avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Autorizatie de constructie pt.modificari interioare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Autorizatie de constructie pt.modificari interioare

Acum 4 ani am cumparat un ap. cu 2 camere,cu acte legale,printr-o agentie facand si un credit ipotecar la banca.Fostul proprietar a facut o usa pentru a avea acces direct din bucatarie in balcon.Dupa 4 ani,vecinii (nu comentez calitatea lor umana)m-au reclamat la primaria sectorului 4,care a trimis un consilier.I-am explicat ca modificarea nu am facut-o eu ci fostul proprietar(eu asa cumparand apartamentul).Am primit o citatie,sa prezint in 60 de zile o autorizatie de constructie pt.modificarile interioare facute,altfel platesc amenda cf.Legea 50/1991, Art.26.lit.a.
Dar Legea 50/1991,art.31 spune ca daca in termen de 2 ani nu se constata contraventia(deci modificarea s-a facut fara autorizatie), se prescrie .Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:24, 20 Februarie 2010
Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii republicata si modificata prevede lucrarile care, prin exceptie, se pot executa fara autorizatie de construire:
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;

Propuneri de solutii:
1.Poate gasiti o cale, impreuna cu inspectorii primariei sa incadrati lucrarea despre care scrieti, la articolul de mai sus, spre a nu mai fi necesara autorizatia.
2.Incercati sa obtineti autorizatie pentru lucrarea efectuata.
3.Daca veti fi totusi amendat, faceti demersuri la primarie sa va incadreze la minimul de 1000 lei.
4.Puteti sa contestati amenda- art.35 din legea 50/1991 - faceti plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii p.v. de constatare a contraventiei. Plangerea suspenda executarea sanctiunii amenzii. Probabil veti obtine castig de cauza.
Buna seara. Pentru un gard din plasa de sirma si stilpi de teava(bagati in pamint fara beton)ridicat acum 4 ani domnii de la primarie i-mi cer autorizatie de constructie.Este nevoie de asa ceva? Va multumesc.
1. solicitati fostului proprietar orice tip de proba care va poate ajuta sa motivati raapsunsul dvs si anume ca ati cumparata apartametul cu modificarea de la usa respectvia.
2 . daca spuneti ca a fost cumparat prin credit impotecar , existao proba si anume fotografiile facute de evaluator .Incercati sa obtineti de la evaluator bancii sau cel care v-a facut evaluarea aceste fotografii (chiar de la dosarul dvs de la banca )
3. Procesul verbal daca este contestat, cum spunea si colega mea, suspenda executarea sanctiunii amenzii.
Costul unei astfel de plangeri daca o faceti prin avocat nu este foarte mare .
Nu stiu din ce motiv casa nu are trecuta in acte mansarda ( poate ca in acceptiunea constructorului era doar "pod " si probabil podul nu se mentiuoneaza )

Casa este asa de acum 60 ani si face parte dintr-un grup de case duplex , deci nu s-ar pune problema ca i s-a mai construit ulterior o mansarda , acest lucru se poate constata cu usurinta .

In urma cu 3 ani am renuntat la 2 pereti care erau in mansarda si a rezultat o camera mai mare .

Totusi in cadastru nu apare aceasta mansarda nici asa cum era initial .

Care este solutia cea mai simpla ca aceasta mansarda (sau pod ) sa apara in CF ?

De asemeni , am schimbat pozitia scarilor la intrarea in casa .
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
Iael, utilizator
Iael a scris:

Nu stiu din ce motiv casa nu are trecuta in acte mansarda ( poate ca in acceptiunea constructorului era doar "pod " si probabil podul nu se mentiuoneaza)

Pe vremuri, cele cateva camarute de la pod nu erau trecute in acte, erau considerate anexe pentru servitori... iar in acest fel se platea impozit doar pe camerele familiei, nu si pe "anexe"
In acceptiunea moderna, mansarda este un spatiu locuibil situat sub acoperis, iar podul nu este locuibil, este numai un tampon termic si un spatiu pentru intretinerea acoperisului. De obicei diferenta o face scara de serviciu, care de regula duce pana la mansarda, nu si pana la pod.

In urma cu 3 ani am renuntat la 2 pereti care erau in mansarda si a rezultat o camera mai mare .
Totusi in cadastru nu apare aceasta mansarda nici asa cum era initial .


Care este solutia cea mai simpla ca aceasta mansarda (sau pod ) sa apara in CF ?

In ce an s-a facut cadastrul?
Este greseala cadastristului(sau nu a fost sa masoare la fata locului sau nu i s-a spus ca mai exista si aceste spatii...)
Uzual, tot el(cadastristul) este cel care rectifica CF. Incercati sa luati legatura cu aceeasi persoana sau daca este de negasit cu alt cadastrist.

De asemeni , am schimbat pozitia scarilor la intrarea in casa .

Va referiti la scarile exterioare? Ati modificat accesul din exterior la parter? Daca ati dat un alt gol de usa, sau ati daramat parapetul unei ferestre aveti nevoie de autorizatie, dar daca ati lucrat numai pe exterior, fara a va atinge de structura, nu e o problema..
In concluzie va sfatuiesc sa luati legatura cu un cadastrist....
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
doina_manuela, utilizator

Alte discuții în legătură

Certificat de urbanism bogdan1958 bogdan1958 Buna ziua, Doresc si eu sa aflu informatii privitor la urmatoarea situatie : 1. Locuiesc intr-o casa ce are un pod f. frumos dar inaccesibil (nu a fost luat ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie? Hopeless Hopeless Vreau sa stiu si eu daca pentru a-mi largi bucataria prin desfiintarea unei debarale (usa si 22 cm de perete din caramida care nu modifica structura de ... (vezi toată discuția)
Scara construita la pater ShadowElf ShadowElf Buna ziua, O intrebare legata de \"o scara construita la partierul unui bloc\". In urma cu aproximativ 7 ani apartamentul unde stau a fost spatiu comercial, ... (vezi toată discuția)