emil6702 a scris:
Domnule, daca omul are contracte cu furnizorii, ce mai trebuie implicata asociatia?
Orice proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie are contracte cu anumiti furnizori, cu unii furnizori fara legatura cu asociatia. Asa sunt, de exemplu, contractele cu furnizorul de electricitate pentru consumul din interiorul apartamentului sau al spatiului cu alta destinatie. Dar consumul de energie electrica comun, pe casa scarii, becul de la intrarea in bloc, iluminatul subsolului tehnic s.a.m.d., este facturat pe asociatie si asociatia-l repartizeaza, conform legii.
Dar sunt furnizori atat de utilitati cat si de servicii. Un furnizor de servicii este de exemplu o firma care realizeaza hidroizolatia teraselor blocului la parterul sau mezaninul caruia sunt spatii comerciale. Ori aceasta terasa este a tuturor si costurile se repartizeaza de catre asociatie atat proprietarilor de apartamente cat si proprietarilor de spatii cu alta destinatie. Contractul pentru o asemenea lucrare se face cu asociatia si nu cu fiecare proprietar in parte. Prin urmare, proprietarul unui spatiu comercial de la parterul blocului nu are contract separat cu acest furnizor.
Si putem continua cu asemenea exemple de lucrari comune, actiuni comune ale proprietarilor indiferent de statutul lor, pentru intretinerea blocului din care fac parte cu toate partile comune si instalatiile comune (deratizarea, dezinfectia, desfundarea canalizarii blocului, curatenia din jurul blocului...)
Iar pentru toate acestea exista o echipa de oameni care muncesc si trebuiesc platiti atat de proprietarii de apartamente cat si de catre proprietarii de spatii cu alta destinatie.
Legislatia asociatiilor de proprietari prevede obligatia ca persoanele juridice dintr-o asociatie sa incheie o conventie cu asociatia. Conform Hg 1588/2007 art 37 "Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari".
Pe de alta parte atunci cand o persoana juridica vrea sa-si stabileasca sediul social sau sa deschida un punct de lucru, trebuie sa obtina acest lucru prin Registrul comertului, indiferent ca este proprietar sau chirias al spatiului respectiv. Iar Registrul comertului, printre alte documente, solicita ca persoana juridica sa vina cu acceptul obtinut de la asociatia de proprietari si acceptul vecinilor direct afectati (sus, jos, stanga, dreapta).
Este inca o dovada a obligativitatii legaturii unui spatiu comercial cu asociatia de proprietari in care se afla.