avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire indemnizatie concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire indemnizatie concediu odihna

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor in legatura cu urmatoarea problema: in luna febr mi-am luat 22 zile concediu odihna pe care am primit aprox 2000 lei (indemn + prima CO). Pe data de 20 iulie mi-a depus demisia. Firma la care lucrez m-a pus sa restitui aprox 1650 lei. Este corect sa ma puna sa returnez si contributiile pe care firma le-a platit statului? Sunt de acord ca trebuie sa le restitui banii pe jum de concediu dar nu inteleg dc tre sa platesc si contrib unitatii la stat(somaj, sanatate etc). Daca puteti sa ma ajutati cu niste informatii exacte sa pot face demersuri in privinta asta.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: acsargu , utilizator 15:08, 1 August 2011
Din practica pot sa va spun ca asa se procedeaza in cazul restituirii sumelor din salarii/indemnizatii necuvenite,practic se recupereaza cheltuiala efectuata cu co,adica indemnizatia propriu zisa pe care v-a platit-o unitatea,in mod necuvenit,cat si contributiile aferente pe care societatea le-a suportat pt. acest concediu platit..
Si daca ne gandim, si din punct de vedere economic asa trebuie sa se intample,atata timp cat brutul indemnizatiei dvs.de c. odihna a intrat in brutul fondului total de salarii asupra caruia unitatea a platit contributiile,.
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
Daca analizam este vorba de o suma de bani impozitata (imp si alte retineri - somaj, sanatate etc) pe care eu o restitui. Deci statul imi ia impozit pe niste bani pe care eu i-am dat inapoi, nu-i mai detin. Sunt de acord ca societatea nu este obligata sa suporte aceste cheltuieli dar dc tre sa le suport eu atata timp cat eu banii aceia ii dau inapoi. Eu vad ca solutie o decl rectificativa din partea firmei pentru ca eu nu am cum sa recuperez acea suma de bani de la stat. Pana la urma s-au efectuat niste plati catre stat pentru o suma de bani care a fost restituita.
Practic imi impoziteaza si imi opreste contrb. pt un venit care nu se acorda (pt ca eu am restituit banii pe care i-am primit). Nu e firesc cand recuperezi niste bani sa-i recuperezi de la cine i-ai dat?!? Atata timp cat mie mi-ai dat un venit net si dif ai dat-o la stat nu tot de acolo ar fi firesc sa o primesti? Sau am luat bani cu dobanda?!? Oricum va multumsc frumos pt raspunsul prompt!
Se restituie inapoi suma neta primita si nu suma bruta , intrucat dvs nu ati primit suma bruta ...
acsargu a scris:

Practic imi impoziteaza si imi opreste contrb. pt un venit care nu se acorda (pt ca eu am restituit banii pe care i-am primit). Nu e firesc cand recuperezi niste bani sa-i recuperezi de la cine i-ai dat?!? Atata timp cat mie mi-ai dat un venit net si dif ai dat-o la stat nu tot de acolo ar fi firesc sa o primesti? Sau am luat bani cu dobanda?!? Oricum va multumsc frumos pt raspunsul prompt!




Se pare ca nu ati inteles,o sa incerc sa fiu mai explicita.
Asadar :
1 mai intai vi se calculeaza indemnizatia de co aferenta celor 6 luni,pornind de la brut pana la net,deci cu toate contributiile individuale.Aceasta trebuia sa fie ceea ce vi se cuvenea.
2.stabilirea exacta a sumei nete pe care trebuie sa o restituiti ,se face prin calcularea diferentei dintre netul aferent co 12 luni si netul aferent 6 luni.
Pentru contributiile angajatorului se merge pe diferenta dintre acestea calculate la brutul pt. 12 luni si cele aferente brutului pe 6 luni.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna necuvenit corapeptea corapeptea Buna ziua, Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a ... (vezi toată discuția)
Retinere contributii pt. zile co MihaelaBrancus MihaelaBrancus Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema spinoasa : o angajata a unitatii noastre si-a efectuat tot concediul de odihna pt. anul 2008 (28 de zile) . ... (vezi toată discuția)
Concediu aferent anului 2014 ramo1305 ramo1305 Buna ziua, o intrebare referitoare la concediul aferent anului 2014: Este in regula daca angajatii unei firme si-au consumat deja concediul aferent anului ... (vezi toată discuția)