avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice''
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice''

In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va supun (din nou) analizei urmatoarele interpretari:

a. Penalitatile se calculeaza incepand cu ziua a 31-a de intarziere de la termenul scadent afisat, fara primele 30 de zile (deci dupa 35 zile intarziere se percep penalizari calculate pentru 5 zile)
b. Penalitatile se calculeaza dupa 30 zile de intarziere pentru toate zilele de intarziere (deci dupa 35 zile de intarziere se percep penalizari calculate pentru 35 zile)

Personal, consider ca varianta ‘’b’’ este cea legala deoarece :
1. Legea 230, art 49 stipuleaza : ‘’(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat......’’
2. Penalizarile se vor aplica dupa 30 de zile de la termenul de plata afisat dar se vor calcula pentru fiecare zi de intarziere. Daca legiuitorul avea in minte alt punct de vedere, la elaborarea legii ar fi trebuit sa scrie ‘’se vor CALCULA numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată’’ sau si mai lipsit de echivoc ‘’ ’se vor calcula/aplica numai pentru perioada care depăşeşte cu 30 de zile termenul stabilit pentru plată’’.
3. Faptul ca furnizorii de utilitati (gaze, apa, electricitate) aplica exact asa penalizarile pledeaza, zic eu, in favoarea acestei interpretari. Unii locatari spun insa ca la asociatiile de proprietari nu trebuie facuta analogia cu acest mod de calcul al furnizorilor (!?).

4. Intr-o sedinta mai veche a Adunarii generale din imobilul nostru s-a consemnat si s-a aprobat acest mod de calcul al penalitatilor (la 35 zile intarziere, 35 zile penalizate).

Intr-un raspuns mai vechi al dnei elga 50 (8 iunie 2010) vad ca se face o corelatie intre cele 2 variante ''a'' sau ''b'' functie de situatia colectarii fondului de rulment. Cu tot respectul pentru moderator, nu vad justificarea legala. In lege nu se pomeneste nimic despre vreo legatura intre fondul de rulment care este o obligatie clara a proprietarilor (a se vedea si HG 1588 art. 24) si modul de calcul al penalitatilor.

In concluzie, intrebarile mele ar fi :
Care este modul legal de calcul (''a'' sau ''b'') ? sau daca considerati ca interpretarea art. 49 este discutabila
Poate Adunarea Generala sa aleaga adoptarea uneia din cele 2 variante ?

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
dddgab, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:30, 21 Iulie 2011
Imi cer scuze daca nu am fost suficient de explicit.
Complet de acord ca penalizarea trebuie sa se aplice asa cum scrie la lege si ar fi ideal sa nu fie nevoie de interpretari. Dar vedeti si dvstra din raspunsurile la discutia deschisa de mine precum si in alte discutii, ca citind aceeasi lege unii vad doua moduri de calcul (sau chiar mai multe).
Este, intr-adevar, foarte simplu sa inmultesti trei factori. Intrebarea mea se referea la valoarea (conform legii) a celui de-al treilea factor adica numarul de zile de intarziere.
Aceasta valoare trebuie considerata de 30 de zile plus ceea ce depaseste 30 de zile sau este numai ceea ce depaseste 30 zile de la data scadentei afisata in lista de plata? Care este valoarea corecta conform legii.Atat.
In sfarsit v-am inteles ce intrebati. (Altadata intrebati scurt ca sa nu se piarda lumea prin vorbele multe).

Eu am fost nevoita sa fac o situatie cu calculul penalizarilor pentru un proces si avocatul mi-a pus tabelul in fata si m-a pus sa introduc datele.
Din tabelul respectiv reiesea ca ziua I-a de penalizare este cea de dupa cele 30 de zile de gratie. De acolo incepea numaratoarea. De ce? Pentru ca exista fond de rulment care asigura plata intretinerii si pentru cele 30 zile.
Daca nu exista fond de rulment puteti incepe penalizarea imediat dupa scadenta, dar tinand cont bineinteles de gratia acordata de a fi platita intretinerea in termenul de gratie....:)
Veti fi inteles acum?

Nu exista reglementari legale, dar va puteti orienta si dupa cum procedeaza furnizorii (Apa Nova, RADET etc).
Daca ar exista o suma depusa de fiecare beneficiar la furnizor pe post de fond de rulment, atunci furnizorii ar aplica penalizarile incepand cu prima zi de dupa cele 30 de gratie. Cum nu exista acest fond de rulment la ei, aplica penalizarile incepand cu prima zi de dupa scadenta. Aceasta ar fi procedura comparata si cu altii.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
elga50, moderator
Discutia aceasta am avut-o si noi in comitetul executiv cand s-a pus problema intocmirii unui proiect de regulament privind aplicarea penalizarilor pentru intarzieri la plata intretinerii.
Recunosc ca si noi am cam ”balbait-o” si chiar asa cum zice @dddgab, nu stiam cum este mai bine, adica sa fie legal, sa nu avem contestatii din parte proprietarilor aflati in situatia de a achita sume majorate si mai ales ca metoda sa reziste, eventual la judecatorie, cand situatia ajungea acolo (am avut multe asemenea cazuri, chiar cu verificarea calcului de catre un expert contabil pus de judecatorie sa verifice situatia penalizarilor).
Am pornit de la termenul, termenul de plata - care cuprinde o perioada cuprinsa intre 1 si 20 zile; asa zice legea si din cate observ s-a inteles acest lucru.
La noi acest termen de plata este de 1 (una ) zi.
Ei, in aceasta situatie avem: data afisarii, termenul de plata (data afisarii + 1 zi), data scadenta (data afisarii + 1 zi + 30 zile).
Procentul de penalizare aprobat in AG din 2010 este de 0,1% pe zi.
Regulamentul pe care l-am intocmit respecta si acum aceasta regula legala, simpla si relativ comoda ca interpretare atat pentru proprietarul aflat in aceasta situatie, cat si pentru contabilul care intocmeste situatia penalizarilor (manual).
Deci nu ai achitat intretinerea pe timpul afisarii listei de plata ( o luna de zile), deja stii ca la suma din lista se va adauga o suma care rezulta din val. intretinerii * 0,1% * nr. de zile intarziere. Pentru marii si vesnicii intarziati la plata intazierii avem situatii individuale in Excel care ”numara” zilele de intarziere la plata a fiecarei luni, pornind desigur de la data scadenta calculata ca mai sus, cu formula arhicunoscuta, = TODAY() ; eu am grja sa trec manual in situatia omului in dreptul lunii respective, suma si data afisarii, mai departe, excel-ul terminand treaba prin efectuarea calcului si aducerea rezultatului unde trebuie.
Desigur sunt acum si situatii in care acest calcul este complet automatizat, insa important este ce-i dai / ceri programului sa faca, adica exact tema discutiei noastre si acel program executa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari 1970 1970 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect penalizarile. Mentionez ca in A.G. am stabilit un procent de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, ... (vezi toată discuția)