.
Legislatia asociatiilor de proprietari prevede obligatia ca persoanele juridice dintr-o asociatie sa incheie o conventie cu asociatia. Conform Hg 1588/2007 art 37 "Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari".
Pe de alta parte atunci cand o persoana juridica vrea sa-si stabileasca sediul social sau sa deschida un punct de lucru, trebuie sa obtina acest lucru prin Registrul comertului, indiferent ca este proprietar sau chirias al spatiului respectiv. Iar Registrul comertului, printre alte documente, solicita ca persoana juridica sa vina cu acceptul obtinut de la asociatia de proprietari si acceptul vecinilor direct afectati (sus, jos, stanga, dreapta).
Este inca o dovada a obligativitatii legaturii unui spatiu comercial cu asociatia de proprietari in care se afla.
Inteleg toate motivele pentru care se platesc aceste multe cheltuieli de catre proprietari.Nu acesta este motivul pentru care am deschis acest subiect.Chiar pot spune ca deabia acum putem incurca mai bine fondul de rulment cu fondul de reparatii.Nedumerirea mea persista in intrebarea pe care de fapt ati sters-o si cu care revin.De ce aceste cheltuieli sunt intotdeauna mai mari in cazul proprietarilor de spatii comerciale?Gaura din acoperis e mai mare pentru ei decat pentru restul proprietarilor?Liftul circula mai mult pentru ei sau kilovatul e mai scump?
Unele din aceste cheltuieli sunt pe cota-parte indiviza. A se vedea daca societatea comerciala nu are un spatiu mai mare decat oricare apartament.
Alte cheltuieli se repartizeaza pe numar de persoane. A se vedea daca in acea societate comerciala nu se perinda mai multi oameni decat intr-un apartament.

Si in final a se vedea daca nu exista un protocol, o conventie intre asociatie si societatea comerciala respectiva, semnata la un moment dat, prin care societatea comerciala plateste mai mult la unele cheltuieli.

Iar de incurcat notiunile - fond de reparatii cu fond de rulment - o puteti face numai daca nu cititi ce vi se raspunde aici.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
elga50, moderator
Buna seara. Vin si eu cu o intrebare referitoare la infiintareaa unei asociatii de proprietari. Este obligatoriu sa se stabileasca de la inceput un fond de rulment sau sunt obligatorii depuneri de bani in diverse scopuri ce vor servi asociatiei, la inregistrare? Multumesc

Alte discuții în legătură

Reparatii atic gabics gabics Bună ziua! Maică mea este administratoare la o asociație de propr., o scară de bloc care are la parter magazine. Magazinele sunt independente de ... (vezi toată discuția)
Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)