avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare datorii prin privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare datorii prin privilegiu imobiliar

proprietarul unui apartament are datorii la întreținere; respectivul apartament a fost pus ca gaj pt.un împrumut la o bancă de către proprietar; banca (în urma neplații ratelor) a acționat în instanță pe proprietar și a obținut executarea silită; executorul bancar a afișat la bloc intenția de vânzare a apartamentului pt.recuperarea datoriei.
Are asociația de proprietari vreo șansa de a-și recupera banii prin intabularea privilegiului imobiliar asupra acestui apartament?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:06, 5 Octombrie 2011
cristian_conea a scris:

Are asociația de proprietari vreo șansa de a-și recupera banii prin intabularea privilegiului imobiliar asupra acestui apartament?

Asociatia de proprietari nu are sanse ci are certitudinea recuperarii debitelor aferente acestui apartament daca actioneaza legal, corect si imediat.
Daca privilegiul imobiliar a fost instituit de asociatie, cu executorul judecatoresc o sa-l aiba in vedere, pentru ca atunci cand face publicatia de vanzare, trebuie sa cuprinda toate datoriile acelui apartament.
Asociatia trebuie, pentru siguranta, sa depuna imediat o adresa la executor si o copie a privilegiului imobiliar. In adresa asociatia sa solicite executorului ca din suma obtinuta in urma vanzarii sa fie achiata si datoria catre asociatie, conform privilegiului.
Daca nu ati instituit privilegiu si ati luat cunostinta de publicatia de vanzare, cititi-o cu atentie si o sa gasiti acolo un paragraf unde se spune ca orice persoana (fizica sau juridica) are vreo pretentie asupra acestui apartament, sa depuna la biroul executorului pana la data de...., cererem dovada s.a.m.d.
Asadar faceti o adesa prin care solicitati ca din suma obtinuta prin vanzare, executorul sa achite datoriile catre asociatie, conform listei de plata anexate...
In ambele cazuri, cu si fara privilegiul imobiliar, executorul va retine in contul sau suma solicitata de asociatie.
Apoi, conducerea asociatiei poate continua procesele incepute sau poate actiona acum in instanta, pentru obtinerea hotararii ca restantierul sa fie obligat sa plateasca. Cu hotararea obtinuta in instanta, asociatia va merge la executor si-acesta va elibera, va achita asociatiei, suma stabilita de instanta.
Mulțumesc pt.sfaturi! Înscrierea privilegiului o vom face zilele acestea, înaintea termenului ce este scris pe înștiințarea executorului.
Vedeti ca pe bani se face.X-(X-(X-(Nu este o procedura gratuita.:angry:
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
ogra, utilizator
am primit n 26/08 o adresa de la executor cum ca n 05/08 s-a vndut imobilul și ca pana la data eliberrii / distribuirii sumei rezultate din executare sa depunem titlul executoriu mpotriva proprietarului restanțier conf. art.563 Cod Procedura Civila, altfel nu vom putea participa la eliberarea sumei.
Noi am intentat proces restanțierului; ce șanse avem sa ne recuperam banii, avnd n vedere faptul ca cel ce a cștigat licitația trebuie sa plteasc n termen de 30 zile de la data vnzrii,deci pana la 04/09, și bnuiesc ca data distribuirii sumei este imediat ce se pltește suma de ctre cumprtor, data la care nu vom avea o hotrre judectoreasc.
Poate repet. Pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti poate sa dureze cateva luni. Cel care a castigat licitatia, care a cumparat apartamentul executat are de plata suma stabilita prin acea licitatie si la data stabilita cu acea ocazie, fara nici o legatura cu sumele datorate catre banca si asociatie de catre fostul proprietar.
Asociatia sa faca adresa catre executor anexand privilegiul imobiliar, ultimele liste de plata si actiunea (numar dosar...) deschisa in instanta. Solicitati executorului, ca in baza acestor dovezi (privilegiu necontestat, liste necontestate, actiune judecatoreasca in curs) sa retina in contul sau, din banii incasati in urma vanzarii, suma care sa acopere debitele catre asociatie. Executorul, atunci cand va repartiza suma incasata va plati fostului proprietar (dupa plata catre banca, primarie, fisc...) o suma diminuata cu valoare solicitata de asociatie. Acesti bani raman in contul executorului pana cand asociatia se va prezenta cu o hotarare judecatoreasca. Atunci executorul va elibera suma asociatiei.

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Intrucat Asociatia de Proprietari are un proprietar care nu si-a platit intretinerea din nov2008 ,s-a instituit privilegiu la Registrul de Publicitate ... (vezi toată discuția)
Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la un apartament care se afla in executare juecatoreasca florip florip un locatar al asociatiei de prioprietari (pers.juridica) garanteaza (gireaza) cu apartamentul, un credit bancar pentru a alta persoana fizica in favoarea ... (vezi toată discuția)