avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general grad de indatorare mai mare decat 3
Discuție deschisă în Contabilitate în general

grad de indatorare mai mare decat 3

Buna ziua,

In cazul in care gradul de indatorare al companiei este mai mare decat 3 dobanzile bancare se considera a fi nedeductibile, respectiv diferentele de curs valutar....

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: sc monterey srl , Contabil 22:08, 29 Iulie 2011
Art 23, alin 4:
"(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol."

Daca imprumutul este de la o institutie de credit romana, chelt cu dobinzile si dif de curs valutar sint deductibile, indiferent ce valoare are gradul de indatorare.

Care sunt atunci cele nedeductibile?
mai sunt si alte pareri? vreau sa punctez faptul ca am vazut pareri diferite...
Asa este, asa cum a precizat @t.simona.
In sfera calculului gradului de indatorare dpdv fiscal intra doar entitatile nereglementate sa acorde imprumuturi (nu sunt institutii fin-bancare sau IFN-uri). Adica imprumuturi de la alte societati com., de la persoane fizice, orice fel de imprumut care nu se poate incadra la respectivul art. din Codul Fiscal.
Cu precizarea ca diferentele de curs valutar care se iau in considerare la calculul gradului de indatorare (asimilandu-se chelt. cu dobanda) sunt doar cele aferente tot imprumuturilor de la entitati "nereglementate". Cu alte cuvinte, daca aveti pierderi nete din diferente de curs valutar de la banci si pierderi nete din diferente de curs valutar de la imprumuturi luate de la persoane fizice, de exemplu, doar cele din urma se vor lua in calcul la gradul de indatorare.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
sc monterey srl, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli cu dobanzile reportate Geo_2008 Geo_2008 buna ziua am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat . in 2010,2011,2012 am avut dobanzi si dif de curs valutar nedeductibile ,de reportat . in 2011 si 2012 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar emanuela73 emanuela73 Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui leasing am deductibilitate limitata a ch cu dobazile la 7% fiind in euro si daca trebuie sa tin cont de gradul de ... (vezi toată discuția)