avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 19/2000 - diferenta dintre pensia anticipata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 19/2000 - diferenta dintre pensia anticipata si pensia pentru limita de varsta

buna ziua! as vrea sa stiu care e diferenta dintre pensia anticipata si pensia la cerere si care din ele este prevazuta in legea 19/2000!va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:44, 18 Iulie 2011
1. Legea 19/2000 a fost abrogata de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si care se aplica de la 01.01.2011.
2. Nici in Legea 19/2000, nici in Legea 263/2010 nu exista o categorie de pensie care sa se numeasca "pensie la cerere".
3. Toate pensiile se acorda la cererea celui care doreste si indeplineste conditiile legale pentru a primi o pensie.

4. Iata care sunt categoriile de pensie prevazute in legea 263/2010:
Art. 51
In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

5. Va mai redau din Legea 263/2010:
Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

5. Daca ati dorit sa intrebati altceva, reveniti, tot pe acest topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)