avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inventar

Sunt proaspat angajata pe un post de operator facturare -gestionar la un mic depozit de birotica si papetarie. Spuneti-mi, va rog, daca preluarea gestiunii, respectiv, inventarul, trebuie facut in afara orelor de program; deasemenea unde gasesc articolul sau reglementarea (norma) care prevede cum se efectueaza acest lucru; mentionez ca in Regulamentul intern pe care l-am semnat nu este facuta nicio precizare cu privire la modul de efectuare al inventarului. Va multumesc pentru promtitudinea raspunsului.
Cel mai recent răspuns: Miliana , utilizator 18:03, 2 August 2011
ovidiu7676 a scris:
fara comisie de inventariere nu preluati gestiunea, e un sfat.


I s-a recomandat sa citeasca putin conditiile in care se efectueaza inventarierea. Interesul este al dansei, noi mai mult de atat nu putem face. Pai cum altfel se poate face o predare-primire a unei gestiuni, daca nu pe baza unei inventarieri, in prezenta unei comisii? :hm:

Miliana a scris:

Multumesc pentru raspuns! dar eu asi vrea sa aflu cand anume voi face inventarul, avand in vedere ca am fost anuntata verbal ca voi prelua gestiunea incepand cu 1 august 2011! Programul meu de lucru este 09 - 17 - exclusiv sambata si duminica!
Va multumesc.


Predarea-primirea gestiunii de bunuri materiale se face intre gestionarul care preda si cel care primeste, pe baza dispozitiei scrise a angajatorului.
In dispozitie se vor arata: gestiunea care se preda, numele si prenumele gestionarilor si ale persoanelor care, conform prezentei hotariri, participa la operatia de predare-primire, precum si locul, ziua si ora inceperii acestei operatii.

Predarea-primirea gestiunii se face prin inventarierea totala a bunurilor din gestiune, intocmindu-se un proces-verbal ce se semneaza de gestionarul care preda si de gestionarul care primeste gestiunea, precum si de persoanele care participa la inventar.
Va multumesc mult pentru atentia acordata acestui subiect, dar, asi mai avea nevoie de niste lamuriri:
- Am citit Ordinul 2861/2009, in care se specifica faptul ca la inventariere participa gestionarul care preda, gestionarul care primeste precum si o alta persoana desemnata din firma. Se specifica insa la pct 6 (2) ca " La entitatile al caror numar de salariati este redus, inventarierea poate fi efectuata de catre o singura persoana". Intrebarea mea este: Aceasta singura persoana poate fi "gestionarul" care preda? sau trebui sa fie o ALTA persoana? punctul 6 (5) mentioneaza ca "Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii , dar mie mi s-a specificat ca voi face preluarea marfurilor doar cu persoana care "a avut grija"de marfa pana acum... nu a existat un gestionar pe post - o a treia persoana nu va fi de fata. Este corect?
- Deasemenea, mai am o nelamurire.... toata marfa este depozitata intr-un dulap care nu are nicio incuietoare... mi s-a promis ca vor fi facute chei, iar acestea vor fi in dublu exemplar, un rand pentru mine si unul pentru administrator! este corect?
Va multumesc pentru lamuriri si sfaturi!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
Miliana, utilizator
In Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii se mentioneaza :

6 - (1) Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se efectueaza de catre comisii de inventariere, numite prin decizie scrisa, emisa de persoanele prevazute la pct. 5. In decizia de numire se mentioneaza in mod obligatoriu componenta comisiei (numele presedintelui si membrilor comisiei), modul de efectuare a inventarierii, metoda de inventariere utilizata, gestiunea supusa inventarierii, data de incepere si de terminare a operatiunilor.
(2) La entitatile al caror numar de salariati este redus, inventarierea poate fi efectuata de catre o singura persoana. In aceasta situatie, raspunderea pentru corectitudinea inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
[...]
(5) Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii, contabilii care tin evidenta gestiunii respective si nici auditorii interni sau statutari.


Conform celor de mai sus, in cazul in care societatea are un numar redus de salariati din comisia respectiva va face parte administratorul societatii respective. Dvs. si cel care preda gestiunea nu puteti face parte din comisia de inventariere. Sunteti numiti in situatia de fata gestionar-predator si gestionar-primitor. Acum eu nu inteleg ce calitate a avut persoana care va preda gestiunea. In afara de Dvs. si predator, trebuie sa fie cel putin o persoana in plus care sa participe la aceasta inventariere.
Aveti grija sa fie respectatecele scrise in Ordinul 2861/2009. Trebuie data decizie, taote marfurile sa fie inventariate perin numarare, cantarire, masurare si sa fie inscrise in listele de inventariere, care vor fi intocmite in doua exemplare. Dupa ce au fost inscrise toate bunurile inventariate, nu lasati formularul respectiv nebarat. Daca aveti obiectiuni si suspiciuni nu preluati gestiunea.

Dvs. mai aveti o nelamurire, dar si eu. Ce fel de materiale se inventariaza daca ele sunt depozitate intr-un dulap fara a fi incuiate? Precizatii administratorului de la bun inceput ca nu preluati gestionarea bunurilor respective, daca nu vi se asigura un spatiu de depozitare corespunzator. Iar cheia de la acel spatiu trebuie sa stea numai la Dvs., nu si la administrator. Daca veti accepta de la inceput ceea ce va impune administratorul, va asumati o mare raspundere. Eu am un principiu: mai bine fara loc de munca, dar sa dorm linistita pe perna mea acasa.
O zi frumoasa va doresc!
Ati avut dreptate: "mai bine fara loc de munca, dar sa dorm linistita pe perna mea acasa"
Aventura mea a luat sfarsit.... conditiile de predare - primire nu erau conforme cu cele scrise in Ordinul 2861/2009, iar administratorului nu i-a convenit atitudinea mea pe care a caracterizat-o ca fiind "agresiva si neincrezatoare"
Va multumesc pentru sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grav adam. adam. buna.. am o intrebare .. as vrea sa plec cu preaviz de la locul meu de munca actual ... sunt gestionar la un depozit iar directorul vrea sa ma puna sa semnez ... (vezi toată discuția)
Rapundere pt un inventar nesemnat clauddy clauddy Salut! Ma confrunt cu o problema si as vrea niste sfaturi...legale. lucrez la o gradinita si mi s-a dat un cabinet, cu diverse lucruri, etc. De curand s-a ... (vezi toată discuția)
Inventar adrian nicolae adrian nicolae 1 ) Inventarul ptr.predare/primire a gestiuni se poate face in lipsa gestionarului ?( cand gestionarul este la servici). 2 ) Se poate desface contactul de ... (vezi toată discuția)