avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asiguratorul hotaraste culpa comuna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asiguratorul hotaraste culpa comuna

La inceputul lunii iulie am fost implicat intr-un accident de masina.
Cel cu care am intrat in coliziune si-a recunoscut vinovatia, sens in care a formulat o declaratie in care isi asuma vina si de urmare am completat formularul de intelegere amiabila la firma de asigurari.
De la service am aflat ca cei de la sigurari au hotarat ca a fost culpa comuna. Precizez ca nu am primit nicio comunicare de la firma de asigurari.
Mi se pare ridicol sa hotarasca culpa comuna din moment ce la dosar s-a depus declaratia amintita!
Ce demersuri pot initia mai departe?
Cei de la service asteapta sa le dau OK-ul ptr a incepe reparatia autoturismului?
Daca le dau OK-ul, implicit recunosc culpa comuna ?
Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:14, 28 Iulie 2011
Depunerea cererii de despagubire obliga societatea de asigurari sa dea un raspns, in sensul de a aproba sau nu cererea de despagubire. Totodata, ei au dreptul de a desfasura investigatii proprii timp de 3 luni de zile.
In conditiile in care cei de la asigurari au respins cererea de despagubire(acceptarea partiala la plata datorata culpei comune stabilite de ei este tot o respingere a cererii), puteti sa-i actionati in judecata.
Va sugerez sa luati legatura cu un avocat pt a efectua toate demersurile in acest sens, deoarece sunt anumiti pasi de urmat(de ex, concilierea directa).
In functie de declaratiile celor doi conducatori auto inspectorul de daune incadreaza accidentul in cazurile de accident comune pentru toti asiguratorii.
Depunetile o adresa prin care cereti explicatii, copii ale declaratiilor (pe care este posibil sa nu le primiti) si mai ales sa precizeze cazul de incadrare al accidentului. Dupa ce primiti raspunsul verificati corectitudinea incadrarii (eventual la un insp. de daune de la societatea unde aveti RCA-ul sau un expert extrjudiciar auto) si dupa aceea adresati-va in scris CSA-ului. Dupa ce primiti raspunsul CSA-ului puteti hotari daca mergeti in instanta (pt. ca sint sanse sa se schimbe incadrarea accidentului).
Acordul dv. pt. inceperea reparatiei nu inseamna ca acceptati culpa comuna. Indiferent de decizia asiguratorului dv. trebuie sa va reparati masina.
Puteti incepe reparatia autovehiculului dar daca ramine culpa comuna service-ul nu va va elibera masina fara achitarea de catre dv. a jumatate din contravaloarea reparatiei.
Daca aveti casco retragetiva documentele de la RCA, deschideti dosar pe casco si nu va mai intreseaza decizia asiguratorului RCA.
Multumesc pentru ajutor!
Cererea de despagubire nu se completeaza pana nu se termina reparatia. Este gresit sa -i sfatuimpe cititorii acestui forum sa faca acest lucru. Pe cerere este scris ca " sunt de acord cu suma .... si nu mai am pretentii de la asigurator". Pai cum sa scriu asa ceva daca nu este terminata reparatia. Asiguratorul isi da consimtamantul pt reparatie dupa ce efectueaza costatarea, analizeaza actele de la dosar si efctueaza incadrarea evenimentului stabilind vinovatia, apoi isi da acceptul pt reparatie si stabileste cuantumul despagubirii cu care puteti fi de acord( si in acest caz semnati cererea de despagubire) sau nu si in acest caz nu semnati si contestati acxtiunea asiguratorului respectand formalitatile necesare: mai intai o plangere la CSA, apoi chemare la conciliere a asiguratorului si in final chemarea in instanta cu ajutorul unui avocat. Sigur ca o polita CASCO daca aveti v-ar scuti de toate aceste eforturi si nervi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire partiala luoana luoana In urma unor negocieri firma de asigurari a acceptat o suma la plata in conditiile unei reparatii in regie proprie...dupa doua saptamani m-am trezit ca mi-au ... (vezi toată discuția)
Rca BOBY25 BOBY25 am o problema cu bcr asigurari.am fost implicat intr-un accident rutier,am facut constatare amiabila,baiatul a recunoscut ca este vinovat,am deschis dosar pe ... (vezi toată discuția)
Rca vinovat viocez viocez In urma cu o luna un microbuz al firmei al carei administartor sunt a fost implicata intr-un accident in care cele 2 parti nu s-au inteles si in aceste ... (vezi toată discuția)