Buna ziua.Am si eu o intrebare sunt casatorita de 5 ani am un copil cu persoana cu care sunt casatorita,el are un apartament cumparat de la parintii lui care are clauza de ingrijire si nu poate fi vandut decat dupa decesul lor.In timpul casniciei am achizitionat 1 teren pe care am inceput sa ridicam o casa .In contractul de cumparare eu nu sunt precizata decat pe undeva pe la sfarsitul contractului unde scrie ca conform codului familiei bunul este comun dar nu sunt trecuta ca titular impreuna cu el.In proiectul casei la fel el a mers si a facut toate actele a taiat toate chitantele, a fost invatat de un avocat sa faca asta, eu in timpul acesta stand acasa si crescand copilul care are abia 4 ani. Acum ma ameninta ca daca vrea ma arunca in drum ca el poate justifica ca eu nu am contribuit cu nimic si se comporta cu mine de parca eu as fi sluga iar el proprietarul meu.In timpul casniciei am muncit doar un an si jumatate in sistem bugetar dar am fost restrucurata.Am rugamintea sa imi dati si mie un sfat care imi sunt drepturile si care ii sunt obligatiile.Cu respect!
Terenul dobandit in timpul casatoriei este bun comun,cum bine spuneti ca scrie si in contractul de vanzare cumparare,iar faptul ca ati lucrat mai putin nu va afecteaza in privinta dreptului de proprietate doar ati stat acasa si ati crescut un copil nu?Sotul dumneavoasttra poate spune ce doreste dar nu inseamna ca are si dreptate.
Drepturile și obligațiile soților în timpul căsniciei sunt reglementate de Codul familiei, iar după 01.10.2011 vor fi reglementate de noul Cod civil. Conform reglementării actuale, bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune (art. 30 din C. fam), contribuția efectivă a soților în procurarea acestor bunuri sau valori se stabilește de către instanța de judecată în cazul în care ajungeți la divorț sau dacă veți proceda la partajarea bunurilor dobândite în timpul căsniciei, după 01.10.2011. Faptul că în acte se menționează doar numele soțului nu are mare relevanță, dacă puteți dovedi în instanță că bunul respectiv a fost dobândit în timpul căsniciei. Munca efectuată în gospodărie și creșterea copilului sunt considerate ca și contribuție la susținerea cheltuielilor familiei. Soții datorează întreținere unul altuia în unele condiții chiar și după divorț, în timpul căsniciei cu atât mai mult.