avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Obligativitatea completarii formularelor statistice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Obligativitatea completarii formularelor statistice

Buna ziua,

Ce prevede legislatia in vigoare in legatura cu obligativitatea companiilor de a completa si transmite catre Directia Regionala de Statistica diverse formulare cerute de ei (lunare, trimestriale, anuale, privind costul fortei de munca, etc.)?

Sunt angajata la o firma de contabilitate, avem un portofoliu foarte mare de clienti si in ultimul timp din ce in ce mai multe societati comerciale primesc spre completare diverse formulare statistice, care de care mai complexe (unele chiar exagerate, cu declararea minutelor lucrate de fiecare salariat) cu avertizarea din partea Directia Regionala de Statistica ca acestea sunt obligatorii si ca vor fi amendati daca refuza sa le transmita.

In functie de ce criterii sunt selectate societatile carora le sunt transmise aceste cerinte de intocmire a formularelor statistice?

In care lege se stipuleaza obligativitatea completarii acestor documente si mai ales as dori sa stiu in ce conditii poate evita sau refuza o societate sa completeze si sa transmita un astfel de formular?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: linna11 , utilizator 13:12, 21 Iunie 2018
buna ziua,


Legea 226 din 5 iunie 2009, Legea organizarii si functionarii statisticii oficialei in Romania, publicata in MO 397/11.06.2009
Data intrarii in vigoare : 11/07/2009

ART. 25
Obligatiile furnizorilor de date
(1) Furnizorii de date sunt obligati sa transmita, in mod gratuit, producatorilor de statistici oficiale date corecte, actuale si complete, la termenele, periodicitatile, in forma si dupa metoda de colectare prevazute in programul statistic national anual si in conformitate cu normele metodologice.
(2) Daca datele comunicate de furnizorii de date nu sunt corecte, actuale si complete, acestia sunt obligati:
a) in urma constatarii acestei situatii de catre furnizorul de date sa le corecteze, sa le actualizeze si sa le completeze, dupa caz, sa notifice acest lucru si sa le transmita de indata producatorului de statistici oficiale care lea solicitat;
b) in urma constatarii acestei situatii de catre producatorii de statistici oficiale sa le corecteze, sa le actualizeze, sa le completeze, dupa caz, si sa le transmita potrivit masurilor si termenelor dispuse de producatorul de statistici oficiale care le-a solicitat.
(3) Furnizorii de date au obligatia de a prezenta persoanelor autorizate de producatorii de statistici oficiale documentele si evidentele necesare verificarii calitatii datelor statistice furnizate.
(4) In cazul aplicarii sanctiunilor prevazute la art. 46, obligatiile furnizorilor de date prevazute la alin. (1) si (2) continua pana la conformarea completa, inauntrul termenului stabilit de producatorul de statistici oficiale.

ART. 45
Raspunderea contraventionala
Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neindeplinirea de catre furnizorii de date a obligatiilor prevazute la art. 25 alin. (1) sau (2);
b) refuzul explicit al furnizorilor de date de a indeplini obligatiile prevazute la art. 25 alin. (1) sau (2);
c) refuzul nejustificat al furnizorilor de date de a prezenta persoanelor autorizate de producatorii de statistici oficiale documentele si evidentele necesare verificarii calitatii datelor statistice furnizate;
d) utilizarea de catre personalul angajat în Sistemul statistic national si de catre personalul atras temporar a datelor individuale ale persoanelor fizice sau juridice, in alte scopuri decat cele statistice;
e) incalcarea dispozitiilor art. 31 alin. (4);
f) nerespectarea principiului confidentialitatii datelor statistice de personalul angajat in Sistemul statistic national, de personalul atras temporar in realizarea activitatilor statistice sau de persoanele juridice prevazute la art. 31 alin. (1).
ART. 46
Sanctiuni
(1) Contraventiile prevazute la art. 45 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a), c), d) si f), daca sunt savarsite de persoane fizice, cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei;
b) cele prevazute la lit. a), c), e) si f), daca sunt savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 2.000 lei la 50.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. b), cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la art. 45 si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul producatorilor de statistici oficiale, imputernicit de conducatorul institutiei publice respective sau de conducatorul institutiei publice din care face parte unitatea cu profil statistic, prin ordin care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau printr-un alt act de decizie specific producatorului de statistici oficiale, dupa caz.
Pentru mine este ceva absurd ! Cum sa existe o lege care sa te oblige sa faci chestionare ! Pai daca eu nu vreau sa dau date despre firma cum sa ma obligi ?? Primesc de la Institutul national de statistica si de la Directia de statistica judeteana , ceea ce ma enerveaza ingrozitor ! Pierd 1-2 ore sa completez un chestionar ! Cine naiba face legile in tare asta ???
Aceiasi problema o intampinam si noi iar in urma discutiei pe care am purtat-o cu ei nu am aflat decat ca suntem obligati sa le completam si ca daca nu avem timp, angajatorul sa isi angajeze un om pentru asta. Desspre asta vorbim ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasibil de amenda NDenisa NDenisa Am fost sunată de BNR sa răspund la niște chestionare pentru firma , chestionare trimise pe email si posta. Nu am dat curs acestora si astfel am fost ... (vezi toată discuția)
Transmiterea informatiilor statistice catre b.n.r. este obligatorie? ... Gabriel Alionte Gabriel Alionte Transmiterea informatiilor statistice catre B.N.R. este obligatorie? Exista sanctiuni pentru netransmiterea informatiilor cerute de catre B.N.R. persoanelor ... (vezi toată discuția)
Raportare la institutul national de statistica flori9 flori9 Buna ziua, se poate sa-mi spuna cineva ce presupune aceasta raportare lunara la INS? Ce date se transmit si cum? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)