avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de pensionare

conditii de pensionare
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:45, 28 Octombrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Conditiile de pensionare sunt date de Legea 263/2010 privind sistemulunitar de pensii publice:

Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...
Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Despre vechime pensionare limita de varsta claudia1972 claudia1972 Buna ziua ,va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare,mai exact doua, cati ani minim lucrati ar trebui sa aiba o persoana nascuta in anul 1972 atunci cand ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 19/2000 - diferenta dintre pensia anticipata si pensia pentru limita de varsta mihamiha14 mihamiha14 buna ziua! as vrea sa stiu care e diferenta dintre pensia anticipata si pensia la cerere si care din ele este prevazuta in legea 19/2000!va multumesc (vezi toată discuția)