avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua,

Am cateva nelamuriri legate de concediul de odihna. In data de 12 mai 2008 m-am angajat la firma la care lucrez in prezent. Initial mi-au spus ca nu imi pot lua concediu de odihna decat dupa 6 luni de munca la ei, conform contractului colectiv de munca, desi sunt incadrata in munca din data de 4 octombrie 2006. Am insistat cu luarea concediului si am obtinut concediu in perioada 25 august - 2 septembrie 2008. De la data la care mi-a fost aprobata cererea de concediu mi-am mai luat 1 zi de concediu. In total am 10 zile de concediu, cu tot cu zilele de repaus saptamanal (nu stiu daca acestea se calculeaza ca zile de CO). Managerul HR mi-a spus ca am 1 zi de concediu in minus care mi se va calcula ca o zi de concediu fara plata.

Dupa calculele mele, eu as avea dreptul la 14 zile de CO calculate proportional cu zilele lucrate din data de 12 mai pana la sfarsitul anului calendaristic, respectiv: 21:12 = 1,75 x 8 = 14 zile de CO iar 14 - 10 = 4, suma care acopera ziua de CO fara plata ....

As dori sa stiu daca calculele mele sunt corecte. Cum se calculeaza concediile de odihna pentru angajatii care au fost incadrati in munca in cursul unui an calendaristic si care au vechime in munca mai mare de 1-2 ani?

Mentionez ca de la data de 1 ianuarie 2008 pana in 12 mai 2008 mi-am luat 1 singura zi de concediu de la firma la care am lucrat anterior (perioada 4 mai 2007 - 12 mai 2008).

Sper sa ma fi facut inteleasa... :)

Multumesc anticipat,
Corina


Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 14:13, 8 August 2008
Concediul de odihna este de 21 de zile pe an.
21 : 12 (un an) = 1.75 zile concediu de odihna pentru o luna lucrata
1.75 x 3 (luni lucrate devs pana in prezent) = 5,25 zile pana in prezent atat aveti dreptul sa luati
Daca angajatorul va acorda mai multe zile decat cele la care aveti dreptul in cazul in care veti pleca anterior 31.12.2008 veti plati zilele luate necuvenite.
Din moment ce v-ati angajat la actualul loc de munca pe 12 mai 2008 nu mai conteaza cate zile de concediu de odihna ati avut anterior luate.
Concediul de odihna se acorda de la 01 ianuarie la 31 decembrie, deci pe an calendaristic proportional cu perioada lucrata la un angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu de odihna razvantamasanu razvantamasanu Buna tuturor, Am intanit o mica problema zilelea astea la serviciu legat de zilele de concediu ce mi se cuvin. Ca sa fiu direct va spun ca m-am angajat pe ... (vezi toată discuția)
Durata concediului de odihna monica_pop62 monica_pop62 Am o mica disputa referitoare la numarul de zile de CO la care are dreptul un salariat care s-a angajat in 20 martie 2011: - cfm CIM are dreptul la 21 de ... (vezi toată discuția)
Calcul co timp de munca 32 ore luna inegal Maran Corina Maran Corina Buna ziua, Il vad pe domnul freeelis si nu vreau sa-l pierd imediat scriu stiu ca proportional (vezi toată discuția)