avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raportari statistice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raportari statistice

Buna ziua,

Contabila de la firma noastra se tot plange ca cei de la statistica ii paseaza tot felul de sarcini(in afara de intrastat). Intrebarea este daca este obligata sa rezolve aceste sarcini sau nu?

Va mutumesc.
Cel mai recent răspuns: andu_nat , utilizator 17:07, 17 Aprilie 2014
Da, trebuie sa completeze formularele lunare de la Statistica. Pentru ca cele mai multe din situatiile respective fac referire la salariati si fond de salarii, stocuri, cifra de afaceri. cheltuieli ale societatii. Sunt date care se transmit pentru a realiza o situatie centralizata, la nivel national. Daca nu le completeaza dansa, atunci cine...Dvs?
Compania Dmv. prin reprezentant/a este obligata prin lege sa transmita documentatia solicitata de Institutul de statistica.
cine trebuie sa le semneaze contabila sau administratorul? eu nu am auzit de ele pana acum.
Cine le intocmeste semneaza aceste formulare. De regula aceste situatii sunt completate chiar de contabilii sefi sau directorii economici ai societatilor.
Tot in sarcina contabilului cad si obligatiile de raportare statistica , de cele mai multe ori ... extra-job, ca sa zic asa ...

Temei legal :
Art. 25: Obligaţiile furnizorilor de date
(1)Furnizorii de date sunt obligaţi să transmită, în mod gratuit, producătorilor de statistici oficiale date corecte, actuale şi complete, la termenele, periodicităţile, în forma şi după metoda de colectare prevăzute în programul statistic naţional anual şi în conformitate cu normele metodologice.

Iar nefurnizarea datelor are si sanctiuni :
Art. 45: Răspunderea contravenţională
Constituie contravenţii următoarele fapte:
a)neîndeplinirea de către furnizorii de date a obligaţiilor prevăzute la art. 25 alin. (1) sau (2);
b)refuzul explicit al furnizorilor de date de a îndeplini obligaţiile prevăzute la art. 25 alin. (1) sau (2);

Cu urmatoarele amenzi :
Art. 46: Sancţiuni
(1)Contravenţiile prevăzute la art. 45 se sancţionează după cum urmează:
a)cele prevăzute la lit. a), c), d) şi f), dacă sunt săvârşite de persoane fizice, cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei;
b)cele prevăzute la lit. a), c), e) şi f), dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 50.000 lei;
c)cea prevăzută la lit. b), cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.


Sanctiuni chiar foarte mari, dupa cum vedeti ...

Iar anchetele statistice sunt destul de complicate , e nevoie de o analiza temeinica a datelor contabile ; sunt solicitate informatii de sinteza care ies din rutina contabilitatii , iar criteriile de raportare pot fi diferite de cele din bilant ori alte situatii contabile .
Ultima modificare: Luni, 8 August 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Raportare la institutul national de statistica flori9 flori9 Buna ziua, se poate sa-mi spuna cineva ce presupune aceasta raportare lunara la INS? Ce date se transmit si cum? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Obligativitatea completarii formularelor statistice marilenam marilenam Buna ziua, Ce prevede legislatia in vigoare in legatura cu obligativitatea companiilor de a completa si transmite catre Directia Regionala de Statistica ... (vezi toată discuția)
Pasibil de amenda NDenisa NDenisa Am fost sunată de BNR sa răspund la niște chestionare pentru firma , chestionare trimise pe email si posta. Nu am dat curs acestora si astfel am fost ... (vezi toată discuția)