avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de concediu = prima de vacanta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de concediu = prima de vacanta?

Puteti sa ma lamuriti care sunt similitudinile si , eventual, diferentele?
Cel mai recent răspuns: svsu , utilizator 23:33, 13 August 2008
Indemnizatia de concediu este obligatorie pentru angajator si se calculeaza in functe de veniturile obtinuta pe ultimile unsprezece luni in urma si in functie de numarul de zile de concediu stipulat in contractul de munca.Prima de vacanta daca nu e trecuta in contractul de munca ramine la latitudinea angajatorului , in functie de profitul obtinut , daca va da s-au nu si cit .
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.@
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.@
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Citat din codul muncii
Deci acordarea indemnizatiei de concediu de odihna este una din obligatiile angajatorului, iar cuantumul acestei indemnizatii se calculeaza conform art.145 alin. 2 din codul muncii. Mai sus citat.

Prima de vacanta este cu totul altceva si se acorda numai daca este prevazuta in contractul colectiv de munca al unitatii


Prima de vacanta se mai poate acorda si atunci cand legea prevede acest lucru, spre exemplu cazul Legii nr.188/1999 si ar mai fi...si altele.

Catalin
Multumesc tuturor!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale anairam_unid anairam_unid Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical? (vezi toată discuția)
Cm anairam_unid anairam_unid Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna eugica eugica Sunt angajat de 2 ani ca sofer la un srl. iau 2000 ron in mana dar cand vine vorba de concediu de odihna spune ca imi plateste 85% din cat am pe cartea de ... (vezi toată discuția)