avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals in declaratii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals in declaratii

Buna seara .Imi puteti spune daca reclamantii care prin actiunea inaintata Instantei declara o serie de neadevaruri pot fi atrasi in raspundere penala in temeiul art 292 cod penal mai ales ca pot demonstra cu probe declaratiile in fals facute in actiunea formulata ?
A doua intrebare este legata de un material audio -video prezentat pe un post de televiziune locala in care comentariul care insoteste acest material prezinta neadevaruri despre o hotarare judecatoreasca aflata in posesia reclamantilor vremelnica si executorie ca urmare a unei ord presedintiale formulata de acestia precum ca ar fi o hotatare prin care Instanta le a atribuit o calea de acces comuna. in proprietatea acestora. lucru neadevarat de altfel si care a stat la baza realizarii acestui reportaj prezentat pe post .Impotriva cui pot formula plangere penala de fals in declaratii in conditiile in care reporterul desi i a fost prezentata situatia corecta de la fata locului probata cu o hotarea judecatoreasca definitiva si investita cu formula executorie si de data recenta ,a dat pe post varianta neconforma cu realitatea >?
Cel mai recent răspuns: Dan-Sebastian Chertes , Avocat 11:50, 21 August 2011
Tot ce se poate proba si este sustenabil se poate cere si invoca !!!
Faptele descrise de dvs. nu intra in sfera infractiunilor de fals.
In situatia in care exista o hotarare definitiva prin care ati fost exonerat de raspundere ca urmare a reclamatiei/plangerii penale formulate de reclamanti , puteti sa formulati impotriva acestora o plangere penala pentru denuntare calomnioasa , conf.art.259 c.pen.
Cu privire la materilalu prezentat de un post de televiziune , in situatia in care acesta va lezeaza imaginea si puteti dovedi aceasta cu probe , puteti formula impotriva acestuia o actiune civila in pretentii , prin care solicitati obligarea respectivei institutii media la plata unor daune .
Actiunea va fi timbrata la valoarea pretentiilor emise si va fi dovedita cu probatorii ( acte , interogatoriu , martori , alte probe acceptate de lege)
Alimanescu George a scris:

Faptele descrise de dvs. nu intra in sfera infractiunilor de fals.

Colegul are dreptate, falsul in declaratii, ca infractiune nu se poate retine in cazul reclamantilor sau paratilor care sustin neadevaruri, tocmai pentru simplul fapt ca ele constituie o exercitare a dreptului la aparare, chiar ales a fi facut prin a denatura realitatea. Oricare dintre ei pot sustine orice, fiindca atata timp cat nu probeaza cele sustinute, instanta nu le va da castig de cauza si, deci, nu se vor produce consecinte juridice. Altfel, putem spune ca partea care pierde un proces civil si care in timpul acesteia a sustinut contrariul celor afirmate de partea castigatoare, poate fi urmarita pentru fals in declaratii. Pentru neconformitatea cu adevarul a unor probe in sustinerea celor afirmate de partile dintr-un proces exista institutiile marturiei mincinoase sau a uzului de fals, in cazul in care avem martori care nu declara adevarul sau se folosesc in instanta inscrisuri falsificate.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
Dan-Sebastian Chertes, Avocat
Nu v-ati obisnuit inca ca o multitudine de informatii sunt denaturate in momentul in care sunt publicate pe un post , mai ales daca acesta este un post local .
Intr-adevar daca aveti probe puteti sa cereti daune in instanta ptr difuzarea unei stiri nereale .

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Elemente constitutive ale infractiuni VONPAUL006 VONPAUL006 Intr-o actiune piritii prezinta in intimpinare lucruri mincinoase. Am sesizat Parchetul pentru fals de declaratii, art.292 C.P. Parchetul in ... (vezi toată discuția)
intrebare partaj (bunuri care nu au existat) loanabelciu loanabelciu Daca paratul inventeaza cu martori falsi ca am avut nu stiu ce bun comun...instanta cum va proceda ?...ma va obliga sa achit valoarea integrala a acelui bun ... (vezi toată discuția)