avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA pentru o masina defecta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA pentru o masina defecta?

Am un autoturism care s-a defectat. Intre timp a expirat si polita RCA. Mai dureaza pana o repar deoarece nu am gasit piesele necesare. Trebuie sa-i fac RCA atat timp cat o tin nemiscata in parcare?
Cel mai recent răspuns: Vasile Văcariu , Consilier juridic 12:40, 20 Iulie 2011
Fapt din realitate:
Strada infundata, cu trei limuzine inutilizabile,parcate langa trotuar si doua pe trotuar, adunate in timp (cam 2 ani).Un colocatar adus la disperare de insolenta "colectionarilor", a avut inspiratia sa verifice daca masinile erau asigurate RCA.Ce era de presupus, s-a adeverit - nu aveau reinnoite asigurarile de 2,4,6,8 luni.Anuntand pol.rutiera, proprietarii au fost amendati si obligati sa asigure masinile.Rezultatul: in circa o saptamana, strada a fost eliberata.
Si inca un amanunt: stiti cu ce se "distreaza" echipajele care pandesc vitezomanii si traficul este linistit sau sporadic? Simplu: se uita pe laptop , cu pagina csa_isc deschisa si verifica numerele de inmatriculare care circula sau care sunt parcate.Cand gasesc ce cauta, amenda e simplu de trimis prin posta la proprietar impreuna cu o poza a masinii facuta la data din p.v.(ei au si acces la baza de date de identitate auto);)
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
nucu$, utilizator
Nu vreau sa port o discutie in contradictoriu cu nimeni de pe forum, dar a se lua aminte la urmatorele aspecte. Masina in cauza se afla in service pt reparatie si in aceasta perioada a expirat polita de asigurare. Si poate sta in reparatie o luna sau doua sau poate chiar mai mult. Care este rostul de a plati inutil acea asigurare daca masina nu este in trafic deci nu circula si cand va termina reparatia va face o asigurare de la acea data pt urmatoarele 6 sau 12 luni. A mai fost acum cativa ani o furie cu obligativitatea politelor RCA indiferent daca masina circula sau nu si s-a renuntat la ea in urma a numeroase procese.Sunt oameni care circula cu masina din aprilie pana la 30 septembrie apoi pun masinile la pastrare pt perioada rece si nu fac asigurare decat pt cele 6 luni de caldura. Din aceasta cauza s-a renuntat la cele doua perioade de asigurare : decembrie si iunie.
Adrian.Tudor a scris:

... Care este rostul de a plati inutil acea asigurare daca masina nu este in trafic deci nu circula si cand va termina reparatia va face o asigurare de la acea data pt urmatoarele 6 sau 12 luni. ...


D-le Tudor, rostul ar fi tocmai prevenirea situatiei descriese de d-voastra mai sus.
In UE exista in general pentru fiecare tara anumite situatii specifice, dar toate au un nomitor comun. Masina este inscrisa in circulatie, implica RCA platit. Asigurarile RCA se fac pe o perioada de 1 an, eventual cu plata in 2, 4, 12 rate. Asigurarea inceteaza automat cand masina se scoate din circulatie. Prelungirea RCA se face automat la sfarsitul anului. Exact din motivele ce le-ati amintit. Ca sa nu poti sa iesi din service si sa nu ai RCA platit si sa produci o paguba. Pentru ca atunci, cel care nu a avut bani sa plateasca o asigurare, nu va avea nici bani sa plateasca daunele produse. Ce folos daca incearca pagubitul prin judecatorie sa isi recupereze pagubele, daca nu are de unde si mai dureaza o vesnicie?

Acesta este sensul platii RCA atunci cand masina este inscrisa in circulatie. Sa ii protejeze pe eventualii viitori pagubiti.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
kappauser, utilizator

Art. 112. din OUG 195/2002 prevede:
(1) Certificatul de inmatriculare [ ... ] se reţine de către poliţia rutieră in următoarele cazuri:
a) vehiculul nu are efectuată inspecţia tehnică periodică valabilă;

Locul de munca al politiei rutiere este pe drumurile Romaniei. Deci, pentru lipsa asigurarii RCA certificatul de inmatriculare se poate retine, iar amenda aplica numai in cazul in care autovehiculul respectiv se afla pe drum. Pentru perioadele in care autovehiculul se afla in garaj, in curtea proprietarului sau in reparatie la service sanctiunea nu poate fi aplicata de catre politia rutiera. In momentul in care autovehiculul iese pe poarta service-ului aceasta trebuie sa aibe o asigurare RCA valabila.
In Austria de exemplu, inregistrarea masinii se face la oficii ale societatii de asigurare. Adica documentele de inscriere se primesc dupa ce ai incheiat asigurarea. Restul il rezolva aceste oficii, adica anuntarea la finante pentru plata impozitelor.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
kappauser, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto ușor, păgubitul cu rca expirat: e adevărat că asigurătorul nu-i va plăti despăgubire în acest caz? atomix60 atomix60 Buna ziua, am avut un mic accident (fara victime) cu un alt participant la trafic in parcarea unui magazin, mai exact soferul a dat cu spatele si mi-a rupt ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la rca miss_obsession miss_obsession Buna ziua, in primul rand vreau sa va multumesc pentru activitatea d-voastra de pe forum, este foarte binevenita. Am tot citit pe acest forum si pe altele ... (vezi toată discuția)