avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire a doua casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire a doua casatorie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema: Bunicul meu acum 25 de ani sa recasatorit dupa ce ia decedat prima sotie. Copii, 2 baieti, rezultati din prima casatorie nu au dezbatut mostenirea la momentul respectiv, bunicul ramanand in casa. Dupa 1 an de la decesul primei sotii, bunicul s-a recasatorit legitim, neavand copii din ce-a dea doua casatorie. In urma cu 6 luni bunicul a decedat si in prezent mostenitorii , cei 2 fi din prima casatorie, dezbat mostenirea.
Intreabarea mea este, ce drepturi asupra bunurilor are a doua sotie, tinand cont ca nu au construit casa impreuna si nici nu au achizitionat bunuri in timpul casniciei, terenuri, case etc.
Impreuna au locuit in casa facuta cu prima lui sotie, cu cea de-a doua nu a ridicat nici macar o camera, iar terenurile agricole au fost cumparate tot cu prima sotie.
Cum se face acum imparteala? se mai poate dezbate mostenirea mamei naturale a fiilor (prima sotie)? si ce drepturi (daca are) asupra bunurilor prima sotie? ce cota parte ii revine?

Si se mai poate dezbate acum mostenirea primei sotii?
Va multumesc anticipat si astept un sfat .
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
mihaela0926, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 13:54, 19 Iulie 2011
Nu are dreptul daca bunurile au fost dobandite inainte de casatorie si defunctul avea mostenitori.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
ukzspan, utilizator
Pe titlul de proprietate nou (cel care a iesit dupa '90) este trecut numai el, prima sotie nefiind mentionata nicaieri si atunci era casatorit cu a doua.
Pt prima sotie mai poate fi dezbatuta mostenirea?
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
mihaela0926, utilizator
indiferent cand a dobandit bunurile masa succesorala se imparte astfel;
opartime sotia supravietuitoare (25%)
trei patrimi descendentii in linie dreapta (75%)
Cu toate acestea , sotia supravietuitaare ar putea in anumite situatii (demonstreaza ca a acceptat singura mostenirea) sa mosteneasca intreaga masa succesorala.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Gabriel Trifu, Avocat
Va multumesc pt lamuriri, dar in timpul cat erau casatoriti a doua sotie si-a renovat casa ei (facuta cu primul ei sot). Cum ea are dreptul la mostenire din partea bunicului , avem si noi dreptul la casa ei pt ca a fost renovata in timp ce erau casatoriti? sau dupa moartea ei? ori in cazul asta noi ii putem cere sa renunte la partea ei si vom renunta si noi la dreptul la casa ei (dupa urma bunicului)? vrem sa stim daca si noi de urma bunicului avem dreptul la casa ei renovata impreuna, pt ca este aceeasi situatie! ea are dreptul la bunurile lui, avem si noi dreptul la bunurile ei! se poate asa ceva?
nu aveti un drept de creanta pt sumele cheltuite din veniturile amandurora, in vederea efectuarii unor imbunatatiri la un bun propriu al sotiei supravietuitoare a bunicului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire sotie supravietuitoare magda popescu magda popescu Buna ziua! X a cumparat un teren pe numele lui, la decesul lui s-a facut succesiune, unii au renuntat si au ramas mostenitoare 2 fiice. Ambele casatorite in ... (vezi toată discuția)
Mostenire Adriana01 Adriana01 Va salut in primul rand si va multumesc anticipat in al doilea rand. Am o intrebare legata de mostenirea unei case.Bunicul care a decedat a lasat in urma ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire Valentina-cta Valentina-cta Buna ziua, dupa decesul bunicilor s-a facut dezbaterea de mostenire a unei case (in 1984) in urma careia din cei 6 copiii (urmasi), 2 au renuntat la mostenire ... (vezi toată discuția)