dan_mihutiu a scris:
Urmasii surorii socrului meu au deschis proces in instanta pentru clarificarea succesiunii si este chemata si soacra mea la proces.
Intrebarea este: mai poate soacra mea sa pretinda vreun drept asupra acelui teren, in calitate de sotie supravietuitoare daca nu a deschis succesiunea in 6 luni?
Succesiunea a deschis-o MOARTEA (art. 651 c. civ. - "succesiunile se deschid prin moarte").
Succesibilul (posibilul mostenitor) chemat (de lege) la mostenire, datorita legaturii lui de rudenie cu mortul sau datorita calitatii de sot supravituitor, are la dispozitie
6 luni de la data mortii, timp in care sa se decida daca VREA sau NU VREA mostenirea ce i se cuvine.
Daca VREA, da o declaratie de acceptare a mostenirii (acceptare expresa) ori savarseste acte sau fapte prin care lasa se se inteleaga
fara echivoc ca si-a insusit calitatea de erede/mostenitor (acceptarea tacita).
Sau, cum bine zice rumanul: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n traista.
"Este chemata si soacra" pentru ca nu se putea altfel. Dar in afara de a fi chemata ...ce mai scrie in actiunea pe care ati primit-o? I se contesta calitatea de mostenitor aratandu-se ca nu a acceptat mostenirea in termen?
Daca da, atunci, luati legatura cu un avocat si povestiti-i de-a fir a par ce va intreaba si vedeti daca nu puteti gasi vreun act sau fapt care sa dovedeasca acceptarea tacita.
Obisnuiti-va cu ideea ca nu puteti gasi pe forumuri publice chiar orice.
Nu sunt dispusa "sa dau tot din casa" pentru ca asta ar insemna ii invat public pe adversarii mei de maine cum sa faca dovezi impotriva mea. Mi-o fi mie drag sa scriu pe forum, dar nu pot sa-mi incurc propria viata.
Povestea cu ..."a locuit si platit utilitatile" nu tine: Nu tine pentru ca acea casa NU mai era in patrimoniul mortului la data mortii lui (nu face parte din mostenire). Deci, atentie si la ce sfaturi primiti.