avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Modificarea raportului de serviciu in timpul ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Modificarea raportului de serviciu in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani

As dori sa intreb care este procedura in cazul in care o persoana este suspendata din functie la initiativa acesteia, pentru cresterea copilului pana la doi ani, fiind incadrata intr-un anumit compartiment si este pusa in situatia de a-si relua activitatea in baza aceluiasi raport de serviciu, dar la un alt compartiment (mentionandu-i-se faptul ca, desi i-a fost modificat raportul de serviciu, prin mutare - fara acordul ei, nu se stie cum isi va desfasura activitatea in continuare, deoarece nu corespunde noului post, neavand studii in domeniu). Mentionez ca postul a fost mutat cu totul nemaiexistand un post vacant la compartimentul unde functionarul isi desfasura activitatea anterior suspendarii. As dori un raspuns urgent !!!!!!!!!!!!!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
simonabucur, utilizator
Cel mai recent răspuns: simonabucur , utilizator 20:35, 24 Iulie 2011
stiti ce nu inteleg? Daca se aplica prevederile dreptului comun in materie,
de ce mai exista Legea nr. 188/1999?
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
simonabucur, utilizator
Dreptul comun se aplica in conditiile in care in Legea nr.188/1999 nu exista reglementate anumite situatii ...
Dvs aveti posibilitatea de a ataca in instanta decizia de mutare.
freeelis a scris:

1. art.96 alin.3 teza a II-a din Legea nr.188/1999 prevede ca, pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public în cauză.

2. art. 117 din acelasi act normativ dispune ca, dispoziţiile legii se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice.
Asadar, dreptul prevazut la art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 il are si functionarul public.

3. În cazuri temeinic justificate, mutarea se poate dispune motivat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public.


1. corect. in acest caz, raporul de serviciu nu putea fi modificat ,decat cu acordul functionarului public in cauza. de aici incolo....e frunza verde ce mai discutam, despre egalitate de sanse si tratament, despre completari cu preverile codului muncii si alte reglementari, de vreme ce situatia a fost clar reglementata prin legea nr. 188/1999.
intradevar, in situatii deosebite, conducatorul autoritatii publice, poate dispune mutarea temporara( fara a fi necesar acordul functionarului public) , pentru un interval de maxim 6 luni intr-un an caledaristic pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public.
totusi, aceasta situatie nu-si regaseste aplicabilitate in speta de fata, intrucat aceasta prevedere se refera doar la functionarii publici aflati "in activitate" si nu suspendati din functia publica. :)
Conform prevederilor urmatoarelor articole din Legea nr. 188/1999, actualizata:

"Art. 91. - (1) Mutarea în cadrul autorităţii sau instituţiei publice ori în cadrul altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice poate fi definitivă ori temporară.
(2) Mutarea definitivă poate avea loc în următoarele situaţii:
a) când se dispune de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului. În cazuri temeinic justificate, mutarea se poate dispune motivat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public. În oricare dintre situaţii este necesar acordul scris al funcţionarului public;
b) la solicitarea justificată a funcţionarului public, cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, la acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului;
c) în alte situaţii prevăzute de dispoziţiile legale.
(4) Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
Art. 96. - (1) Reluarea activităţii se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
(2) Actul administrativ prin care se constată, respectiv se aprobă suspendarea raportului de serviciu, precum şi cel prin care se dispune reluarea activităţii de către funcţionarul public se comunică Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii.
(3) Pe perioada suspendării raportului de serviciu autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să rezerve postul aferent funcţiei publice. Ocuparea acestuia se face, pe o perioadă determinată, în condiţiile legii. Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public în cauză.",

eu cred ca e un abuz in functie si nu prea am aflat calea de urmat, pana la instanta; prevederile le cunosc foarte bine
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
simonabucur, utilizator
pey, e simplu.
ma gandesc ca, mutarea respectiva, a survenit ca urmare a emiterii unui act administrativ, care zice cam asa : incepand cu data de____ d-na. X este mutata temporar/definitiv, din functia de ____ din cadrul compartimentului Y, in functia de _____ din cadrul compartimentului W.
adesati-va cu o plangere prealabila, conducatorului autoritatii publice, prin care solicitati revocarea actului si repunerea dvs. in situatia anterioara. daca autoritatea publica refuza, sau nu va raspunde, procedura prealabila fiind indeplinita, va veti adresa cu plangere instantei de contencios administrativ competente. :)

Alte discuții în legătură

Mutare temporara unroman unroman mutarea temporara in alt compartiment in cadru aceleasi institutii se poate face daca in cadrul acelui compartiment nu exista o functie vacanta sau temporar ... (vezi toată discuția)
Mutare dintr-un compartiment in altul Justitiarul711 Justitiarul711 Se poate afectua mutarea unui functionar contractual dintr-un compartiment in altul, cu post cu tot, doar prin dispozitie de mutare eliberata de primar, sau ... (vezi toată discuția)
Contestatie mutare definitiva functionari publici flori270 flori270 Buna ziua! Am si eu o intrebare! Care este calea legala pe care urmeaza sa o parcurg pentru a contesta un act administrativ emis de conducatorul institutiei ... (vezi toată discuția)